Mi az a Dogecoin? (DOGE)

-

Mi történik, amikor egy viccből valóság lesz? 2013-ban a Dogecoint azért hozták létre, hogy így nevessék ki a kriptoágazatot; most ez a világ egyik legnagyobb kriptopénze. De mégis hogyan jutottunk el idáig?

Mi az a Dogecoin?

A Dogecoin kriptopénz neve a „doge” nevű internetes mémből származik. Kezdeti célja az ágazat egyfajta kigúnyolása volt, azonban hamar egy élő és odaadó közösség alakult ki körülötte.
Hosszú idő kellett ahhoz 2013 óta, hogy a piaci kapitalizációja elérje a 9 milliárd dollárt a 2021 elején történt árkiugrások következtében.

Ki hozta létre?

Jackson Palmer, az Adobe egy alkalmazottja nem hitte el, hogy mennyi altcoin tört felszínre 2013-ban. Amolyan viccként tette közzé tweetjét, amelyben azt mondta, hogy Dogecoinba fektetett – egy olyan coinba, amely a népszerű, siba inu kutyafajtát ábrázoló mémen alapszik.

Habár csak tréfából tweetelt, többen úgy vélték, hogy valóban sántikál valamiben. Azt gondolták, hogy az ágazatnak szüksége van egy vidám tokenre, amely majd ellensúlyozni fogja a kínálatban lévő kontroverzális coinokat.
Palmer tehát összefogott Billy Markussal, egy programozóval, hogy a Dogecoinból valóságot teremtsenek.

„Mindig is olyan volt, mint egy hobbiprojekt, ilyen oldalprojektszerű dolog” mondta Palmer a Decryptnek még 2018-ban.

Azonban gyorsan közösség formálódott a kriptopénz köré, és jóval messzebb röpítették azt, mint arra Palmer valaha is számított volna.

A Dogecoin rövig története
 • 2013. december – Jackson Palmer létrehozza a Dogecoint.
 • 2014. március – a Dogecoin közössége 55.000 dollárnyi DOGE-ot gyűjt össze, hogy így támogassák Josh Wise NASCAR-versenyzőt.
 • 2014. június – létrejön a Dogecoin Alapítvány, amelynek feladata a Dogecoin kódjának karbantartása.
 • 2015. április – Jackson Palmer társalapító elhagyja a Dogecoint.
 • 2018. január – a Dogecoin piaci kapitalizációja kevéssel meghaladja a 2 milliárd dollárt.
 • 2020. július – egy népszerű TikTok-kihívásnak köszönhetően a Dogecoin kereskedési volumene kilő, az árfolyam 96%-ot növekszik, az őrület azonban gyorsan lecsillapodik.
 • 2021. január – a Dogecoin összpiaci értéke meghaladja a 9 milliárd dollárt a SatoshiStreetBets subredditnek köszönhetően.
Érdekesség a Dogecoinról

Billy Markus, a Dogecoin társalapítójának beceneve „Sibetoshi Nakamoto”. Ez a Dogecoin mögött álló mémkutya fajtája és a Bitcoin titokzatos létrehozója nevének a keveréke.

Mi olyan különleges a Dogecoinban?
 • Sebesség és költség – a Dogecoin gyors tranzakciókkal és alacsony díjakkal üzemel – mindkét tényező alapvetőnek számít az elfogadottság szempontjából.
 • Végtelen készlet – a Dogecoint eredetileg úgy tervezték, hogy legfeljebb 100 milliárd lehessen belőle, később azonban ezt végtelenre változtatták. Ennek ellenére az árfolyam viszonylag stabilnak számít.
 • Közösség – a Dogecoin szíve az aktív közösségben rejlik. Az r/dogecoin subredditnek több mint 300.000 tagja van, akik arról híresek, hogy minden jövevényt barátságosan fogadnak.
 • Filantrópia – ugyanez a közösség azonban arról is ismert, hogy szeretnek beállni a nemes ügyek mögé. Korábban több mint 25.000 dollárt gyűjtöttek össze, hogy segítsenek egy pénzhiányban szenvedő jamaicai bobcsapatnak kijutni a 2014-es téli olimpiára. A Doge4Water nevű kezdeményezés keretén belül ezenfelül együttműködnek egy jótékonysági szervezettel is, amelynek célja, hogy minél több embernek biztosítson hozzáférést a tiszta ivóvízhez Kenyában.
Hogyan működik a Dogecoin?

