Satoshi Nakamoto, a bitcoin megalkotója hatalmas vagyonnal rendelkezik, melyet soha nem mozgatott. Mindez arra utal, hogy óvatosan és jó szándékkal tervezte meg a bitcoint.

Satoshi Nakamoto bányászta ki az első bitcoinokat, amikor még blokkonként 50 bitcoin volt a jutalom.

Csatlakozz Discord-közösségünkhöz és mondd el a véleményed ott is!

A mostani bányászokkal szemben Satoshi nem osztotta meg a jutalmakat több ezer másik bányásszal, ehelyett azt mind megtartotta. Akkoriban a bitcoinnak még egyáltalában nem is volt értéke, mára azonban több mint 30.000 dollárra nőtt.

2009 januárja és júliusa között Satoshi több mint 1 millió bitcoint bányászott ki, ezzel kétségkívül ő marad minden idők legsikeresebb bányásza.

A legújabb kutatások alapján azonban lehet, hogy még ennél is többet bányászott, de egy idő után visszafogta magát, hogy más bányászoknak is esélyt adjon.

A Patoshi mintázat

Pontosan nem lehet megmondani, hogy Satoshi mennyi bitcoint bányászott, de Sergio Dermian Lerner kriptopénzkutató az eddigi talán legpontosabb becslést készítette el.

Lerner egy cikkben vizsgálta meg a 2009. január elseje és 2010 január 25-e között kibányászott blokkokat, hogy beazonosítsa, melyeket bányászhatta ki Satoshi.

Lerner arra lett figyelmes, hogy egyetlen bányászgép több ezer blokkot bányászott ki ez idő alatt, és nagyjából 1 millió dolláros bitcoinvagyonra tett szert.

Lerner a „Patoshi mintázat” nevet adta annak a mintának, amelyet ez a bányász rajzolt ki. Mivel a mintázat az első blokkal kezdődik, így lehet, hogy Patoshi nem más, mint Satoshi Nakamoto.

Lerner 2019 áprilisa során tovább folytatta kutatását, ekkor kiszámolta, hogy Patoshi összesen mintegy 22.000 blokkot bányászhatott ki, vagyis 1,1 millió bitcoint. Azóta már három feleződésen is túl vagyunk és a blokkjutalom 6,25 bitcoinra csökkent.

A bitcoin jelenlegi árfolyamán Satoshi vagyona a 10 milliárd dollárt is meghaladja, ezzel szinte mindenképpen Satoshi a leggazdagabb bitcointulajdonos.

Nem tudod hová rakni a pénzed, de azt sem akarod, hogy a párnád alatt inflálódjon el? Regisztrálj az INLOCK közösségi kölcsönplatformra promóciós linkünkön keresztül, és zsebeld be a megtakarításaid után járó jutalmat minden héten!

Satoshi értintetlen vagyona

Nemrég megdőlt egy spekuláció miszerint Satoshi maga mozgathatott 50 bitcoint egy 2009-ből származó blokkból, mivel ez a blokk nem esik bele a Patoshi mintázatba.

Ezt az 50 bitcoint egy másik korai felhasználó bányászhatta ki, aki emellett még több tucat másik blokkot is kibányászhatott.

Annak ellenére, hogy több mint 10 milliárd dollár a vagyona, Satoshi soha nem mozgatta, vagyis rendkívüli önuralma és jóakarata lehet, persze ha még van egyáltalán hozzáférése a privát kulcsokhoz.

Eddig számos ember próbálta magát Satoshi Nakamotónak kiadni. Ilyen volt például Craig Wright, Jörg Molt, Bilal Khalid és Debo Guidos, azonban eddig senki sem tudta privát kulcsokkal bizonyítani, hogy ő lenne Satoshi. (De ahogy azt korábbi leleplezősorozatunkban írtuk, minden jel arra utal, hogy Satoshi Nakamoto mögött Adam Back áll).

Valószínűleg Satoshi nem tudja vagy nem is akarja elkölteni vagyonát, mivel ezzel lebukna. Ha valaha kiderülne Satoshi személyazonossága, az mindenképpen drámai hatást gyakorolna a bitcoinra.

Olvastad már? Egy elemző szerint idővel 300 ezerig mehet a bitcoin árfolyam

Forrás: decrypt.co

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