Az egyik vezető svájci bank korábbi vezérigazgatója kritizálta a negatív kamatlábakat, szerinte ezzel a pénz elvesztette értékét.

Megjegyzései akkor jelentek meg, mikor számos ország gazdasági megszorításokat tapasztal és központi bankjaik drasztikus lépéseket hoznak. Ideje lenne fontolóra venni a bitcoint?

A pénz már nem ér semmit

Oswald Grübel, aki 2004 és 2007 között a Credit Suisse, majd 2009 és 2011 között az USB Group AG vezetője volt, elmondta, hogy az olyan extrém lépések, mint a negatív kamatlábak, további gazdasági nehézségeket okozhatnak.

A svájci NZZ újságnak adott interjút, melyet az SMH közölt.

Gruebel elmondta:

„A negatív kamatláb őrültség. Ez azt jelenti, hogy a pénz elvesztette értékét. Amíg negatív a kamatláb a pénzipar folytatja zsugorodását.”

A svájci jegybank 2015 óta negatív kamatlábakat használ, hogy szinten tartsa valutája, a svájci frank értékét.

A bankok azonban továbbra is szenvednek, a Credit Suisse pedig bejelentette, hogy emeli a tehetős ügyfelek költségeit.

Egyéb bankok is hasonlóképpen cselekedtek az elmúlt pár év során, így a takarékosak károsodnak, és nincs sok értelme fiatot tartogatni.

A Fed további kamatcsökkentésre utal

Az USA központi bankja, a Fed további kamatcsökkentésekre utalt, ugyanis az ottani gazdaság is az összeomlás szélén áll.

Jerome Powell, a Fed elnöke a minap elmondta, hogy a kamatlábcsökkentések fenntarthatók és a bankoknak érdekükben áll, hogy minden erejükkel megelőzzenek egy globális gazdasági válságot.

Powell hozzátette, hogy a központi bank hamarosan megkezdi vagyoni mérlegének terjeszkedését, hogy biztosítsa a rövid távú piacok működését. Ezzel arra utalt, hogy a mennyiségi lazítás nem csapott be senkit – erre elsőként Peter Schiff, ismert bitcoinkritikus hívta fel a figyelmet.

Pár hónapon belül a Fed vagyoni mérlege átlépheti a 4,5 billió dollárt, utoljára a mennyiségi lazítás előtt volt ekkora ez az érték. Valamikor 2020 során a Fed vagyoni mérlege az 5 billió dollárt is meghaladhatja, és a végtelenségig növekedhet. De ne aggódjunk, ez nem mennyiségi lazítás!

A bitcoin lehet a járható út?

A bitcoin egyik meghatározó tulajdonsága, hogy készletét nem lehet manipulálni értékét pedig nem csökkentheti egy központi bank azzal, hogy többet nyomtat, csökkenti a kamatokat vagy mennyiségi lazítást kezdeményez, hogy tovább pörögjön a gazdaság.

Olvastad már? Honnan tudhatod, hogy bevásárolnak a bálnák?

A bitcoin jelenleg továbbra is csak egy nagyon kis hal, de ha növekedni kezd akkor könnyen felfalhatja az összeomló gazdaságokat.

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