Mi az a genezis blokk?

-

Genezis blokknak nevezzük a blokkláncok legelső blokkját, amelyre aztán a lánc összes további eleme ráépül, és amely tulajdonképpen a hálózat indulási pontjának tekinthető.

A proof of work blokkláncok esetében, mint amilyen a Bitcoiné is, meghatározott mennyiségű munkát kell elvégezni, hogy a bányászok létrehozhassák a blokkokat, és nincsen ez másként a genezis blokk esetében sem.

A proof of stake szavazással működő hálózatoknál ezeket a blokkokat a fejlesztők hozzák létre, előre.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A genezis blokkok szerepe az, hogy a lánc további blokkjainak legyen mire visszahivatkoznia, mint kiindulási pontra, egyfajta horgonyként szolgálva.

Mivel minden blokk hozzá van kötve az előzőhez, így ezekre épül a bizalommentes rendszer, valamint ezek határoznak meg néhány kiindulási paramétert, például a bányászati nehézséget, vagy a blokkjutalmat.

Az Ethereum esetében például ez tartalmazza a fejlesztők által maguknak létrehozott, úgymond előbányászott jutalmat, a teljes készlet körülbelül 70%-át.

A genezis blokk a Bitcoin esetében

Genezis
Forrás: cointelegraph.com

A Bitcoin első blokkját a hálózat névtelen fejlesztője, Satoshi Nakamoto hozta létre, 2009 január 3-án, ezzel elindult az azóta is működő rendszer.

A blokk egy speciális üzenetet tartalmaz, egy újságcikk címét a The Times aznapi számából, amely a válság utáni bankmentő csomagról szól. Sokak szerint a bankok gátlástalansága volt az egyik inspiráció, amely Satoshit a Bitcoin létrehozására ösztönözte.

Satoshi idejében a bányászati nehézség összehasonlíthatatlanul kisebb volt a mainál, de a genezis blokk létrehozásához ennek ellenére el kellett végezni a megfelelő mennyiségű számítást, a munkát nem lehetett megspórolni.

A genezis blokkal jött létre a bitcoin, az első kriptopénz, a blokkért járó 50 bitcoin jutalommal.

A blokkjutalom mértéke meg van határozva a kódban, csökkenő mértékben, és 2140-ben fogja elérni a nullát, négy évente történő feleződés után. Ekkora fog forgalomba kerülni az összes, 21 millió bitcoin.

A genezis blokk a többi blokklánc esetén

A Bitcoin elindulása után számos kriptopénz másolta le a módszert. Az Ethereum is a proof of work módszerrel indult, de a genezis blokkja máshogyan került felépítésre, hogy a cég tulajdonosai és befektetői még a hálózat nyilvános elindulása előtt hozzájuthassanak a kriptopénzeikhez.

Genezis
Forrás: cointelegraph.com

A Litecoin viszont szinte teljes egészében lemásolta a Bitcoim módszerét, persze néhány különbséggel, például másik bányászati algoritmust használtak.

A Dogecoin genezis blokkjában szintén egy újságcikkre hivatkoznak, ez viszont a bitcoin egyre növekvő árfolyamáról szól, így a projekt két módon is tisztelgett a nagy előd előtt az induláskor.

A genezis blokkok összehasonlításával számos érdekességre lelhetünk, többek között időbélyegzőkre a múltból, főleg a régóta létező blokkláncok esetén, vagy éppen megtudhatjuk, hogy mely hálózaton mekkora blokkjutalommal indult el a rendszer.

Mára már több különböző megközelítést is ismerünk, de mindegyikben közös, hogy szimbolikus szerepük van a hálózatok elindulásában.

Mi van a genezis blokkokban?

A genezis blokk az első bejegyzés a blokkláncokon, amely megmutatja, hogy a kódban milyen követelményeket rögzítettek, milyen módon fog működni a hálózat.

A genezis blokk esetében már látni lehet, hogy a blokkokba mi fog belekerülni, ezek az időbélyegző, a blokk hash-értéke, a megelőző blokk hash-értéke (ez valójában nulla, mivel nincs megelőző blokk), a nonce szám, és a blokkjutalom.

A proof of work konszenzussal működő láncok esetén a nonce értéke sokkal fontosabb, mint máshol, és a blokkjutalom esetében is vannak eltérések.

A Bitcoin első blokkjáért járó 50 bitcoint nem lehet elkölteni, de az Ethereum esetében a készlet nagyját ezzel hozták létre.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

Emellett az sem ritka dolog, hogy a genezis blokkok esetében valamilyen különlegesebb üzenetet rögzítenek az adatok között, amelynek szimbolikus értéke van, vagy valamiről meg akarnak vele emlékezni a fejlesztők.

Ez a Bitcoin esetében a bankmentő csomagról szóló cikk lett, amely az átlagemberek szempontjából többlet inflációt, a pénz leértékelését hozta magával.

Olvastad már? Átláthatóbb kriptoipari szabályozást akar Gary Gensler, a tőzsdefelügyelet elnöke

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A magyar fejlesztésű THE CORE web3-as stratégiai játék, a felfedezői már a Mars felé tartanak

2023 február 29-én indult el a THE CORE, amely egy Civilization-típusú stratégiai játékot vízionál egy Ready Player One által inspirált virtuális világban, ahol a játékosok...

Az USA betiltaná az algoritmussal működő stablecoinokat

Két amerikai szenátor, Cynthia Lummis és Kirsten Gillibrand közös törvényjavaslattal álltak elő a stablecoinok szabályozására. Ez a lépés rávilágít, hogy a jogalkotók egyre nagyobb figyelmet...

A titkos kriptomilliárdosok nem akarják, hogy tudd: Rejtett drágakövek leleplezése

Vendégbejegyzés A kriptoterület az újabb Bitcoin feleződés kellős közepén lázban ég. Míg a BTC a középpontban van, a befektetők ígéretes eszközöket keresnek, hogy maximalizálják hozamukat a...

Cardano (ADA) technikai elemzés 04.18.

Prémium Cardano (ADA) A legtöbb kriptóhoz hasonlóan a Cardano (ADA) medvéi irányították a piacot, mivel a token árfolyamgrafikonjai továbbra is vörösek maradtak. Voltak azonban trendforduló változások, mivel az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!