Olasz-albán együttműködéssel füleltek le egy kriptós csalást

-

Alacsony kockázatú kriptós befektetéseket reklámoztak azok az elkövetők, akikről később kiderült, hogy valójában csak az áldozatok pénzét akarták kicsalni.

Az albán és az olasz hatóságok az Eurojust, egy európai szintű nemzetközi igazságügyi hivatal koordinálásával egy tucatnyi helyszínen tartottak razziát, és foglaltak le számítógépeket, eszközöket.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A befektetőket egy tiranai, albániai telefonközponton keresztül környékezték meg, és hamis befektetési lehetőségeket ajánlottak nekik.

A nyomozás során a két ország hatóságai nagyjából 3 millió euró értékben foglaltak le kriptopénzeket a csalást futtató bűnszervezettől.

A károsultak összes vesztesége a becslések alapján elérheti az akár 15 millió eurót is, ez derül ki az Eurojust által a sajtónak eljuttatott hivatalos közleményből.

A szervezet Tiranában, Albánia fővárosában működtetett egy központot, amely segítségével online vagy telefonon keresztül léptek kapcsolatba az áldozatokkal.

Ezután meggyőzték a befektetőket, hogy meghatározott platformokon regisztráljanak felhasználói fiókot, és utaljanak át pénzt arra.

A behálózottak bizalmának elnyeréséhez először néhány gyors, de kisebb profitot hozó befektetést biztosítottak, így alacsony kezdeti összeggel is láthatták a befektetők, hogy profitot tudnak realizálni.

Ezután a már megbízhatónak tekintett platform egy személyes szakértőt, egy brókert ajánlott a befektetőnek, aki aztán kockázatmentesnek mondott kriptobefektetésre vette rá az áldozatokat.

A csalás mögött álló elkövetők különböző módszerekkel az áldozatok online banki hozzáféréseit is megpróbálták megszerezni, például a távoli hozzáférést lehetővé tévő programokkal.

Azok az áldozatok, akik észrevették a csalást, megkeresést kaptak a platform egy másik szakértőjétől, aki további befizetés fejében garanciát vállalat arra, hogy segít visszaszerezni az elveszett pénzt.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Karácsonyi kuponkód 15% kedvezmény: KaracsonyKw

A hatóságok három nap alatt, december 13. és 15 között hajtották végre a letartóztatásokat, amely során a fő gyanúsítottakat állították elő. Több, mint 160 készüléket sikerült lefoglalniuk, számítógépeket, szervereket is.

A nyomozást Olaszországban indították el, még 2020-ban, az Eurojust kezdeményezésére, és ez a szervezet koordinálta a nemzetközi együttműködést, és a különböző hatóságok munkáját, hogy sikeresen fel tudják számolni a hálózatot.

Hasonló körülmények között tudott az ukrajnai Kiberrendőrség is felgöngyölíteni egy csalási sémát, még novemberben.

Ezzel nagyjából 200 millió dollárt sikerült megszerezni az áldozatoktól, szintén hamis kriptopénzes befektetések ígéretével.

A csalók Európa-szerte több központot is üzemeltettek, és sok ezer alkalmazottal dolgoztak.

Az eset megoldásában több európai ország, köztük Albánia is közreműködött, támogatva a nyomozást.


Olvastad már? Polygon Matic helyreállhat, amennyiben ezt a szintet eléri

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!