Miért uralja az USDT a stablecoin piac 70%-át?

-

A stablecoinok szerves részét képezik a kripto ökoszisztémának. Ezek a tokenek általában egy fiat valutához kapcsolódnak, és a blokkláncon kerülnek kibocsátásra, és az említett fiat valuta egy külső szervezet által képzett tartalékkal van alátámasztva.

Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Tether, amelynek tokenje az USDT.

A Tether mögött egy hatalmas USD-tartalék áll, amelyet készpénz vagy készpénz-egyenértékes formájában tartanak, és a stablecoin egy fiat-backed néven ismert típusa.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Sok más stablecoin is létezik, melyek közül az USD Coin (USDC) és a Dai (DAI) a legismertebbek.

Az utóbbi mögött az USDC mellett más kriptók, például az Ethereum (ETH) és a Bitcoin (BTC) is áll. Ez a DAI-t kriptopénzzel fedezettként jelöli meg.

A stablecoinok segítenek a volatilitás elleni védelemben, lehetőséget adva a tulajdonosoknak arra, hogy eladják a kriptójukat és átalakítsák stablecoinra, így döntő fontosságú likviditást biztosítva.

A stablecoinok értéke (nagy valószínűséggel) az intenzív eladási hullámok ellenére sem fog meginogni.

Egy stablecoin, ami mindet uralja

stablecoin
Forrás: IntoTheBlock

A stablecoinok piaci részesedését a kriptoökoszisztéma többi részéhez képest vizsgálva kiderült, hogy a teljes kriptopiaci kapitalizáció 8,42%-át teszik ki. Ez 156 milliárd dollárt jelent.

Forrás: IntoTheBlock

A stablecoinok piaci kapitalizációjának eddigi csúcsát 2022 áprilisában érte el 188 milliárd dollárral. A 2022-es medvepiac alatt a piaci cap csökkent.

Ennek oka valószínűleg az volt, hogy a kiábrándult kripto résztvevők visszatértek a hagyományos eszközök felé, és kiszálltak a piacról.

A kriptoreguláció szintén nagy szerepet játszik. A Paxos az a vállalat, amely a Binance USD-t (BUSD), a Binance és a Paxos által indított USD-pegged stablecoin-t bányássza.

2023 novemberében a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (NYDFS) felszólította a Paxos-t, hogy hagyja abba a token gyártását.

A Binance bejelentette, hogy fokozatosan leállítja a stabil token támogatását, ami ahhoz vezetett, hogy a BUSD elveszítette minden piaci vonzerejét.

stablecoin
Forrás: IntoTheBlock

A Tether piaci részesedése 70,04%-on áll. A második helyen a legközelebb az USDC áll a stabil token piaci kapitalizációjának 21,36%-ával, a DAI pedig 3,28%-ot tesz ki. Ez mutatja, hogy a piac nyilvánvalóan az USDT-t részesíti előnyben.

Ők már régebb óta vannak a piacon, és túlélték a FUD számos hullámát. Eszközkészleteik átláthatóak, és segítenek a bizalomépítésben.

A stablecoin tőzsdei nettó áramlásából a hangulat mérése

A stablecoinok piaci kapitalizációja 2023 októbere óta emelkedő tendenciát mutat, ahogy a Bitcoin és a kriptopiaci árak is felfelé szöktek. Ez a piacon megnövekedett vásárlóerőt tükrözte, és pozitív jel volt.

stablecoin
Forrás: IntoTheBlock

Másrészt 2023 októbere óta a stablecoinok tőzsdei nettó áramlása negatív volt. Ez a trend 2022 novembere óta tart. Ez az elmúlt 18 hónapban az eladási nyomás lehetséges növekedésére utalt.

A piaci hangulat szintén valószínűleg negatív volt a grafikon alapján. A stablecoinok egyetlen nagy pozitív beáramlása azonban 2022 januárjában és májusában volt.

Így ez a következtetés az eladási nyomás csökkent kereskedési aktivitásra és negatív hangulatra a nettó áramlásból csak egy szál egy összetett hálózatban, és nem tükrözi a teljes képet.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? Megérkezett a recesszió az USA gazdaságába

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!