Mi a DeFi?

-

A defi a decentralizált pénzügyi kifejezés rövidítése, és tulajdonképpen ide sorolunk minden olyan pénzügyi protokollt, amely kriptopénzek és/vagy blokklánc segítségével kiiktatná a pénzügyekből a közvetítőket.
A Bitcoin mögötti technológia lehetővé teszi, hogy a rendszer, ne függjön egyetlen központi szereplőtől.

Ez pedig egy fontos faktor, hiszen a centralizált szereplők, és az emberi tényező sokszor komoly limitet jelentenek a lehetőségek előtt, ráadásul kisebb ráhatást tesznek lehetővé az embernek a saját pénzére.

A defi ebből az alaphelyzetből nőtt ki, és az egyszerű pénzküldésen kívül mára számtalan egyéb pénzügyi tevékenységet tesz lehetővé.

A bitcoin és sok más kriptopénz az olyan közvetítők kiiktatására jött létre, mint a Visa, vagy a PayPal.

Mikor például veszel egy kávét, ezek a pénzintézetek beékelődnek közéd és az eladó közé, és a tranzakción kívül még magukat a résztvevőket is manipulálhatják.

A bitcoinnal ezek a köztes szereplők eltűnnek a képből, és a definek pontosan ez az egyik értékajánlata.

Ráadásul már nem csak arról van szó, hogy vásárolunk valamit, hanem szinte mindenfajta pénzügyi szolgáltatás elérhető, biztosítás, hitel, tőkebevonás vagy tőzsdei termékek mind elérhetők a blokklánc segítségével.

Mielőtt megkapta a defi nevet, elsőként inkább a „nyitott pénzügy” kifejezéssel illették.

Ethereum applikációk

A legtöbb defi projekt az Ethereum hálózatára épül, amely a világ legnagyobb blokklánc alapú platformja, és egyben a második legnagyobb kriptopénz.

A legfőbb különbség a bitcointól az, hogy képes kezelni az okosszerződéseket, amelyek így egyszerű tranzakcióként tudnak komplex műveleteket végrehajtani.

Ezek közül a műveletek közül már a pénzügyi vonatkozásúak is meg lettek említve Vitalik Buterin által az eredeti Ethereum white paperben, még 2013-ban.

A platform programnyelve kifejezetten az okosszerződések létrehozására lett kifejlesztve, így könnyen megoldható, hogy ezek az önmagukat végrehajtó tranzakciókat blokkláncra lehessen vinni.

Rengeteg applikáció működik az Ethereumon, és a közeledő ETH 2.0 vélhetően nagy segítség lesz ezek számára, hiszen megoldja majd a skálázódási problémákat, és így közvetve remélhetőleg a hálózati díjak kérdését is.

A legnépszerűbb defi applikációk:
  • Decentralizált tőzsdék, dex-ek: kriptopénzeket lehet egymás között váltani, vagy stablecoinokkal szemben cserélni.A dexek kifejezetten népszerűnek számítanak, hiszen a felhasználók közvetlenül egymás között tudnak váltani, nem kell közvetítőt igénybe venniük.
  • Stablecoinok: olyan kriptopénzek, amelyek értéke valamely egyéb eszközhöz, dollárhoz, euróhoz, vagy akár aranyhoz van kötve, és stabilan követik annak árfolyamát.
  • Hitelezési platformok: olyan kölcsönszerződéseket kezelő protokollok, amelyek a programkóddal hitelesítik a felek közötti megegyezést, így nincs szükség közvetítőre, mint amilyen például egy bank.
  • „Csomagolt” bitcoin: egy tokenizációs megoldás, amellyel a bitcoint kvázi be lehet küldeni az Ethereum hálózatára. Ekkor egy okosszerződésben lekötésre kerül a BTC, és azzal egyenértékű ERC20 token, WBTC kerül a felhasználó számlájára, amelyet bármikor visszaválthat.
  • Predikciós piac: fogadási lehetőség, ahol jövőbeni események kimenetelére lehet tippelni. Itt is elsődleges cél, hogy kivegyék a képletből a közvetítőket

Ezek mellett egyéb projektek is elérhetők a szektoron belül:

  • Hozamvadászat: tapasztalatot igénylő tevékenység, ahol a kereskedők a különböző defi projektek tokenjei között váltogatnak folyamatosan, attól függően, hogy éppen melyikkel érhető el a legjobb kamatbevétel.
  • Likviditási bányászat: a defi platformok többsége tokennel is honorálja a felhasználókat, akik a funkcionalitás biztosításához letétbe helyezik náluk a kriptopénzeiket, likviditást biztosítva azok kereskedéséhez.
  • Modulok létrehozása, és „pénz-lego”: a legtöbb defi app nyílt forráskódú, így a kódjuk bárki által látható és használható. Az egyes műveletek kódja pedig, mint építőelem használható. Ezekből az elemekből pedig újabb applikációk építhetők fel, mint az építőanyagokból egy új épület. Ugyanígy a különböző pénzügyi műveletek is, mint játékkockák, egymással kombinálhatók, új termékek létrehozása során.
Pár szóban, részletesebben az egyes funkciókról

Hitelezési platformok

Az egyik legnépszerűbb appnak számítanak a defin belül, a kriptopénzek és a blokklánc segítségével kötik össze a kölcsönadókat a hitelfelvevőkkel. A felhasználók kamatjövedelemhez juthatnak a kriptopénzeik kölcsönadásával.

A rendszer algoritmusokon alapul, szóval ha egy adott kriptóra nagyobb igény mutatkozik, a fizetendő kamat is megnő.

