Mi az a Chaikin Money Flow (CMF)?

-

Prémium tartalom!

Üdvözlünk a prémium oldalunkon! Az iratkozz fel gomb megnyomása után regisztrálhatsz az e-mail-címeddel, és két prémium csomag közül választhatsz – havi vagy éves előfizetést. Kriptoworld Prémium csoportunk azt a célt tűzte maga elé, hogy segítsen a kriptopénz világának felfedezésében és megértésében. Az összes tag hozzáférést kap a legfrissebb piaci hírekhez, elemzésekhez és a legjobb befektetési lehetőségekhez a piaci trendek alapján. Ezenkívül a tagok hozzáférést kapnak exkluzív, discord szobához, ahol szakértők osztják meg tapasztalataikat és tudásukat a kriptopénzek világában. Csatlakozz most a Kriptoworld Premium csoportunkhoz, hogy előnyöket juthass a kriptopénzek piacán!
Havonta akár egy pizza áráért! 🙂

Prémium

Chaikin Money Flow

A Chaikin Money Flow (CMF) egy olyan indikátor, amelyet Marc Chaikin hozott létre az 1980-as években, hogy nyomon kövesse egy részvény felhalmozódását és eloszlását egy meghatározott időszak alatt. A CMF alapértelmezett időtartama 21 nap.

A mutató értékei +1 és -1 között mozognak. Bármely 0 feletti vagy alatti keresztezés alkalmazható a pénzáramlás változásainak, valamint a vételi vagy eladási lendületnek az azonosítására.

A vételi kényszer pozitív, nulla feletti értékeket eredményez. Egy részvény tartós eladása a mutatót nulla alá nyomja.

Ha a CMF a nulla vonal körül ingadozik, az viszonylag egyenlő vételi és eladási nyomást jelez, és nincs egyértelmű trend.

A kereskedők a CMF rendszert eszközként használják a kereskedésben lévő állományok trendjeinek azonosítására és értékelésére.

A Chaikin Money Flow kiszámítása

A Chaikin Money Flow értékének kiszámítása a következő három lépésben történik:

Pénzáramlási szorzó

Az első lépés az egyes időszakok pénzáramlási szorzójának meghatározása az alábbiak szerint:

Pénzáramlási szorzó = ((Záró érték – Alacsony érték) – (Magas érték – Záró érték)) / (Magas érték – Alacsony érték)

Pénzáramlási volumen

A következő lépés a pénzáramlás volumenének kiszámítása úgy, hogy az adott időszakra vonatkozó volument megszorozzuk az első lépésben kapott pénzáramlási szorzóval.

Ezt általában napi alapon számítják ki, de másképp is kiszámítható, például óránként vagy hetente.

Pénzáramlás volumene = pénzáramlási szorzó x az időszak volumene.

CMF

Az utolsó lépés a CMF érték kiszámítása. Egyszerűen ossza el egy bizonyos időszak napi pénzáramlását az ugyanezen időszak volumenének összegével.

A CMF alapértelmezett periódusszáma 21 nap, mivel ez az elmúlt hónap kereskedését jelenti. (Minden hónapban általában 21 vagy 22 kereskedési nap van.)

A képlet a következő:

CMF = a napi pénzforgalom 21 napos átlaga / a forgalom 21 napos átlaga.

A legtöbb kereskedési szoftver és grafikonkészítő platform tartalmazza a Chaikin Money Flow indikátort, így nem kell magának elvégeznie a számításokat.

Egyes platformok az indikátort tizedesjegyként fejezik ki, úgy, hogy elosztják 100-zal, míg más platformok 0 és 100 közötti értékként jelzik.

A 0,45 érték az egyik kereskedési platformon és a 45 egy másik platformon ugyanazt jelenti.

Mivel a Chaikin Money Flow indikátor egy oszcillátor, gyakran hisztogramként ábrázolják a grafikonon, hasonlóan a MACD-hez.

Kereskedés a CMF-fel (Mire kell figyelni)

Íme néhány jelzés, amelyet a kereskedők a Chaikin Money Flow-val való kereskedés során megfigyelhetnek:

Trendek

A kereskedők trendvonalakat rajzolhatnak az indikátorra, és kiszúrhatják a lehetséges kitöréseket a grafikonon.

A kereskedőnek pontosan azonosítania kell a trendet, mivel ez bizalmat ad a kereskedés során, hogy a trend nagy valószínűséggel folytatódni fog.

Például, ha folyamatos vételi időszak van (amikor a CMF értéke tartósan nulla felett van), a trend bikás trendnek tekinthető, és azt jelzi, hogy az ár a trenddel együtt tovább fog emelkedni.

Ha folyamatos eladási nyomás van (a CMF-érték nulla alatt van), az csökkenő trendre utal, ami azt jelzi, hogy az ár tovább fog csökkenni.

A magasabb értékek, akár pozitívak, akár negatívak, erősebb trendre utalnak. Az emelkedő értékek növekvő lendületet jeleznek.

