Mi az a Bakkt és milyen hatással lehet az árfolyamra?

-

A kriptobefektetők gondolatai néhány hónapja már szinte csak a Bakkt indulása körül forognak. Nem hiába: Az új platform több tekintetben is kiemelkedő. Rögtön kezdhetnénk azzal, hogy létrehozója nem más, mint az ICE, amely társaság a világ legnagyobb tőzsdéjét, a New York Stock Exchange-t üzemelteti. Az ICE valóban fizikailag szállított határidős termékekkel fog kereskedni a Bakkton. Mit is jelent ez pontosan, és milyen hatással lehet az árfolyamra?

Olvastad már? Mt. Gox-főnök: mosom kezeimet

Fizikai határidős ügyletek

BTC határidős ügyletek már léteznek, mégpedig a CBOE és a CME kínálatában. Ezek alapvetően abban különböznek a most érkező Bakkttól, hogy teljesítésük fiat pénzben zajlik. Az új platform ezzel ellentétben fizikailag is megteszi mindezt.

Ez elsősorban azt jelenti, hogy ha ilyen határidős szerződéssel kereskedik valaki, akkor a tőzsdén található egyenlege nem dollárban, hanem valódi bitcoinban lesz megadva.

A két fentebb említett társaság pénzügyi lehetőségeire való tekintettel egyértelmű, hogy a fiattal kiegyenlített szerződéseknek nagyon csekély hatásuk van az árra, mivel nem lehet velük nagyobb mennyiségben kereskedni.

Kelly Loeffler, a Bakkt vezérigazgatója elárulta, hogy a határidős ügyletek kézenfekvőek a digitális vagyon infrastruktúrájának kiépítésére. Ezzel szemben úgy véli, hogy a fizikailag teljesített szerződések jóval nagyobb változást hoznak, mivel megkönnyítik a kereskedő számára, hogy hozzászokjon a kriptovalutákhoz.

Szerinte ez szintén egy kezdeti célja a platformnak, hisz a kereskedők egy biztonságos környezetben szokhatják meg a kriptopénzekkel való munkát.

Csúsztatott elstartolás

A Bakkt először december 12-re tűzte ki a platform elindításának dátumát, illetve az első határidős szerződések is ezzel egy időben indultak volna el. Akkor úgy tűnt, hogy nincs szüksége semmilyen engedélyre CTFC-től. Az ICE-nek ugyanis joga van saját határidős piacának szabályozására.

Végül aztán az indulást elhalasztották, és január 24-re tűzték ki annak dátumát. Ennek valószínű oka az, hogy az ICE és CFTC közötti tárgyalásokat elhalasztották – a saját szabályozás ellenére ugyanis még mindig a CFTC szava dönt, ha határidős szerződésekről van szó.

Jake Chervinsky, ügyvéd, aki a pénzügyi intézmények és a bitcoin kapcsolatának egyik legjelentősebb kommentálói közé tartozik, azt mondta:

„Az ICE ugyan tanúsítvánnyal engedélyezheti saját határidős termékeit, ez nem jelenti azt, hogy a Bakkt teljesen ignorálhatja a fő szabályozót. Ha a CFTC nem szeretné, hogy BTC határidős szerződésekkel kereskedjenek, akkor egyszerűen nem is fognak.”

A késésért tehát valószínűleg a szabályozó szervekkel folytatott tárgyalások elhúzódása felel. Habár valószínű, hogy az intézményi befektetők belépése hosszú távú növekedést generál majd, azért ne várjunk még rakétát január 24-től.

A kereskedőknek ugyanis még hozzá kell szokniuk a platformhoz. Ennek ellenére az olyan jelentős intézmény, mint az ICE színre lépése világosan előrejelzi, hogy még több intézményi befektető szivárog a kriptopiacra, ez pedig hosszú távon egyértelműen jó hatással lesz annak árfolyamára.

Más kérdés viszont, hogy mi lesz a lufikkal és a gyors meggazdagodás lehetőségével.

Forrás: kryptomagazin.sk

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyd ki a többi hírt, és iratkozz fel hírlevelünkre. Ne felejtsd el nyomon követni oldalunkat a Facebookon és az Instagramon. Legyen szép napod!

14 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!