Nem tesz jót a kriptoiparnak a Tornado Cash betiltása

-

A Tornado Cash betiltása az Egyesült Államokban hatással lehet az összes Web3 protokollra, különösen azokra, amelyek a blokkláncon adatvédelmet kínálnak.
Shumo Chu, a Manta Network adatvédelmi protokoll alapítója aggodalmát fejezte ki, hogy a Tornado Cash elleni szigorú szankciók minden Web3 protokollra kihatnak, beleértve az adatvédelmi protokollokat is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Manta Network egy első rétegű adatvédelmi protokoll, amely lehetővé teszi a privát tranzakciókat a decentralizált pénzügyekben.
A Tornado Cash (TORN) egy Ethereum (ETH) adatvédelmi protokoll, amely anonimizálja az érmés tranzakciókat. Ezek a protokollok hasonlóak a Monero (XMR) és a Zcash (ZEC) projektekhez, amelyek elfedik a kriptotranzakciók feladóinak és fogadóinak adatait.
A hónap elején az amerikai pénzügyminisztérium gyakorlatilag megtiltotta az amerikai lakosoknak a Tornado használatát, és augusztus 5-én 44 ETH és USD Coin (USDC) címet vett fel a hozzá kapcsolódó, szankcionált állampolgárok listájára.
Chu aggodalmát fejezte ki, hogy más, az övéhez hasonló adatvédelmi protokollok is ugyanilyen célkeresztbe kerülhetnek, ami további cenzúrát jelentene, olyannyira, hogy „lényegében az egész Web3 szektort értelmetlenné tenné”.
Chu elismerte, hogy az amerikai kormányzat tiltása látszólag a nemzetbiztonság érdekében történt, mivel a Lazarus észak-koreai hackercsoportról ismert, hogy a Tornado-t használja az általa ellopott pénzek tisztára mosására.
A protokoll betiltásával azonban Chu megkérdőjelezte a szabályozók megértését azzal kapcsolatban, hogy a nyílt forráskódon alapuló decentralizált rendszerek bárhol elhelyezhetők és működtethetők.

„Könnyen lehet, hogy a szabályozók egyszerűen nem értik az elosztott blokklánc-technológiát és azt, hogy a nyílt forráskód bárhol lehet. Lehet, hogy valóban azt hitték, hogy a Tornado Cash fejlesztői szándékosan segítették az észak-koreai hackereket.”

Múlt héten a holland rendőrség letartóztatott egy Tornado Cash-fejlesztőt, akit pénzmosással gyanúsítanak. Chu hozzátette, hogy a múltban már volt rá példa, hogy kriptográfiai fejlesztőket tartóztattak le, például az Ethereum fejlesztőjét, Virgil Griffiths-t, de egy protokoll betiltása „új paradigma”, amely azt jelzi, hogy a kormány megpróbálja megfékezni magát a kódot és a matematikát.

„Néhány ember helyett a protokollt tiltják be. Lényegében ez egy kódrészlet az Ethereum blokkláncából.”

Chu azonban úgy véli, hogy az adatvédelmi protokoll fejlesztői végső soron felülkerekednek, mivel a fejlesztők számos, az amerikai kormányzat hatókörén kívül eső joghatóságban működnek.

„Ha az USA megpróbál drákói intézkedéseket bevezetni az adatvédelmi fejlesztőkkel szemben, az nem fog nekik túl jól menni.”

Mivel maga is adatvédelmi protokollt fejleszt, Chu megjegyzi, hogy van egy olyan narratíva, amely szerint az adatvédelem csak a rosszfiúknak való, de ez hazugság.

Kereskedj $500 bónusszal és találd meg a következő Gem coint a KuCoinon!

Hozzátette, hogy a jó felhasználási eseteket is támogatni kell, de a rendszer természete engedély nélküli, így lesznek emberek, akik kijátsszák a rendszert.
Nézetei egybecsengenek a Kraken vezérigazgatójának, Jesse Powellnek a nézeteivel, aki augusztus 16-án a Bloomberg TV-nek azt mondta, hogy a Tornado elleni szankciók „alkotmányellenesek”, és hogy „az embereknek joguk van a pénzügyi magánélethez”.
Chu szerint az adatvédelmi protokollokba való belépés akadályainak alacsonyaknak kell lenniük, hogy az átlagemberek mindennap használhassák azokat. Az ő ideálját azonban veszélyeztethetik a további szankciók.

Olvastad már? Egy neves bankár szerint a Wall Street rosszul látja a bitcoint

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Az altcoinok értéke háromszorosára nő? Elemzők kitörést jósolnak!

Vendégbejegyzés Az altcoinok piaca, egy olyan szegmens, amelyet gyakran beárnyékol nagyobb rokona, a Bitcoin (BTC), jelenleg lenyűgöző emelkedő pályájával kerül a címlapokra. Az elmúlt két hétben ezen...

🚀 Top 5 altcoin milliomos potenciállal: A szakértők választása a mai piacra

Vendégbejegyzés A 2024-es bikafutás új izgalmakat lobbantott fel a kriptopénzek világában. A szakértők öt olyan altcoint emeltek ki, amelyek kiemelkednek a potenciáljukkal, hogy a szerény befektetéseket...

Íme, amiért a Bitcoin ára tovább eshet, állítja a top elemző

A Bitcoin (BTC) árfolyama csökkent, ahogy a kereskedők figyelik a megszűnt Mt. Gox tőzsdéhez kapcsolódó tárcák tevékenységét. Az Mt. Gox adminisztrátorai intenzívebbé teszik az erőfeszítéseket, hogy...

Solana (SOL) technikai elemzés 05.28.

Prémium Solana (SOL) A piac napközbeni gyengesége ellenére, ahogy a Bitcoin és az Ethereum küzd, a Solana (SOL) árfolyam trendje fenntartja az optimizmust. Annak ellenére, hogy a múlt...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!