Michael Saylor szerint Argentínának a bitcoinra van szüksége

-

Az argentin peso az elmúlt 12 hónap során több, mint 40%-kal értékelődött le, a MicroStrategy alapítója, Michael Saylor szerint pedig eljött az idő, hogy a latin-amerikai ország nyisson a bitcoin felé.

Saylor arra válaszul tweetelt, hogy napvilágot látott, napi 7,58%-os inflációval új csúcsot értek Argentínában, erre reagálva mondta el, hogy a helyi lakosoknak bitcoinra van szüksége.

Saylor régebben a bitcoin nagy kritikusának számított, azóta viszont a cége a legnagyobb bitcoin-tulajdonosok közé tartozik.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Több argentin politikus is nyíltan elmondta, hogy ők inkább a dollár használatát támogatnák a helyi pénzzel szemben.

Az egyik elnökjelölt, Javier Milei szintén azon az állásponton van, hogy a dollár bevezetése féket vetne az inflációnak, amely a hivatalos közlések alapján 103,4%-ot tett ki márciusban.

Milei több felmérés alapján is esélyes az októberben tartandó elnökválasztás megnyerésére, az egyik legmeglepőbb kijelentése pedig az volt, mikor elmondta, hogy a dollár bevezetése előtt be akarja zárni, le akarja állítani az argentin központi bankot.

Steve Hanke, az ismert amerikai közgazdász szintén azt javasolt, hogy az országot egyedül a dollárra való áttérés tudná kimenekíteni a jelenlegi helyzetéből.

Az országban széles körben elterjedt a dollár használata, és a társadalom több rétegéből is támogatják a bevezetését, de Saylor, és a többi bitcoin-támogató a dollárral szemben is kritikus, és szerintük a bitcoin stabilabb választás lehet.

Vannak persze olyanok is, akik elismerik, hogy a bitcoin jelenleg túl volatilis, így egyelőre nem biztos, hogy megfelelő alternatíva lenne a peso helyett, még ha az éppen szabadesésben is van.

Elképzelhető, hogy egy bitcoin-fedezetű stablecoin lenne az ideális megoldás, de ennek is komoly háttérfeltételei vannak.

„A technológia egyszerűen még nem áll készen erre. A bitcoin-felhasználók többsége nem Argentínában él, nem Libanonban, és nem is Venezuelában, és ezért nem értik meg ezt. Ezen nem változtat az sem, hogy a teljesen centralizált, fiat alapú stablecoinok szintén nem nyújtanak jó megoldást.”

Egyes elemzők úgy nyilatkoztak, hogy a dollár bevezetésével az ország pénzrendszere csupán egy másik központi bank, az US Federeal Reserve befolyása alá kerülne, az argentin központi bank pedig nem tudna pénzt keresni, mivel nem tudna magától pénzt nyomtatni.

A Policy Center for the New South nevű kutatócsoport egyenesen halva született ötletnek nevezte azt, hogy a gazdaság egyszerűen térjen át a dollár használatára a helyi valuta helyett.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Az argentin parlament képviselőinek is felhívták a figyelmét arra, hogy ha a peso helyett a dollárt kezdenék el hivatalos pénzként használni az országban, az sem oldaná meg az állam költségvetési problémáit, azok ugyanúgy megmaradnánk.

Ráadásul a teljes áttéréshez további lépésekre lenne szükség, és ezek során egyes állami kötelezettségek vállalhatatlanná válnának, a peso teljes mértékben elvesztené az értékét, és minden, ebben tartott lakossági letétet át kellene váltani, ennek során pedig vélhetően egyoldalúan cselekednének a bankok.

zeta

Olvastad már? Az MMA az új játékával a Web3-at veszi célba

Forrás:

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A PayPal USD (PYUSD) debütálása a KuCoin tőzsdén

A KuCoin kriptopénz tőzsde egy pénteki bejelentés szerint bevezette a PayPal PYUSD stablecoinját. Ez a tőzsdei bevezetés jelentős előrelépés a még fiatal stablecoin hozzáférhetőségének javításában, amely...

A Binance jogi küzdelme a SEC-el

A Binance (BNB) a közelmúltban megtámadta az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet keresetét, arra hivatkozva, hogy nincs hatásköre a jogi eljárás megindítására. A Binance a SEC vádjainak elutasítására...

Dogecoin (DOGE) technikai elemzés 09.22.

Prémium Dogecoin (DOGE) A piaci korrekció az elmúlt nap során visszafogta a Dogecoin (DOGE) bikás előretörését a 0,06 dolláros támaszszintről. A vevők azonban tartották a támaszt, a mém...

Egy bálna nagy tételben vásárol Ethereumot

A bálna tevékenység nagy érdeklődésnek örvend a kriptotérségben, az elemzők és a kereskedők szorosan figyelemmel kísérik, hogy hasznos információkhoz jussanak. Az egyik ilyen érdekes lépésre nemrégiben...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!