A kriptobányászat jövedelmezőségének drasztikus visszaesése nehezen érintette a GPU-hardvergyártókat – nem kivétel ez alól a taiwani Nvidia sem. 2018 negyedik negyedévében 54 százalékot zuhantak a részvényei. Ezzel ők lettek az S&P 500 legrosszabbul teljesítő szereplői – derül ki a CNBC december 21-i jelentéséből.

Olvastad már? Letartóztatták a modern kori Robin Hoodot

Másnapos az Nvidia

2016-tól 2018 szeptemberéig az Nvidia piaci értéke 14 milliárdról 175 milliárd dollárra nőtt, mivel a mesterségesintelligencia-kutatás, illetve a kriptobányászat növekedése elképesztő keresletet generált. A cég májusban számolt be először a kriptobányászatból származó jövedelméről, megjegyezték ugyanakkor, hogy szerintük a második negyedévben kétharmados csökkenés várható ebben a szektorban.

Az Nvidia kezdetben jelentéktelen kriptobányászattal kapcsolatos eladást jelzett előre a harmadik negyedévre, a novemberi negyedéves jelentésből pedig csakugyan kiderült, hogy a blokklánccal kapcsolatos alkalmazások fejlesztői számára eladott GPU-k szinte teljesen eltűntek. Az Nvidia vezérigazgatója, Jensen Huang azt mondta, hogy a vállalat „közeljövőbeni eredményei tükrözik a kriptopénzek robbanásából származó felesleget, de a korrekció majd bekövetkezik.”

A kriptóval kapcsolatos eladások eltűnése „kriptomásnaposság” érzését hagyta a vállalatban – mondta Huan. A kriptopénz őrült módon növelte az Nvidia márkájú videokártyák árát, de amint a kereslet eltűnt, ugyanez az ár nem csökkent elég gyorsan ahhoz, hogy bevonzza a megbízhatóbb kártyákra vágyó felhasználókat.

A bányászatból származó eséseken túl az Nvidia adatközpontszegmense szintén nem felelt meg a Wall Street követelményeinek, még úgy sem, hogy 58 százalékos bevételnövekedést generált a CNBC szerint. A Nvidia részvények értéke egyébként ma 4,09 százalékot estek, ezzel 129,57 dollárral zárt az árfolyam.

Másoknak is döcög a szekér

A chipgyártók összességében rosszul teljesítettek ebben az évben. A PHLX félvezető indexe, amely a legnagyobb hardvergyártókat követi – beleértve az Nvidiát vagy az AMD-t – 20,37 százalékot csökkent az utóbbi 3 hónap alatt. Az AMD részvényárfolyama szintén 45,42 százalékot zuhant ugyanebben az időszakban.

Az utóbbi bányászati robbanás jelentős árzuhanásokhoz vezetett. Az AMD népszerű Radeon RX580 grafikus kártyája széles körben használt a kriptobányászok körében. Most mindössze 180 dollárért értékesítik, amely 67 százalékkal olcsóbb, mint a 2018 februári, 550 dolláros értéke.

A medve piac által okozott lecsökkent jövedelmezőség néhány bányászt arra kényszerített, hogy lehúzza a redőnyt. A Kirptoworld is beszámolt róla, hogy néhány kínai bányászég már odáig jutott, hogy kilóra kellett értékesíteniük elavult hardvereiket, hogy kompenzálni tudják veszteségeiket. A helyi jelentések szerint a bányászatból származó bevétel már nem fedezi többé a villamos áram és más fenntartással kapcsolatos költségeket.

Nemrég megjelent még egy érdekes cikkünk, amely a medve piac jövedelmező bányászgépeit taglalja. Hogy mely GPU-król van szó, arról itt olvashatsz bővebben.

Forrás: Cointelegraph.com, CNBC.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Ha tetszenek a posztok és az oldalam, illetve szeretnéd támogatni a munkámat, akkor itt megteheted:

BTC: 37Vhz41ZecsMqmDkCntAmY8JUsu6Jp32DC

LTC: MGfcUc7YSHLbYuoEEaoFvhZBLRW1KuSnRE

ETH: 0x7A653baD688C5c09C2D8A4A1eb39C1505e48CaCd