Miért olyan megbízható a blokklánc technológia?

-

A blokklánc technológia az utóbbi években robbanásszerűen terjedt el, különösen a pénzügyi szektorban, ahol a technológia a Bitcoin és egyéb kriptovaluták mellett vált ismertté.

A technológia azonban ennél sokkal több lehetőséget rejt magában, és biztonsági előnyei miatt számos iparágban nagy érdeklődés övezi.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


De mi teszi valójában a blokkláncot ilyen biztonságossá? Nézzük meg a technológia alapvető aspektusait, amelyek kulcsszerepet játszanak ebben.

Minden a teszteléssel kezdődik

A blokklánc technológia megbízhatóságának egyik alapköve kétségkívül a szigorú tesztelés.

Mint minden szoftver, program vagy applikáció, úgy a blokklánc alapú rendszerek is éles használatba kerülés előtt alapos tesztelésen esnek át.

De kezdjük az elejéről. A blokklánc nem más, mint egy láncszerű adatstruktúra, egy adatbázis, amely különféle tranzakciókat, értékes adatokat tárol.

Mivel maga a technológia decentralizált, azaz nincs központi irányító szerve vagy felügyelete.

Ezt úgy is mondhatnánk, hogy a hálózat minden egyes résztvevője azonos jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik az adatkezelés terén.

Ez a decentralizáció növeli a rendszer átláthatóságát és védelmet nyújt a manipulációval szemben, ami különösen lényeges lehet személyes adatok kezelésekor vagy pénzügyi tranzakciók esetén.

Így a blokklánc technológia forradalmi változásokat hozhat abban, hogy hogyan tároljuk és osztjuk meg az információkat, biztosítva ezek biztonságát és sértetlenségét.

Mivel a technológia nem hibátlan, a biztonságos működés érdekében a tesztelés nélkülözhetetlen. De hogyan lehet tesztelni a blokkláncok működését?

Szoftvertesztelési eljárások a blokkláncok esetén

A blokkláncok tesztelésére a már ismert szoftverfejlesztési eljárásokat alkalmazzák leginkább.

Maga a szoftvertesztelés nem más, mint egy minőségbiztosítási eljárás: vagyis a tesztelési eredmények képet adnak a program működéséről egy elvárt minőséghez képest.

A blokkláncok esetében a leggyakoribb tesztelési eljárások az egységtesztelés, az integrációs tesztelés és a terheléses tesztelés. Ezek a tesztek biztosítják, hogy a rendszer minden eleme

megfelelően működjön együtt, valamint, hogy képes legyen kezelni a várt és a váratlan terheléseket is.

A szimulációs tesztek és a teszt hálózatok – ilyen például a Bitcoin esetében a Testnet – pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tesztelésért felelős szakemberek valós körülmények között, de mégis kockázatmentesen próbálhassák ki az új funkciókat és frissítéseket.

Ezenfelül a blokklánc projektek gyakran alkalmazzák a bug bounty programokat is, amelyek jutalmazzák a külsős fejlesztőket és biztonsági szakértőket azért, ha hibákat vagy biztonsági réseket találnak a rendszerben, ezzel is növelve a blokklánc alapú megoldások biztonságát és stabilitását.

blokklánc

Biztonságos, de mégis akadnak rések

A blokklánc technológia alapja a kriptográfia, azaz a titkosítás tudománya.

Minden tranzakció, amely a blokkláncon keresztül történik, titkosítva van, ami garantálja, hogy az adatok nem olvashatóak vagy manipulálhatóak illetéktelen személyek által.

A blokkláncban használt leggyakoribb kriptográfiai technika a kriptográfiai hash funkció, ami egy egyirányú titkosítási folyamat, amely az adatokat egyedülálló és megismételhetetlen hash kóddá alakítja át.

Habár ezek manipulációja rendkívül nehéz, mégis akad a történelem során olyan eset, amikor a kibertámadóknak sikerült ezeket a kódokat manipulálni.

A leggyakoribb sebezhetőségek közé tartoznak napjainkban a kulcskezelési hibák, mint például a gyenge vagy ismétlődő jelszavak, valamint a kulcsok nem megfelelő tárolása.

A támadók kihasználhatják a szoftver hibáit, például az aláírás-ellenőrzési rutinokban vagy titkosítási algoritmusok implementációs hiányosságait, így ezeket sokkal szigorúbb feltételek mellett tesztelik ma már.

Miért jó a decentralizáltság?

A blokklánc, ahogy említettük, egy decentralizált adatbázis, ami azt jelenti, hogy nincs egyetlen irányító szervezete, ahol az adatok tárolódnak.

Ehelyett a blokklánc adatbázisa szerteágazó hálózaton oszlik meg, ahol a résztvevők vagy más szóval node-ok minden egyes tranzakciót ellenőriznek és rögzítenek.

Ez a megközelítés növeli az adatok integritását, mivel egy adott adat vagy tranzakció meghamisításához a hálózat több mint 50 százalékának adatait kellene egyidejűleg manipulálni, ami rendkívül nehéz, ha nem lehetetlen.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Peter Brandt megelőlegezi a Tether összeomlását és az USD bukását

Peter Brandt a világ legnagyobb stablecoinjának, a Tether-nek a stabilitásával kapcsolatban komoly kételyeinek adott hangot. Ez az aggodalma egybecseng az USDT-t és a Tether menedzsmentjét...

Miért emelkedett ma a Bitcoin ára?

A Bitcoin piacán ma gyors fellendülés következett be a 65.000 dollár közeli medvés kereskedési időszakot követően. A piaci tőke 1,3 billió dollárra ugrott, ami egy figyelemre...

Az ETH ETF lehetséges júliusi bevezetése, hogyan fogja újraértelmezni az altcoin piacot

Vendégbejegyzés Az ETH ETF júliusban tervezett elindítása jelentős változásokat hozhat az altcoinok piacán. Elemzők szerint ez a lépés hatással lehet a kereskedési stratégiákra és a piaci értékelésekre. A...

Sorra hagyják el a bálnák a Bitcoint, inkább a mesterséges intelligencia felé fordulnak

A hosszú távú bitcoin-tulajdonosok és a bányászok az elmúlt két hétben az eszköz legnagyobb eladói közé tartoztak. Úgy néz ki, most inkább a mesterséges intelligenciát...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!