A Dogecoin soha le nem álló tokenkibocsátása ellenére az árfolyama viszonylag stabilan mozgolódik. Ennek hátránya azonban az, hogy az ár így általában alacsony szinteken tartózkodik.
A legtöbb ember befektetési célból lép be a kriptopiacra. Azt remélik, hogy ha elég sokáig és kitartóan birtokolnak majd egy tokent, akkor drágábban adhatják majd el, mint amennyiért megvették.
A Dogecoin esetében azonban nem ez a helyzet. Mivel a rendelkezésre álló kínálat magas, az árfolyam pedig alacsony, nem számít vonzónak azon befektetők körében, akik valutaként szeretnének bele invesztálni. Ennek eredménye egy magasan likvid, szabadon áramló peer-to-peer valuta.

Mit csinálhatunk a Dogecoinnal?

A Dogecoin felhasználása főleg az online jutalmazórendszerekben elterjedt. Ha megtetszik valami, amit valaki közzétett egy Dogecoin Reddit-közösségben, akkor megdobhatod egy kis Dogecoinnal. Ennek köszönhetően a közösségek körében barátságos hírneve van a kutyacoinnak.
Szintén kereskedhetsz vele más kriptovaluták ellenében különféle tőzsdéken, amelynek köszönhetően közkedvelt csereeszközzé vált, amelyekkel az emberek az egyik tőzsdéről egy másikra költöztetik a vagyonukat.

Hogyan bányásszunk Dogecoint?

Sok egyéb kriptopénzhez hasonlóan a Dogecoin is bányászható. Úgy hozták létre, hogy a Litecoin által is alkalmazott Scrypt nevű proof-of-work hashelési algoritmust használja, amely jóval kevesebb számítási teljesítményt igényel a Bitcoin bányászásánál.
A Dogecoin bányászata jóval egyszerűbbnek számít, mint a Bitcoiné, hiszen ez utóbbi esetében már igen nagy konkurencia alakult ki a bányászok között.
Másrészt viszont, figyelembe véve, hogy mekkora árkülönbözet van a két coin között, a jutalom szintén kevesebbnek számít a Dogecoin esetében.
A cikk írásakor a CoinWarz bányászprofit-kalkulátor adatai szerint a Dogecoin-bányászat jóval kevésbé jövedelmező, ha figyelembe vesszük a bányászási jutalmat a villanyáram költségeihez képset.
A bányászat Windowson, Macen és Linuxon is kivitelezhető, a tevékenységre pedig különféle alkalmazások és beállítások érhetők el.
Szintén nem árt azonban elgondolkodni azon, hogy csatlakozz egy bányászpoolhoz ahelyett, hogy egyedül bányássz.
Ez azt jelenti, hogy egyesítitek erőiteket a hálózat többi bányászó felhasználójával. A jutalmak ebben az esetben kisebbek ugyan, de potenciálisan stabilabbak, ha az önálló bányászáshoz viszonyítjuk.

Egy mémcointól Elon Musk kedvenc kriptojáig

Ami valaha csak egy viccként kezdődött, az mára már egy jól megalapozott hírnévvel rendelkező kriptopénz.

A közösség filantróp törekvései hamar nagy médiafigyelmet kaptak, miután 2014-ben támogatták Josh Wise NASCAR-versenyzőt, valamint egy jamaicai bobcsapatnak is segítettek kijutni a 2014-es téli olimpiára. Szintén megemlítendők még a kenyai ivóvízeléréssel kapcsolatos jótékonysági tevékenységeik is.
Jackson Palmer társalapítónak azonban nem tetszett, hogy milyen komolyan tekintenek egyesek a Dogecoinra, ezért 2015-ben elhagyta az alkotását, miután a közösség több tagja is csalók áldozatává vált.
Akkoriban azt mondta, túl sok ember ugrott bele a „gyorsan meggazdagodni” mentalitásba, a token pedig ezáltal elveszítette a lényegét.
Amikor a dogecoin összpiaci értéke 2018 januárjában elérte a kétmilliárd dollárt, Palmer továbbra is kritikus maradt.
Kijelentette:

„úgy gondolom, sokat elmond a kriptoágazat általános állapotáról, hogy egy kutyát ábrázoló valuta, amely több mint két éve nem kapott már szoftverfrissítést, több mint egymilliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik.”

A kutyavaluta aztán 2020-ban újra felvette a tempót; részben köszönhetően egy új közösségimédia-platformnak, amely szintén nagyrészt mémekre épül.
2020 júliusában egy TikTok-kihívás arra bátorította a felhasználókat, hogy fektessenek a kriptovalutába, amelynek köszönhetőn az árfolyam nagy és gyors emelkedésnek indult – olyannyira, hogy a hivatalos Dogecoin-számlák mérlegelni kezdték az emberek figyelmeztetését is.
Nem sokkal később aztán még nagyobb népszerűséget sikerült elérni Elon Musknak köszönhetően, aki tweetelni kezdett a kriptopénzről – később azonban elismerte, hogy csak viccelt.
Egy 2020. decemberi tweet után a dogecoin árfolyama 17%-ot emelkedett, 0,0039 dollárról 0,0046 dollárra nőtt.

