Megúszták a börtönt a Platypus-hackerek

-

Idén februárban a Platypus protokoll 8,5 millió dollárt vesztett egy flash loan támadásban.

Az esetet követő nyomozás során megtalálták az elkövetőket, a francia bíróság viszont meglepő ítéletet hirdetett az ügyben.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A gyanúsítottak, Mohammed M. és a testvére a defi protokoll egyik kódhibáját kihasználva fedezetlen hitelt tudtak felvenni, 8,5 millió dollár értékben.

A Platypus azonnal észlelte az esetet, és felfüggesztették a protokoll működését, míg a vizsgálatok folytak.

A nyomozás végül a két elkövetőhöz vezetett, akiket még február vége előtt őrizetbe is vettek.

A kihallgatások során elismerték, hogy ők hajtották végre a műveletet, és utalták ki maguknak a pénzt, viszont azt állították, hogy valójában etikus hackerként tették ezt, a céljuk nem a lopás, hanem a sebezhetőség felderítése volt.

Az októberi meghallgatásuk során megosztották, hogy a pénzt mindenképpen vissza akarták adni, egy 10%-os, az iparágban megszokott mértékű jutalomért cserébe.

A most meghozott bírósági döntés alapján pedig az esküdtszék is egyetért velük ebben a kérdésben, így a testvérek szabadon távozhattak.

A defi szektorban, valamint az egész kriptoiparban az a szokás terjedt el, hogy ha egy hacker biztonsági rést, kódhibát talál, vagy egyéb módon derít fel sebezhetőséget az egyes protokollok esetén, akkor a fejlesztők a megszerzett, vagy megszerezhető összeg 10%-át szokták felajánlani, egyfajta jutalomként, cserébe a hiba felderítéséért.

Ezért az összegért pedig sokan inkább visszaadják a pénzt, nem kockáztatják a hatóságok hajtóvadászatát.

A bíróság ez alapján tehát felmentette Mohammedet és a testvérét a vádak alól, annak ellenére, hogy a támadás végrehajtása során több millió dollárnyi token maradt végleg elérhetetlen, mert bent ragadtak egy tárcában.

A Platypus pedig időközben egy másik támadásnak is áldozatául esett, amely során 2,2 millió dollárt zsákmányoltak tőle.

A CertiK, egy blokklánc-biztonsági cég információi alapján a támadást több részletben hajtották végre, amely során 2,23 millió, majd 575 illetve 450 ezer dollárnyi tokent zsákmányoltak tőlük.

A Platypus elmondása alapján október 17-én az ellopott pénz 90%-át visszaadták az elkövetők, 10%-ot megtartva, a céggel kötött megállapodás értelmében.

Olvastad már? Az Avalanche (AVAX) és a Polygon (MATIC) tulajdonosok új coinba fektetnek be a portfólió erősítéséért

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezrek tolonganak az ingyen kriptóért

A Solana lánc egy újabb nyerő mém érmét készített a kriptó befektetőknek. A SMOG sárkányos érme lángnyelvei olyan messzire érnek, hogy már több ezernyi harcos...

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!