Mentőcsomagot hirdetett meg a Fed az amerikai bankok számára

-

A múlt héten felerősödött banki likviditási krízis miatt a Fed úgy döntött, hogy 25 milliárd dolláros keretet különít el, hogy biztosítsa a stabilitást.

Az USA-ban több bank is bajba került, kockáztatva a letétesek pénzét is, és így a Federal Reserve úgy döntött, hogy közbelép, és biztosítást nyújt a bankbetétekre a jogosult banki, pénzügyi szervezetek számára, hogy elkerüljék a rendszer teljes leállását.

A vasárnapi beszámolójában a Fed kiemelte, hogy első körben 25 milliárd dollárral indítja el a Bank Term Funding Program nevű kezdeményezését, amely keretein belül rövid lejáratú, egy éves hitelkeretet nyújt a bankok, megtakarítási társaságok, és más, jogosult pénzügyi szervezetek számára, igény szerint.

A lehetőséggel élni kívánó cégeknek megfelelő fedezetet kell nyújtania, és elfogadott pénzeszközöket kell cserébe felajánlania.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezek között megtaláljuk az USA államkötvényeket, privát adósleveleket, jelzálog-alapú értékpapírokat, mégpedig az igényelt hitelösszegnek megfelelő értékben.

A Fed kiemelte, hogy ezzel a lépéssel nagyobb szintű likviditást tudnak biztosítani ezeknek az eszközöknek a fedezetével, így nagyobb mértékű pénzügyi stressz esetén sem kényszerülnek eladásra a pénzintézetek, nem kell megválniuk ezektől az eszközöktől.

A Silicon Valley Bank március 8-án nagy mennyiség értékesítését jelentette be különböző értékpapírokból, hogy tőkét tudjon bevonni a biztonságos működéshez, a betétesek viszont megijedtek, és bankpánik alakult ki.

A bankpánik továbbterjedt a kriptopiacra is, mivel az USDC stablecoint kibocsátó Circle szintén ebben a bankban tartotta a pénze egy részét, 3,3 milliárd dollárt, amely a tokenek fedezeteként lett letétbe helyezve.

Ennek eredményeként pedig az USDC elvesztette a dollárhoz való kötöttséget, leesett az árfolyama.

A Fed mentőcsomagjának a bejelentése előtt nem sokkal a pénzügyminiszter, Janet Yellen állami garanciáról biztosította a bankbetéteseket, elmondva, hogy az SVB minden számlatulajdonosa hozzá fog jutni a pénzéhez az FDIC betétbiztosítási szolgáltatásának köszönhetően.

A hivatalok ráadásul ugyanazon a napon jelentették be, hogy a New Yorkban működő Signature Bank-ot bezárják, rendszerszintű problémákra hivatkozva.

zeta

Olvastad már? Robert Kiyosaki szerint további bankcsődök várhatók

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Így készültek fel a Bitcoin bálnák a kriptopénzpiac növekedésére

A CryptoQuant vezérigazgatója szerint a bálnák long pozíciókat nyitottak, amikor a Bitcoin elérte a 29.000 dollárt, és 2023. augusztus elején megkezdték a felhalmozási fázist. Ki Young...

A Bitcoin adoptálása növekszik, mivel a BTC árai átlépik a 40.000 dollárt

A 2022 áprilisa óta először a 40.000 dolláros árszint fölé emelkedő rally közepette a Bitcoin (BTC) birtokában lévő címek száma meghaladta az 50 milliót. A Santiment...

Fogadjon a jövőre: 2024-es iGaming trendek

Vendégbejegyzés Az iGaming világa az elmúlt évtizedben jelentősen fejlődött, izgalmas kilátásokat teremtve mind a játékosok, mind az iparági szakértők számára. Az ágazati jelentésekből kiderül, hogy az elkövetkező...

A Bloomberg kripto szuperciklust jósol

A Bitcoin (BTC) árfolyamának közelmúltbeli emelkedése egy új kripto szuperciklus kezdete lehet, amely a világ legnagyobb kriptopénzét elképesztő 500.000 dollárig repíti. A Bloomberg hétfői jelentése szerint...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!