A Monero adatvédelmi coin egy széles körben elfogadott hard forkot hajtott végre, hogy így növelje adatvédelmi és biztonsági funkcióit.

A népszerű adatvédelmi coin, a Monero a hétvégén befejezte az új biztonsági funkciókat bevezető hard forkot.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A közösség által széles körben elfogadott hard forkot, amely a 2.688.888-as blokknál élesedett, először idén áprilisban jelentették be a fejlesztők. Eredetileg júliusra tervezték, de később augusztus 13-ra halasztották.

A forkkal bevezetett egyik fő változás a Monero gyűrűméretének 11-ről 16-ra való növelése. A felhasználói adatvédelem érdekében a Monero a tranzakciót aláíró személy digitális aláírását 11 (mostantól 16) másik, nem aláíró személy digitális aláírásával egyesíti, hogy egy új, a tranzakciót engedélyező aláírást hozzon létre.

A hálózat frissítése magában foglalta a „Bulletproofs” algoritmusának módosításait is, amelyek növelik a tranzakciók sebességét és 5-7%-kal csökkentik a tranzakciók méretét, valamint a multisig mechanizmusának fejlesztését

További teljesítményjavítások közé tartoznak a „view tags” lehetőség, amelynek célja a tárca szinkronizálási idejének akár 40%-os csökkentése, valamint biztonsági javításokat is hoz a rendszerbe.

A sikeres hálózati frissítésről szóló hírek a jelek szerint nem mozdították el a monero árfolyamát, amely jelenleg körülbelül 1,6%-ot esett a nap folyamán, és az adatvédelmi coin jelenleg 166 dollár körül cserél gazdát.

Monero és más adatvédelmi projektek

A Monero adatvédelmi funkcióinak bővítése az adatvédelmi projektekre irányuló fokozott szabályozói figyelem nyomán történt.

A múlt héten az amerikai pénzügyminisztérium pénzmosás miatt szankcionálta a Tornado Cash mixerszolgáltatást, míg a Holland Bűnügyi Ügynökség letartóztatta a Tornado Cash egyik feltételezett fejlesztőjét; a lépések széleskörű elítélést váltottak ki a kriptoközösség körében.

Maga a Monero már régóta felkeltette a szabályozóhatóságok és a bűnüldöző szervek figyelmét; 2020-ban a CipherTrace kripto hírszerző cég felfedte, hogy az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának megbízásából kifejlesztett egy eszközkészletet a Monero-tranzakciók nyomon követésére.

A látszólagos siker ellenére egy hónappal később az IRS akár 625.000 dolláros vérdíjat ajánlott fel a Monero feltörésére. A következő évben a norvég rendőrség próbálta feltörni az adatvédelmi hálózatot, hogy egy eltűnt személy ügyével kapcsolatos tranzakciókat nyomon követhessen.

E szabályozási figyelem eredményeként a kriptotőzsdék, köztük a Coinbase is, haboztak a Monero listázásával kapcsolatban, Brian Armstrong vezérigazgató 2020-ban kijelentette, hogy a „színfalak mögötti beszélgetésekben” a szabályozók azt sugallták, hogy „nagyon nem gondoljuk, hogy ezt kellene tenned”.

Forrás: Decrypt

Olvastad már? Létrehoztak egy Ethereum forkot, de nem túl népszerű

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!