Az Egyesült Államok törvényhozói növelik a nyomást a Libra Társaság tagjain, hogy gondolják át a közreműködésüket a jövő évben indítandó céges kriptó esetében.

Legutóbb az ohioi demokrata szenátor, Sherrod Brown, és a szintén demokrata hawaii Brian Schatz írtak levelet három fizetési szolgáltatónak.

A Visa, a Mastercard és a Stripe mind tagjai a Libra Társaságnak, és most figyelmeztetve lettek a projektben való részvétel kockázataira.

Pénteken a szintén fizetési szolgáltatást nyújtó PayPal szállt ki a kezdeményezésből. Állításuk szerint azért, hogy a már meglévő küldetésükre fókuszáljanak, amely „a pénzügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés demokratizálása a bank-kapcsolattal nem rendelkező populációkban”.

A Financial Timesnak viszont most a cég egyik forrása elmondta, a Facebook egyelőre nem tudta eloszlatni a szabályozók kétségeit a pénzmosással kapcsolatban.

Levél a szenátoroktól

Brown és Schatz szenátorok már ezelőtt is kritikusak voltak a Librával szemben, most elmondták, levélben keresték fel az említett három szolgáltatót.

Szerintük a Facebook elégtelen mennyiségű részletet közölt a szabályozókkal. Így a globális pénzrendszert érintő fenyegetések, a bűncselekményekhez köthető pénzmozgás, és a monetáris politika kérdésében még mindig sok az aggodalom.

Ahogy a levél fogalmaz:

„Alaposan gondold át, hogy a céged hogyan fogja menedzselni ezeket a kockázatokat. A Facebook eddig nem tudta meggyőzni a Kongresszust, a pénzügyi hatóságokat, sőt, valószínűleg a te cégedet sem, hogy megfelelően komolyan veszi ezeket a veszélyeket.”

A levél azzal zárul, hogy a Facebook bármilyen kockázatkezelési hiányossága vissza fog ütni saját magára is. Részben pedig pontosan ez az, amiért a PayPal is aggódik.

Destabilizáció belülről

A kormányzati és szabályozói erőfeszítések kifejezte a Libra projektre magára irányulnak, és az abban részt vevő vezető fejlesztőkre. Az, hogy a PayPal visszavonta a tagságát, csak eszközt adott Brown és Schatz kezébe. Hiszen látható, így belülről tudnak nyomást gyakorolni a projektre.

A Visa, Mastercard, Stripe hármasa nélkül a közösségi oldal nehezen fog nemzetközi pénzügyi hálózatot létrehozni. Így a szenátorok már eleve egy kényes, törékeny kapcsolatot piszkálnának meg.

A Wall Street Journal múlt heti cikke alapján a Visa és a Mastercard már kezdi kényelmetlenül érezni magát.

Olvastad már? Kevesebbet beszélnek az altcoinszezonról

David Marcus, a Libra vezetője a Facebook részéről a WSJ cikke után nem sokkal a twitteren reagált az aggályokra:

„Mindenkit biztosíthatok arról, hogy nagyon gondosan és alaposan dolgozunk a jogi vonatkozásokon, hiszen a Libra révén előtérbe került a párbeszéd a digitális pénzek értékéről, értelméről.”

Forrás: cryptoglobe.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép estétek! 🙂