Miért ment le ennyire a bitcoin, az ether, meg az összes többi kriptopénz?

-

Andrew Roman, a 7BC.VC vezérigazgatója LinkedIn-profilján tette közzé, hogy szerinte miért tart itt a kriptopiac. Gondolatmenete elsősorban ICO-k körül forgott. A piacon szerinte jelenleg sok a szemét, ennek eltakarítása után viszont virágzásnak indulhat a kriptovilág.

Olvastad már? Mi az a Bakkt és milyen hatással lehet az árfolyamra?

Cikkünk az ő bejegyzésén alapszik, az alább írtak a szerző véleményét tükrözik.

Az ICO-k virágkora

2017-ben, de elsősorban az év utolsó negyedévében számos befektető vásárolt bitcoint és ethert. Céljuk azonban nem az volt, hogy tárolják, vagy hogy kereskedjenek velük, mindössze ICO-kba szerettek volna fektetni segítségükkel.

Ily módon tehát mintegy közvetítőként, rövid távra vásárolták meg azokat. A bitcoin és ether birtokosai szintén nem akarták eladni kriptójukat hisz az árak emelkedésében bíztak – ami be is jött. Ezen felül hittek is a két vezető kriptopénzben. Így hát az árak emelkedni kezdtek.

Aztán azok a startupok, amelyek sikeresen teljesítették ICO-terveiket, szinte egyszerre kezdték el kiutalni tokenjeiket a befektetőknek decemberben és januárban. Ezzel az akcióval megrengették a bitcoin és ethereum iránti kereslet mértékét. Miután az új év utáni „másnaposság” érzete elmúlt, a startupok kénytelenek voltak fiatra váltani kriptopénzeiket, hogy fizetni tudják a mérnököket, és kiépíthessék vállalkozásukat.

Bedőlt a piac

Majd jött az a fajta pánik, mint mikor mindenki beszalad a bankba, kivenni a pénzét. Az amerikai szabályozók, ügyködésük révén, 2018-ra szinte a teljes ICO-piacot ellehetetlenítették. Ezután az ICO-k vagy teljesen leálltak, vagy legalábbis nagy mértékben belassultak. Az új tokenkibocsátók belekezdtek a fiat elfogadásába, amellyel tovább nyirbálták a keresletet.

A piac süllyedő hajóján csak értékesítők és hodlerek maradtak, a vásárlók pedig leléptek. A kriptopénzek jelenlegi érdekes tendenciája, hogy értékük igazodik egy másikhoz. Elég csak ránézni a CoinMarketCap adataira, és a korreláció szembetűnővé válik.

A bitcoin és az ether egyszerre mozog, velük együtt pedig a legtöbb token. Ennek nem kellene így lennie, de amíg nincsenek bankok, amelyek elemzik és jelentéseket készítenek ezekről a startupokról – mint az Apple, Amazon, Microsoft, stb. esetében –, addig bitcoin ára nagyban befolyásolni fogja az egész piac teljesítményét.

2018-ban azért történt néhány előrelépés. Egyértelművé vált, hogy az ICO-k nagy része nem rendelkezett megfelelő szakmai tapasztalattal – sokuk nem volt olyan token, amelyekben tényleg szívesen fektetnél pénzt.

Előzőleg az összes ilyen token ára a bitcoin és az ether árnövekedésétől függött, most azonban pont ezek húzzák őket le. Mind korrelálódnak, a piaci kapitalizáció ezen nagy szelete pedig a ‘zászlóshajó’ süllyedésével együtt szintén szintén fogyatkozik.

Megváltozott érdeklődés

Manapság a délkelet-ázsiai befektetők már nem fektetnek be a legújabb ICO-kba – vagy legalábbis nem olyan volumennel, mint 2017 negyedik negyedévében. Akkoriban 20% intézményi (kockázati tőke) befektetésről, és 80 százalék kiskereskedelmi befektetésről beszélhettünk.

Ma ez pont fordítva van. Ha az olyan nagy kockázatiőke-társaságok, mint a 16z, a Pantera Capital vagy a 7BC.VC pénzt invesztál egy startupba, a kiskereskedők is kedvet kapnak majd ugyanehhez.

A kockázati tőkék szerepe most jött el. A következő években létrejövő vállalkozások éppen ezért sokkal jobban fognak teljesíteni, mint a 2017-es banda.

A Bitcoin már bizonyította rátermettségét: elég csak a Mt. Gox bedőlésére, vagy a folyamatosan és gyorsan változó árfolyamra gondolni. A vezetők többsége mégis csalódott az ICO-kban, amely tény nyilván nem kedvez a piacnak. Ha azonban a lényegtelen és rossz hírű tokenek eltűnnek, a kriptopiac jóval erősebbé válik majd.

Eltakarítani a szemetet

A jó hír ugyanis az, hogy azok a stratupok, amelyekbe soha nem lett volna szabad befektetni, hamarabb kifogynak majd a pénzből, mint gondoltuk volna – a tokenjük ugyanis értéktelen. Értéktelenebb, mint amire ők számítottak a pénz összegyűjtése idején. Ma azonban a startupok azonnal fiatra váltják a kriptopénzt, amint megkapják azt.

A halálra ítélt startupok megszűnése tömeges elfogadáshoz vezet majd. Ez a kriptovilágba vonzza a mainstream felhasználókat – egy ilyen korrelált világban pedig ez a teljes piacra pozitív hatással lesz. Elképzelhető, hogy lesz majd néhány szenzációs videojáték – mint az Angry Birds – vagy valami, ami megnöveli egy token elfogadottságát. Szerinte olyan dolog fog történni, amire senki nem számít – mint a Skype esetében anno: mindenki használni fogja.

Gondolatait végül azzal zárta, hogy 2019 nagyszerű év lesz a blokkláncközpontú kockázatitőke-társaságokba történő befektetésekhez. Úgy véli, hogy azok a blokkláncstartupok is nagyon jól fognak teljesíteni, akik a nagy kockázatitőke-vállalatoktól tanultak.

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!

Legfrissebb bejegyzéseink

Melyik coint kell megvenni, hogy milliomossá váljon ezen a bikafutamon

Vendégbejegyzés A felgyorsuló kriptopiaci lendület a közelmúltban 60.000 dolláros csúcs felé vitte a Bitcoint, ami intenzív piaci spekulációkat váltott ki. Ilyen bika futások közepette a megfelelő digitális...

Anthony Scaramucci elmélete az Bitcoinról

A Bitcoin (BTC) feleződése körüli növekvő várakozás közepette befektetői jóslatok készülnek. A legújabb Anthony Scaramucci-tól, a SkyBridge Capital alapítójától származik. A CNBC TV-nek nyilatkozva Scaramucci kiemelte...

Ez az altcoin áttörte a fő trendvonalat: Megmenekül a medvecsapdából?

A bika futás úgy tűnik, hogy hivatalosan is elkezdődött, mivel a Bitcoin árfolyama belép az ATH előtti utolsó ellenállási zónába. Mindeközben az altcoin rally még...

A republikánus szenátorok szerint a CBDC-k „sértik a szabadságukat” – Miért?

Ted Cruz szenátor vezette republikánusok nemrégiben megosztották véleményüket a központi banki digitális valutákról (CBDC). A fiat valuták e digitális formáit, amelyeket számos ország, köztük az Egyesült...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!