Mentőcsomagot hirdetett meg a Fed az amerikai bankok számára

-

A múlt héten felerősödött banki likviditási krízis miatt a Fed úgy döntött, hogy 25 milliárd dolláros keretet különít el, hogy biztosítsa a stabilitást.

Az USA-ban több bank is bajba került, kockáztatva a letétesek pénzét is, és így a Federal Reserve úgy döntött, hogy közbelép, és biztosítást nyújt a bankbetétekre a jogosult banki, pénzügyi szervezetek számára, hogy elkerüljék a rendszer teljes leállását.

A vasárnapi beszámolójában a Fed kiemelte, hogy első körben 25 milliárd dollárral indítja el a Bank Term Funding Program nevű kezdeményezését, amely keretein belül rövid lejáratú, egy éves hitelkeretet nyújt a bankok, megtakarítási társaságok, és más, jogosult pénzügyi szervezetek számára, igény szerint.

A lehetőséggel élni kívánó cégeknek megfelelő fedezetet kell nyújtania, és elfogadott pénzeszközöket kell cserébe felajánlania.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ezek között megtaláljuk az USA államkötvényeket, privát adósleveleket, jelzálog-alapú értékpapírokat, mégpedig az igényelt hitelösszegnek megfelelő értékben.

A Fed kiemelte, hogy ezzel a lépéssel nagyobb szintű likviditást tudnak biztosítani ezeknek az eszközöknek a fedezetével, így nagyobb mértékű pénzügyi stressz esetén sem kényszerülnek eladásra a pénzintézetek, nem kell megválniuk ezektől az eszközöktől.

A Silicon Valley Bank március 8-án nagy mennyiség értékesítését jelentette be különböző értékpapírokból, hogy tőkét tudjon bevonni a biztonságos működéshez, a betétesek viszont megijedtek, és bankpánik alakult ki.

A bankpánik továbbterjedt a kriptopiacra is, mivel az USDC stablecoint kibocsátó Circle szintén ebben a bankban tartotta a pénze egy részét, 3,3 milliárd dollárt, amely a tokenek fedezeteként lett letétbe helyezve.

Teljesen automatizált kereskedési szoftver, ami éjjel-nappal teszi a dolgát, ez a Zeta Broker! Próbáld ki akár ingyenes demószámlán most!

Ennek eredményeként pedig az USDC elvesztette a dollárhoz való kötöttséget, leesett az árfolyama.

A Fed mentőcsomagjának a bejelentése előtt nem sokkal a pénzügyminiszter, Janet Yellen állami garanciáról biztosította a bankbetéteseket, elmondva, hogy az SVB minden számlatulajdonosa hozzá fog jutni a pénzéhez az FDIC betétbiztosítási szolgáltatásának köszönhetően.

A hivatalok ráadásul ugyanazon a napon jelentették be, hogy a New Yorkban működő Signature Bank-ot bezárják, rendszerszintű problémákra hivatkozva.

zeta

Olvastad már? Robert Kiyosaki szerint további bankcsődök várhatók

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

A Federal Reserve a bankválság ellenére ismét kamatot emel

Az eddigi legjelentősebb ülését követően a Federal Reserve újabb 25 bázispontos kamatemelés mellett szavazott. A döntés vitatott volt, mivel ellentmondásosak voltak a vélemények arról, hogy...

12%-kal nőtt a SushiSwap TVL-je az utóbbi hónapban

A SushiSwap (SUSHI) főkönyvvel kapcsolatos tevékenységek egyre szilárdabbak maradtak. Meglepő módon ez annak ellenére volt így, hogy nemrégiben kiderült, hogy az automatizált piacmaker (AMM) az...

Közeledik a 30 ezerhez a Bitcoin árfolyama

Egyes elemzők úgy vélik, ha az USA makrogazdasági adatai kedvezően alakulnak, akkor a BTC akár át is törheti a 30 ezer dolláros ellenállást. A Federal...

A Zeta Broker kereskedési robot beállítása és használata

Ebben a cikkben a Zeta Broker éles számlára történő beállítását mutatjuk be hasznos tanácsokkal, tippekkel és trükkökkel kiegészítve. Weblapunk itt érhető el, ahol regisztráció után ingyen...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!