A GameStop és a Dogecoin 2021-es kiugrása

2021 elején a mém valósággal megingatta a pénzügyi világot, ahogy a Reddit wallstreetbetses kereskedői a GameStop-részvények árfolyamát az egekbe lőtték – szépen keresztbe téve ezáltal azoknak a nagy hedge fundoknak, amelyek shortolták a részvényt.
Miután a Robinhood kereskedési alkalmazás megtiltotta felhasználóinak, hogy GameStop- és más részvényeket vásároljanak, a kriptotámogatók azonnal lecsaptak az lehetőségre, hogy így promotálják a decentralizáció alapelveit a lakossági befektetők köreiben.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

De mi köze van mindennek a Dogecoinhoz?

A WallStreetBest példáját alapul véve a kriptoközpontú SatoshiStreetBets alreddit is elindította a saját kampányát, amely a Dogecoin pumpolására irányult, az árfolyamot pedig egészen 7 dollárcentes magasságba röpítette.
Az árfolyamrobbanást látszólag Elon Musk generálta – aki a rali során Doge-mémekkel hergelte Twitter-követőit – miközben különféle hírességek is felszálltak erre a vonatra.
Egy pontnál aztán a Binance kriptotőzsde azon kapta magát, hogy nem képes elég gyorsan annyi Dogecoin-címet generálni, amennyivel ki tudná elégíteni a hirtelen jött keresletet.
A Dogecoin esete azonban egy kritikus megközelítésből eltérőnek számít a GameStop pumpolásától – a WallStreetBets kereskedői ugyanis egy „short squeeze”-t hajtottak végre, amellyel arra kényszerítették a hedge fundokat, hogy felvásárolják az általuk korábban elértéktelenedőnek hitt, az ilyen piaci körülmények között pedig folyamatosan csökkenő számban elérhető részvényeket.
A Dogecoin ezzel szemben végtelen kínálattal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a short dinamikája nem érvényesül teljes mértékben.
A Dogecoin ára aztán – talán szükségszerűen – letört a csúcsról, és még Billy Markus társalapító is az elégedetlen befektetők áldozatává vált annak ellenére, hogy évekkel korábban elhagyta a projektet.
A coin árfolyama volatilis maradt 2021 februárja során, köszönhetően Elon Musk további trollkodásainak a Twitteren.


Miközben a Dogecoin legutóbbi árfluktuációi néhány befektetőt a vörös zónában hagyhattak, sokan voltak, akik jól lovagolták meg az újonnan jött volatilitás lehetőségét.
Idén februárban a hongkongi BitMEX kriptotőzsde elindította Dogecoin-alapú, lejárat nélküli szerződéseit, amellyel lehetővé tették a felhasználók számára, hogy a valuta jövőbeni árfolyamára fogadhassanak.
Hogy a Dogecoinnak megvan-e a helye ebben a világban – vagy hasonlóan fog járni, mint a 2018-as csúcs után, az továbbra sem mondható meg egyértelműen.
De, ahogy azt a kriptopénz közössége mondja, egy dolog változatlan: 1 DOGE mindig is egyenlő lesz 1 DOGE-dzsal.
Életútja során a Dogecoin közössége aktív és lojális maradt. A Dogecoin megvásárlásának egyszerűsége, az alacsony tranzakciós költségek, valamint a viszonylag stabil árfolyam mind mind segíthetnek abban, hogy ne tűnjön el egykönnyen a kriptopénzek palettájáról. Wow

Olvastad már? Mi az a Tether? (USDT)

Forrás: decrypt.co

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


6 HOZZÁSZÓLÁS

Hozzászólások lezárva.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin (BTC) technikai elemzés 05.20.

Prémium Bitcoin (BTC) Úgy tűnik, hogy rövid távon a Bitcoin (BTC) árfolyama egy sávban ragadt, de hosszú távon a token egy előre beprogramozott emelkedést követ. A jól ismert...

Venezuelában betiltják a kriptobányászatot

A venezuelai kormány csatlakozott azon országok sorához, amelyek nem nézik jó szemmel a kriptobányászatot annak hatalmas energiaigénye miatt. Egy helyi híroldal szerint Venezuela Villamosenergia Minisztériuma...

Chainlink (LINK) technikai elemzés 05.20.

Prémium Chainlink (LINK) A token rendkívüli erőt mutat, mivel úgy tűnik, hogy a bikák kapituláltak a múlt héten bekövetkezett bikás visszapattanást követő rallyt követően. A volumen konzisztens volt,...

Hogyan alakul az Ethereum jövője?

Az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin számos fejlesztést javasolt a hálózat javítása érdekében, és a javasolt változtatások célja olyan problémák kezelése, mint a blokkjutalom kérdése, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!