Kereszteződések

Kereszteződések figyelhetők meg a grafikonon, amikor a Chaikin Money Flow felülről vagy alulról metszi a nulla vonalat. A keresztek egy lehetséges trendfordulót jelezhetnek.

A kereszteződések lehetnek bikásak vagy medvések. A bikás keresztezések akkor fordulnak elő, amikor a CMF alulról keresztezi a nulla vonalat, és a részvényárak továbbra is emelkedő tendenciát mutatnak.

Medvés keresztek akkor fordulnak elő, amikor a CMF felülről keresztezi a nulla vonalat, és az árak tovább csökkennek.

Néha előfordulhatnak hamis jelzések, amikor a kereszteződések csak átmenetiek – épphogy átlépik a nulla vonalat, majd visszalépnek.

A hamis kereskedési jelzések minimalizálása érdekében egyes kereskedők megvárják, amíg a mutató több mint 5 ponttal a nulla vonalon túlra kerül, mielőtt kereskedésbe lépnének. (Azaz, amíg +0,5-nél magasabb vagy -0,5-nél alacsonyabb értéket nem mutat.)

A kereskedők a CMF indikátort más technikai indikátorokkal is kombinálhatják, hogy megerősítő kereskedési jeleket kapjanak.

Divergencia

A divergencia akkor következik be, amikor az ármozgásból hiányzik a CMF indikátor megfelelő változása.

Medvés divergencia az, amikor az árfolyam új csúcsra mozdul, de a CMF leolvasás nem megy feljebb. Ezt úgy értelmezik, hogy ez egy lehetséges közelgő trendfordulót jelez lefelé.

A bikás divergencia egy lehetséges felfelé irányuló fordulat bekövetkeztét jelzi.

Ez akkor következik be, amikor az árfolyam új mélypontra esik, de a Chaikin Money Flow nem követi ezt alacsonyabb értékkel.

Ha erős trendmomentum van, egy új magas árat a CMF megfelelő új magas olvasata fog tükrözni.

A Chaikin Money Flow hiányosságai

A Chaikin Money Flow indikátort elsősorban a trend erősségének mérésére szolgáló eszközként használják.

Ez nem egy olyan kereskedési rendszer, amelyet arra terveztek, hogy stop-loss pontokat vagy pontos belépési és kilépési árakat biztosítson.

Ezért a kereskedők jellemzően más technikai indikátorokkal kombinálva használják, amelyek további információkat nyújthatnak.

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


FONTOS: Az itt megtalálható oktatási anyag nem minősülnek befektetési tanácsadásnak. Szimplán ismeretterjesztő, informatív céllal jöttek létre. Ezen információk felhasználójának tudnia kell, hogy a piac kiszámíthatatlan és kereskedései után vállalnia kell a következményeket. A sikeres, profitábilis kereskedés nem garantált. Megosztom a gondolataimat, kereskedéseimet, pozíciómat, de felelősséget nem tudok és nem is fogok érte vállalni. Minden ember más kockázattűrő képességgel rendelkezik, ezért nem lehet mindenkinek egy általános választ adni, ami megfelelő lenne. Egyediek vagyunk. Ami valakinek jó befektetés, az másnak nem biztos. Ilyenkor fontos, hogy személyre szabottan kell döntést hozni, hiszen mindenki más gazdasági helyzete, célja, illetve gondolkodásmódja.


Nem ígérek / ígérünk semmilyen fix hozamot, profitot, amit a kereskedésekkel el tudsz érni.

Legfrissebb bejegyzéseink

Solana (SOL) technikai elemzés 05.23.

Prémium Solana (SOL) A Solana (SOL) esetében megugrott a non-fungible token kereskedési volumene. Egy friss jelentésből kiderült, hogy a Solana-alapú NFT volumene 30%-kal nőtt a megjelenést megelőző 24...

3 altcoin, amely megnyerheti az ETH ETF jóváhagyása által indított bikafutamot

Vendégbejegyzés A piac felhevülésével az ETH tőzsdén kereskedett alap (ETF) lehetséges jóváhagyása pozitív hullámokat indított el a kriptoterületen. Az új fejlemény kibontakozásával több kriptovaluta is készen áll...

A Bybit vezérigazgatója tagadja a fizetésképtelenségi pletykákat

Ben Zhou, a Bybit vezérigazgatója az X-en foglalkozott a fizetésképtelenségről szóló pletykákkal, megerősítve azok alaptalanságát és bizonyítékot szolgáltatva a tartalékokról. A Bybit tőzsde vezérigazgatója, reagált a...

Az Axie Infinity (AXS) kitörése hamarosan bekövetkezik

Az Axie Infinity (AXS), a gyorsan növekvő, számos nosztalgikus játékkal foglalkozó virtuális világ, közeledik a bikás kitörés fordulópontjához. A közepes kapitalizációjú altcoin, melynek fully diluted értékelése...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!