Az IRS-nek tanulmányoznia kellene a Monerót – nem pedig feltörnie azt

-

A dollárt szintén aljas tevékenységekhez használják.
Egy Monero-munkacsoport szerint az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának adóhatósága (IRS) jobb módot is találhatna az adófizetők pénzének elköltésére, minthogy pénzjutalmakat kínáljanak a Monero anonimitásának megsértésére.

Miután az IRS bejelentette, hogy akár 625.000 dollárt is felajánlana annak, aki képes feltörni a Monerót, egy Moneróra összpontosító munkacsoport véleményét fejezte ki az ügyben.
A Monero Outreach szóvivője – az XMR tudatosságára és oktatására összpontosító független munkacsoport – úgy nyilatkozott a Cointelegraph-nak, hogy az IRS-nek meg kellene tanulnia, valójában hogyan is működik a Monero.
A Monero Outreach képviselője azt hangsúlyozta, hogy a kriptó valójában egy bizonyos szintű áttekinthetőséget biztosít a felhasználók számára:

„Azt a 625.000 dollárt az IRS akár arra is használhatná, hogy néhány tanácsadót alkalmazzon, akik megtaníthatják munkatársaikat a Monero működésére, valamint arra, hogy funkciói hogyan teszik lehetővé a felhasználóknak az átláthatatlanság biztosítását.”

A szóvivő elmondta, hogy a Monerót „úgy tervezték, hogy készpénzhez hasonlóan működjön”, kiemelve, hogy az amerikai dollár szintén rendelkezik bizonyos mértékű anonimitással:

„Az amerikai dollárt használják a világ aljas tevékenységeinek többségére, és mégis ezzel a valutával feltüntetve láthatjuk az IRS vagyonmérlegét. […] Az IRS nem tudja, mennyi pénzt keresünk, hacsak be nem jelentjük, ennek ellenére mégsem látjuk azt, hogy megpróbálják feltörni az amerikai dollárt.”

Az IRS 2020 szeptemberének elején jelentette be pénzjutalommal járó programját a Monero és a Bitcoin Lighting Networkön végzett tranzakciók nyomon követésére.
A felhatalmazásban azt hangsúlyozták, hogy a program elindításának oka az illegális szereplők által használt anonim kriptopénzekkel kapcsolatos tranzakciók felkutatásához szükséges nyomozási erőforrások hiánya.
Az IRS azonban nem az egyetlen olyan intézmény, amely fel szeretné törni a Monerót, megcáfolva annak anonimitását.

Augusztusban egy jelentős kriptovaluta-hírszerző cég, a CipherTrace azt állította, hogy a kriptókra használt nyomkövető eszközük képes nyomon követni a Monero tranzakcióit.
Korábban pedig az orosz pénzügyi irányító szolgálat jelentette be, hogy az új, kriptókkal foglalkozó nyomkövető eszköze „részben csökkenti a Monero-tranzakciók anonimitását”.
Míg a hatóságok és vállalatok világszerte minden erejükkel azon vannak, hogy megtörjék a Monero anonimitását, az érme protokollja mégis tartalmaz néhány beépített átláthatósági funkciót.
A Perkins Coie amerikai ügyvédi iroda szeptember 15-ei jelentése szerint a Monero lehetővé teszi a felhasználók és a virtuáliseszköz-szolgáltatók (VASP-ok) számára, hogy egy adott számlához kapcsolódó bizonyos tranzakciós részleteket felfedjenek egy harmadik félnek.

A cég szerint ezek a funkciók a Monero protokolljába épített kulcsfontosságú funkcionalitás részét képezik:

„Ez lehetővé teszi a felhasználók és a VASP-ok számára, hogy egy adott számlához kapcsolódó bizonyos tranzakciós részleteket felfedhessenek egy harmadik fél számára anélkül, hogy teljesen nyilvánosságra hoznák a felhasználó tranzakciós adatait. Ezenkívül a VASP-ok a regisztrációs folyamatuk részeként és kötelezettségeik teljesítése érdekében előzetes közzétételt igényelhetnek.”

A privát és nyomon követhetetlen kriptovaluta biztosítására kifejlesztett Monero a cikk írásakor a legjelentősebb anonimitásra fókuszáló kriptopénz piaci kapitalizációja alapján.
A Monero Outreach szerint az érme továbbá az összes kriptovaluta közül a harmadik legtöbb hozzájáruló programozóval rendelkezik, így tehát csak a bitcoin és az ether előzi azt meg.
A Monero kereskedelmi árfolyama a cikk írásakor 91,41 dollár, 1,6 milliárd dolláros piaci összértékkel.

Olvastad már? A magyar forint is elérhető valuta a Wirex új funkciói használatakor

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


 

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin white paper visszatér a Bitcoin.org weboldalra

Jogi korlátozások miatt az Egyesült Királyságban élő felhasználók továbbra is csak korlátozottan férhetnek hozzá a Bitcoin white paper-hez a Bitcoin.org weboldalon. A Bitcoin white paper újra...

A BlastUP előértékesítése elérte a 7 millió dollárt, utolsó napok a $BLP megvásárlására

Vendégbejegyzés A BlastUP, a Blast elsőszámú launchpadja, az első IDO-k sikeres elindításával megerősítette robusztus hasznosságát. Miközben az előértékesítése a befejezéshez közeledik, továbbra is jelentős figyelmet kap...

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.25.

Prémium Bitcoin (BTC) A Bitcoin (BTC) árfolyama új történelmi csúcsot készül elérni, miután korábban a 70.000 dolláros határon túlra szökött, és a piaci szereplők azon tűnődnek, hogy...

A Pepe és Meme AI bálnák beváltják a pénzt: A Raboo az újabb, aki 100-szoros profit előtt áll?

Vendégbejegyzés A kriptovilág zsong, ahogy a bálnák készpénzre váltják a Pepe és a Meme AI érméket, de a reflektorfény a Raboo-ra terelődik. A Raboo jelenleg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!