A fedezetet pedig a legtöbbször ether segítségével biztosítják, főleg az Ethereum rendszerén működő appokban. Így ez azt jelenti, hogy ah rendelkezésre áll a megfelelő fedezet egy kriptopénztárcában, onnantól a hitelfelvevőnek és a kölcsönadónak sem kell felfednie az identitását.

Stablecoinok

A legtöbb kriptó lényegesen nagyobb volatilitással rendelkezik, mint a többi pénzeszköz, ez pedig nem jó dolog, hiszen az emberek szeretik tudni, hogy a mai pénzük mennyit fog érni a jövő héten.

A stablecoinok ezt küszöbölik ki azzal, hogy az értéküket egy másik, hagyományos eszközéhez kötik, például USA dolláréhoz. Így az árfolyam stabil marad, legalábbis a kriptók mércéje alapján.

Predikciós piac
Az egyik első appok egyike a defi szektorban a predikciós piac volt, ahol a felhasználók fogadásokat köthettek bármilyen esemény kimenetelére, például egy sportmérkőzés, vagy egy elnökválasztás eredményére.

A résztvevőket az motiválja, hogy ezzel pénzt keressenek, hiszen ez a fajta előrejelzési „rendszer” sokszor hatékonyabb, mint a régivágású módszerek, mint amilyen például a közvélemény-kutatás.

A centralizált változatok, mint amilyen a PredictIt vagy az Intrade, mára már komoly múlttal rendelkeznek.

A definek mégis jó esélye van, hogy komoly lökést hozzon az ilyenek területére, hiszen ezek hagyományos formái sokszor kerülnek nehéz helyzetbe a kormányzatok, törvényhozók munkája miatt.

Gyakori kérdések

Hogyan lehet ezzel pénzt csinálni?

Rengeteg felhasználó mutatta meg, hogy mennyit is keresett a defivel, az egyes projektekben lekötött pénzek mennyisége pedig kis túlzással élve folyamatosan növekszik.

Az Ethereum alapú projektek segítségével pénzt lehet keresni a kriptóink kölcsönadásával.

A hozamvadászat segítségével pedig ennél is nagyobb jövedelemhez juthatunk, de természetesen az ehhez kapcsolódó sokkal magasabb kockázat mellett.

A szektor folyamatosan fejlődik és bővül, így viszont egyre bonyolultabb lesz, és egyre kevésbé átlátható.

Biztonságos-e ilyenbe fektetni a pénzünket?

Egyáltalán nem az. A kriptoipar önmagában is kockázatos terület, és ezen belül a defi egy még inkább rizikósabb szektor.

Sokan úgy vélik, talán joggal, hogy a defi lesz a pénzügy jövője, de most még nagyon kiforratlan az egész háttér-technológia. Így nehéz megkülönböztetni a jó projekteket a rosszaktól, főleg a kevésbé tapasztaltak számára.

Márpedig bőséggel van rossz projekt. Ahogy idén növekedett a defi népszerűsége, úgy történtek újabb és újabb hekkelések, csődök. Sok befektető vesztett sok pénzt.

Ehhez pedig hozzá kell venni, hogy az egész alapján jelentő okosszerződések is tartalmazhatnak programhibákat.

Mivel pedig ezeket a szerződéseket nem lehet megváltoztatni, ha egy hiba belekerült, akkor az ott is marad, és ez még tovább növeli a kockázatokat.

Mikor fog elterjedni a defi?

Egyre többen használják ezeket az appokat, ez tény. Viszont ezzel együtt nehéz megmondani, mit hozhat a jövő.

Itt is vélhetően az fog dönteni, hogy melyik app mennyire lesz hasznos a tömegek szerint, és milyen mértékben fogják használni azt.

Bármelyik appnak megvan az esélye, hogy ő legyen a következő Robinhood befektetési applikáció, amely tömegeket vonz be az iparágba kívülről.

Ez a pénzügyi technológia új, sokszor kísérleti jellegű, és nem mentes a problémáktól. A fejlesztők mindenesetre már számos ilyen problémát azonosítottak, és dolgoznak a megoldáson.

Az ETH 2.0 remélhetőleg megoldja a skálázódást, így több átlagfelhasználó tudja majd használni a rendszert.

Olvastad már? A Diginex vezérigazgatója szerint a defi „olyan mintha, kartondobozban repülnénk a holdra”

Forrás: coindesk.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

A szakértők szerint a legjobb altcoinok készen állnak a rövid távú nyereségre

Vendégbejegyzés A kriptopiac a fellendülés erős jeleit mutatja, felkeltve a tapasztalt befektetők és az újonnan érkezők figyelmét egyaránt. A bikás tendenciával a láthatáron a reflektorfény a kiválasztott...

A Cardano 1,7 milliárd dollárral növeli a piaci tőkeértéket

A Cardano, az egyik legmenőbb kriptovaluta, ma figyelemre méltó feltámadást tapasztalt, több mint 1,7 milliárd dollárral növelve piaci kapitalizációját. Ez a fellendülés a kriptopénzek piacán tapasztalható...

Három év börtönt kapott a biztonsági szakértő, aki két tőzsdét is meghekkelt

Ez az első eset, hogy az USA-ban börtönbüntetést kapott valaki azért, mert kihasználta egy okosszerződés kódhibáját, a bíróság ráadásul az ellopott 12 millió dollár visszafizetésére...

Az elemző masszív árrallyt jósol az altcoinok számára, amelyet a BTC feleződése vált ki, a SOL, DOT, TON, OP és BLP-re utalva

Vendégbejegyzés A kriptopiac egy izgalmas szakaszba lép, ahogy a Bitcoin következő feleződése közeledik. Az elemzők a kiválasztott altcoinok felé fordítják figyelmüket, jelentős értéknövekedést várva. Közülük a SOL, a...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!