Offline is használható lenne az indiai CBDC

-

A BIS Innovation Summit 2024- rendezvényen Shaktikanta Das, az Indiai központi Bank, az RBI elnöke kiemelte a kiskereskedelmi tranzakciók növekedésének a fontosságát, és India digitális valutájának a támogatását.

Hivatalosan is bejelentette, hogy az RBI olyan megoldás kifejlesztésén dolgozik, amely lehetővé tenné a digitális rúpia offline használatát is.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Terjed a digitális fizetés

„Az UPI, az Unified Payment Interface, az országban széles körűen működő, és népszerű digitális fizetési megoldás már jelenleg is meglévő kereskedői infrastruktúráját használtuk fel a CBDC tranzakciók megkönnyítésére. Bár a tranzakciók száma elérte a napi 1 milliót, a kiskereskedelmi felhasználók körében továbbra is az UPI-t részesítik előnyben. Természetesen reméljük, hogy ez a jövőben megváltozik, és áttérnek a digitáéis rúpiára.”

A CBDC-k offline módja lehetővé tenné az emberek számára, hogy internetkapcsolat nélkül is tranzakciókat hajtsanak végre, utánozva a készpénz egyik fő előnyét.

A jegybankelnök azt is megerősítette, hogy a terveik alapján a CBDC a készpénzhez hasonló anonimitást fog nyújtani.

„Az anonimitás kérdése jogszabályokkal és/vagy technológiával kezelhető. Például a tranzakciók végleges törlésével. Ez lehetne az egyik módszer. Az alapelv az, hogy a CBDC ugyanolyan szintű anonimitást biztosítson, mint a készpénz. Nem kevesebbet és nem többet.”

A CBDC nem biztos, hogy konkurenciát jelent a bankoknak

Das azt is megosztotta a hallgatósággal, hogy India digitális rúpiáját nem úgy tervezték, hogy kamatot fizessen, ellentétben a hagyományos banki betétekkel.

Ez, mint elmagyarázta, megvédi a bankok üzleti modelljeit, és csökkenti a pénzrendszerre leselkedő kockázatokat.

Az egyik lépés, amit a bank tesz a digitális rúpia elterjedésének a támogatására, az, hogy lehetővé teszi egyetlen QR-kód használatát mind az UPI-, mind a CBDC-fizetésekhez, ezáltal egyszerűsítve a vállalkozások elfogadási folyamatát.

A digitális rúpia új lendületet kap Indiában

India az egyik kevés élenjáró ország a CBDC-vel való kísérletezésben, miközben a fejlett országok óvatosabb megközelítést alkalmaznak.

Az ország 2022 decemberében indított próbaüzemet, amelynek keretében egyre szélesebb körben használja digitális valutáját, a digitális rúpiát.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Eddig több mint 1,3 millió ügyfél és 300 000 kereskedő vett részt ezekben a tesztekben.

2023 márciusára már több, mint 1,2 millió dollárt forgalmaztak a próbatranzakciókkal, a fizetési ügyletek többséget azonban (65%) jelenleg a nagykereskedelmi szegmensben használják, a kiskereskedelmi részesedés egyelőre csupán 35%-os.

Az indiai RBI azon központi bankok közé tartozik, amely már az éles tesztelés fázisában van, a világ számos jegybankja egyelőre még csak adatokat gyűjt, illetve terveket készít a saját digitális valuta megvalósíthatóságáról.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? Tíz év után aktiválódott egy Satoshi-korszakbeli Bitcoin-cím

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kiterjedt FUD-dal néz szembe a Bitcoin a közösségi oldalakon

A Santiment Bitcoinra vonatkozó közösségi hangulatjelzője pirosan villog, mivel a vezető kriptovaluta árfolyama a 65.000 dolláros szint körül mozog. A Santiment kriptopénz-intelligencia platform adatai szerint a...

A piaci szakértő, aki 2023-ban sikerre vitte a Solana-t, öt altcoint azonosított 55x potenciáljával

Vendégbejegyzés A piaci szakértő, aki korábban a Solana 2023-ban sikerre vitte, most öt új altcoint emel ki, amelyek jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. A jelenlegi, 2024-es bikafutamban...

3 millió dollárt sikerült visszaszereznie a Krakennek a Certikkel folytatott fiaskója után

Nick Percoco, a Kraken biztonsági főnöke megerősítette, hogy a kriptotőzsde visszaszerezte a számlájáról nemrég ellopott pénzösszegeket, amit egy sebezhetőséget követően veszített el. Június 20-án Percoco az...

Maximalizáld a hozamod: fedezd fel a mesterséges intelligencia előnyét az RCO Finance-szel

Vendégbejegyzés A jelenlegi AI hype közepette egy úttörő AI kriptokereskedési platform, a RCO Finance kihasználta az AI és a gépi tanulás (ML) erejét, hogy forradalmasítsa a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!