Miért szabott ki Oroszország tilalmat a kriptovalutákra?

-

2024. szeptember 1-jétől Oroszország szigorú korlátozásokat vezet be a kriptovaluták forgalomba hozatalára.

A korlátozás azonban kizárja a joghatósága alatt kibocsátott eszközöket. Anatolij Akszakov lépésének célja, hogy a geopolitikai feszültségek közepette megerősítse az orosz rubel dominanciáját.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Aksakov kiemelte, hogy a rubel mint elsődleges monetáris egység státuszát fenn kell tartani.

A nem orosz kriptoműveleteket korlátozni fogják ennek biztosítása érdekében.

Ugyanakkor a kriptobányászok és a központi banki projektek számára kivételt tesznek majd a kriptobányászat gazdasági előnyeinek kihasználása érdekében. Ez jelentősen hozzájárulna az adóbevételekhez.

Kivételek a bányászok és a központi bank alá tartozó projektek számára

A kriptopénzre javasolt tilalom ellenére a jogalkotó mentességeket biztosít bizonyos csoportok számára.

A kriptobányászok a tiltás után is működhetnek, hozzájárulva az orosz gazdasághoz.

Továbbá bizonyos projektek a Központi Bank alá tartozó speciális jogi keretben folytatódnak.

Ez a kísérleti felállás azért javasolt, hogy teszteljék, hogyan fognak működni ezek a projektek a szabályozási környezetben.

Az orosz kriptobányászok körülbelül 2,59 milliárd dollárnyi likviditással járulnak hozzá a külkereskedelmi elszámolásokhoz.

Ez kiemeli a kriptobányászat jelentős hatását Oroszországban, amely az ország számára gazdasági fellendülésnek bizonyul.

Ellentmondásos kriptovaluta nézetek a kormányon belül

Mindezektől az intézkedésektől függetlenül az orosz politikai döntéshozókon belül folyamatos vita folyik.

Anton Siluanov pénzügyminiszter a szabályozott használat mellett érvelt a teljes tiltás helyett.

Szerinte engedélyezni kellene a kriptovaluták használatát mind a belföldi, mind a nemzetközi tranzakciókban.

Artem Kirjanov, az Állami Duma gazdaságpolitikai bizottságának elnökhelyettese szintén a pontos szabályozás szükségességét hangsúlyozta, kijelentve:

„A kriptopénzek szabályozásáról a digitális törvénykönyvben kellene rendelkezni, amely világosan megfogalmazná a fogalmi apparátust és a közös igazságügyi jogalkalmazási gyakorlatot”.

Hasonlóképpen Elvira Nabiullina, az orosz jegybank vezetője is támogatja a kriptovaluták ellenőrzött felhasználását a nemzetközi elszámolásokban.

Kínával szemben, amely az átfogó kriptotilalmat követően piaci visszaeséssel szembesült, Oroszország viszonylag kisebb kriptobányászati ipara arra enged következtetni, hogy a jogszabály globális piaci hatása kevésbé lehet súlyos.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


A közelmúltban megjelent jelentések arra is rávilágítottak, hogy orosz szervezetek katonai technológia beszerzésére használtak kriptovalutákat.

Mindez jól mutatja, hogy a pénzügyek és a geopolitika mennyire összetett metszéspontjai.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? Megérkezett a recesszió az USA gazdaságába

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A SEC jóváhagyta az Ethereumot: Felkészülés az altcoin piaci fellendülésre

Vendégbejegyzés A SEC közelmúltbeli döntése újfent a figyelem középpontjába állította az egyik vezető kriptovalutát. A piaci szereplők kíváncsian várják, hogy ez a fejlemény hogyan befolyásolja a szélesebb...

Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

Egy jelentős mémcoin bálna, 3,7 millió dollár profitot könyvelhetett el, miután értékesítette MAGA (TRUMP) tokenjeit a jelenlegi piaci hullám közepette. A „0x52C0” azonosítóval jelölt bálnatárca az...

Mémcoinok a Holdra? A kriptoelemzők a mémcoinok fellendülésének lehetőségét látják a piac élénkülésében

Vendégbejegyzés A piac fellendülésének kezdetével néhány kevésbé ismert kriptovaluta, a gyakran mémcoinoknak nevezett kriptopénzek felkeltik az elemzők figyelmét. Ezeket a furcsa, az internetes kultúra által inspirált tokeneket...

Távozik a SEC-től a kriptocégek réme

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) végrehajtási osztályának kriptoeszközökkel és kibernetikai eszközökkel foglalkozó részlege vezetője kilenc évnyi szolgálat után távozott az ügynökségtől. Az ő...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!