Történelmi fordulóponthoz érkezett a Föld – figyelmeztetett Max Keiser, miután a szingapúri jegybank elismerte, hogy a hitel többé nem opció.

A világon már akkora mértékű az eladósodottság, amelyet – a történelem során először – nem lehet növelni, állítja Max Keiser.

A Keiser Report c. TV-műsorának tegnapelőtti adásában az RT America házigazdája arra figyelmeztetett, hogy a jegybankok felelnek azért, amiért a globális tartozás egy új „inflexiós ponthoz” érkezett.

Stacy Herbert társával együtt Keiser a szingapúri jegybank, pontosabban a Szingapúri Pénzügyi Hatóság (MAS) kommentjeire hivatkozott. Múlt héten ugyanis arra figyelmeztettek, hogy a második világháborút követő gazdasági visszaállítások lemásolása nem fog működni 2020-ban.

A jegybankok világszerte közbeavatkozásokat hajtottak végre a piacokon, részvényeket és más eszközöket vásároltak fel igencsak vitatott módon azért, hogy korlátozzák a covid-19-járvány és az azzal kapcsolatos lezárások gazdasági hatásait.

„Először is, elég nyilvánvaló, hogy az adósság növekedése nem fenntartható” – mondta Tharman Shanmugaratnam, az MAS elnöke.

„Mégsem hiszem azt, hogy a hitelek egy új, magasabb szintje – amely cél felé számos ország tart – fenntartható lesz anélkül, hogy jelentős költségekkel járna a növekedés, valamint hogy ne gyakorolna hatást a társadalomra.”

Az USA államadóssága egyedül már most 26,7 billió dollár úgy, hogy ez a szám 2019 júniusa óta 4 milliárddal növekedett.

„Nincs már kapacitás a Föld gazdaságában, hogy több adósságot halmozhassunk fel. Telítetté vált” – összegezte Keiser.

Még több közösségi élményre vágysz? Gyere és mondd el véleményed egy cenzúrázatlan, barátságos környezetben!

Ezzel a mértékű eladósodottsággal kapcsolatban megjegyezte, hogy mostantól az átlagfogyasztókon hajtják majd be a számlát:

„Mostantól, minden egyes dollár, amelyet a jegybankok nyomtatnak, közvetlenül járul majd hozzá a fogyasztói árindex inflációjához – és azonnal láthatóvá válnak majd a készpénzregiszterekben, ez pedig elképesztő társadalmi elégedetlenséget fog eredményezni.”

Az 1940-es években azok az államok, amelyek a háború után hitelből építették újra magukat, képesek voltak megint elinflálódni.

Ebben az esetben – Herbert szerint –, annyi jelentéktelen idénymunka létezik, hogy a bérek nem fogják követni az áremelkedést, mindez pedig nagy szakadékot eredményez majd az elit és a társadalom többi része között. Ezt Keiser csak úgy hívja, „neofeudalizmus”.

Forrás: Federal Reserve
A MicroStrategy és a Bitcoin

Keiser régóta tekint úgy a bitcoinra, mint egyfajta menekülőútra a fiat infláció mindent behálózó hatásai ellen.
Rögzített, megváltoztathatatlan és decentralizált hálózata révén a Bitcoin egyfajta alternatívaként áll a központilag irányított pénz ellenében.

A BTC/USD növekedés jeleit mutatja a jegybankok inflációs politikájának köszönhetően, ennek ellenére a kriptopénz árfolyama továbbra is érzékeny a dollár teljesítményére.

„A Bitcoin, akárcsak az arany, inverz korrelációban áll az USD-vel – nem a részvénypiaccal” – mutatott rá Keiser szeptember 22-én. „Ne tegyen téged lóvá a véletlenszerűség”.

Saifedean Ammous népszerű könyvében, a „The Bitcoin Standard”-ban fejti ki, miszerint a bitcoin deflációs mivolta lehetővé teszi a társadalom számára, hogy jobban és gyorsabban haladhasson előre az időben, hisz nincs szükség a minél több pénzt minél kevesebb idő alatt elv érvényesítésére.

Keiser és Herbert megjegyezték, miszerint a MicroStrategy azon döntése, hogy több mint 400 millió dollárnyi készpénzkészletüket bitcoinra váltották csak azt bizonyítja, hogy ez a fajta szemlélet a nagyvállalatokba is szépen lassan beférkőzi magát.

Olvastad már? Egy új elemzés szerint 2019-ben „fenntarthatóbb növekedést” mutatott a bitcoin

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