Bill Ackman szerint az USA-nak lépnie kellene a bankcsődök terén

-

Bill Ackman az ismert milliárdos szerint az USA kormányának biztosítania kellene a bedőlt Silicon Valley Bank teljes eszközállományát, különben nem csak a betétesek veszítik el a pénzüket, de a bank bedőlése magával fog rántani számos más pénzügyi intézményt is.

Elmondása alapján a bank vezetősége rettenetesen amatőr hibákat követett el, a kormánynak mégis közbe kellene lépnie.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Ackman szerint az államnak garantálnia kellene, hogy az SVB letéteihez hozzájutnak a tulajdonosaik, különben a bankpánikot kockáztatja, hiszen a többség megpróbálna hozzájutni a pénzéhez, kivéve azt a bankrendszerből, ha már egyszer úgy sincsen biztosítva.

Ackman szerint mikor a világ rájön, hogy valójában mit is jelent a biztosítatlan bankbetét egy csődbe ment bank esetén, a dolgok hamar rossz irányt vehetnek.

„Egy ilyen pénzkivételi hullám a teljes rendszerből leszívhatja a likviditást, a helyi, a regionális, és a nagy bankokból is, és ez hatalmas pusztításhoz vezetne, ha az Egyesült Államok nem tesz lépéseket, hogy biztosítsa a letétesek pénzét. Ez persze elkerülhető lenne, ha egy nagy pénzintézet, például a JPMorgan, a Citibank vagy a Bank of America felvásárolná az SVB-t, még a hétfői nyitás előtt. Ez viszont elég valószínűtlen forgatókönyv.”

Ackman szerint azzal is meg lehetett volna oldani a problémákat, ha a kormány még pénteken bejelenti, hogy közbelép, és biztosítja a bankbetéteket, magának a banknak a hírneve pedig megmaradt volna, és átkerülhetett volna egy új tulajdonosi körhöz, cserébe a tőkebevonásért.

Teljesen automatizált kereskedési szoftver, ami éjjel-nappal teszi a dolgát, ez a Zeta Broker! Próbáld ki akár ingyenes demószámlán most!

Ackman úgy fogalmazott, hogy a bank vezetősége nagyon alapvető hibákat követett el, és ki kellene rúgni mindet.

A vezetőség befektette az ügyfelek pénzét, a bankbetéteket, mégpedig hosszabb lejáratú, fix kamatozású termékekbe.

De a kamatok felmentek, az emberek ki akarták venni a pénzüket, de nem tudták. A felső vezetés ezt nagyon elszúrta, el kellene bocsátani őket.

Az SVB pénzügyi helyzetét elemezve Ackman szerint nincs nagy baj, hiszen az auditok alapján a bank részéről pénzügyi nehézségek nem merültek fel, egy csődeljárás során az ügyfelek megközelítőleg a pénzük 98%-ához hozzá tudnának jutni.

Ez a folyamat viszont túl hosszadalmas lehetne, ha egyes vállalati ügyfeleknek például már a következő héten fizetést kellene adnia a dolgozóiknak.

Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.

Ackman a Twitteren osztotta meg a követőivel, hogy a Szövetségi Letétvédelmi Biztosítónak (FDIC) minden SVB-fiókra biztosítást kellene vállalnia, és egy részletes ütemtervet bemutatni, hogy hogyan kerülne vissza az ügyfelekhez a pénz.

Bob Elliot, az Unlimited befektetési cég vezetője szerint a Fed és az FDIC döntése nagy hatással lehet az ország számos más bankjának a működésére is, és több billió dolláros rizikót idézhetnek elő, akár bankpánikkal együtt.

Elliot elmondása alapján az USA bankbetéteinek az 50%-a kis bankokban van, amelyek esetében a letéteknek csak az 50%-áig terjed a letétvédelmi biztosítás.

zeta

Olvastad már? Robert Kiyosaki szerint további bankcsődök várhatók

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ethereum technikai elemzés 03.31.

Prémium Ethereum Az Ethereum ismét 1.800 dollár alatt kereskedett, mivel az áraknak nem sikerült kitörniük a közelmúltban kialakult kulcsfontosságú ellenállási pontról. A csütörtöki 1.827 dolláros csúcsot követően az...

Hong Kongban is növekszik a kriptobefektetések aránya

A kriptobarát város ismét bekerült a hírekbe, hiszen a helyi befektetők egy csoportja új alapot indított, ProDigital Future néven, és ezzel kifejezetten a kriptoiparra, web3-ra...

Avalanche technikai elemzés 03.31.

Prémium Avalanche Az Avalanche árelemzése a napi grafikonon folyamatos emelkedő tendenciát mutat, mivel a token továbbra is a 20 dolláros ellenállást hajszolja. Az árfolyam az elmúlt 24...

Elon Musk felhívása az AI-kísérletek leállítására

Elon Musk azon felhívása, hogy állítsák le az összes nagyszabású AI-kísérletet, sokkolta a technológiai ipart, és számos befolyásos személyiség támogatta a lépést. Ahogy egyre nyilvánvalóbbá...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!