Az Ethereum egyik alapító tagja azt állította, hogy a Bitcoin a világ villamosenergia-felhasználásának közel 1%-át használja fel, de különböző források szerint ez az érték lényegesen alacsonyabb.

Újra fellángolt a Bitcoin energiafogyasztása körüli örökös vita: Anthony Donofrio, az Ethereum alapító tagja azt állítja, hogy a Bitcoin „túl sok” energiát használ.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Digiconomist adatai szerint a Bitcoin (BTC) jelenleg a világ energiájának 0,82%-át, míg az Ethereum (ETH) 0,34%-át használja. Justin Drake Ethereum-kutató 56 ezer követőjének posztolta a számadatokat, amelyeket Donofrio retweetelt.

Drake pillanatokkal később egy másik tweetet is hozzáfűzött, amiben ez állt: „Ethereum fogyasztása az egyesülés után: a világ 0,000%-a”. A számok érvényessége azonban kétséges.

Még Drake is kénytelen volt elismerni az alternatív adatforrásokat egy későbbi tweetben, amely közel 60%-kal alacsonyabbra becsülte az energiafogyasztási adatokat.

A Digiconomisttól származó adatok, amely magát „a digitális trendek nem szándékolt következményeit feltáró platformként” marketingeli, a múltban több kritikát is kapott a blokklánciparág szakemberei részéről.

A legjelentősebb közülük Josh Stark Ethereum-fejlesztő volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kiadvány gyakran a legrosszabb forgatókönyvet mutatja be, ha a blokklánc-technológiáról van szó.

Professzionális Copy Trading a Bitget-től! Próbáld ki!

Tavaly novemberben Stark közzétett egy Twitter-szálat, amelyben megkérdőjelezte a Digiconimist kutatási módszertanának pontosságát. Stark rámutatott, hogy a blokklánc energiafogyasztására vonatkozó számadatok szinte mindegyike az elméleti eredmények „nagyon magas határán” van, különösen, ha olyan szigorúbb forrásokkal hasonlítják össze, mint a Cambridge-i Egyetem.

Míg a Digiconomist azt állítja, hogy a Bitcoin jelenleg évi 204 terawattóra (TWh) értékű villamos energiát fogyaszt, addig a Cambridge-i Egyetem Bitcoin Electricity Consumption Indexe szerint a Bitcoin valós fogyasztása sokkal közelebb van 125 TWh-hoz, ami 39%-os eltérést jelent.

Bár az közismert tény lehet, hogy a Bitcoin proof-of-work konszenzusmechanizmusa energiaigényes folyamat, a vita arról, hogy valójában mennyi energiát használ fel a Bitcoin-hálózat, továbbra is forró kérdés marad.

A Cointelegraph jelentése szerint a Bitcoin tényleges energiafogyasztásának pontos számszerűsítése meglehetősen nehéz lehet, mivel a Bitcoin-bányászatot világszerte működtető energiaforrások eltérnek egymástól.

Idén januárban a jelentések szerint a globális bányászati műveletek közel 60%-át megújuló energiaforrásokból táplálták, és a Bitcoin-bányászat üzemeltetői igyekeznek kihasználni az felesleges földgázforrásokat is, amelyeket normális esetben elégetnének.

Emellett a CoinShares által idén januárban közzétett jelentés szerint a Bitcoin-bányászat 2021-ben a világ teljes CO2-kibocsátásának mindössze 0,08%-át teheti ki.

Sam Tabar, a Bit Digital, egy tőzsdén jegyzett Bitcoin-bányászati vállalat biztonsági vezetője a Cointelegraph-nak elmondta, hogy a Bitcoin környezeti hatását a kritikusok gyakran eltúlozzák:

„A Bitcoin-bányászat környezeti hatását a kritikusok és a hagyományos pénzügyi hatóságok (IMF stb.) masszívan eltúlozzák, mert tudják, hogy hamis környezetvédelmi érvekkel megoszthatnak egy új ellenkultúra mozgalmat. Megpróbálnak minket egymás ellen uszítani. Hamis zöld érvekkel szennyezik a világot, és megértem, hogy miért: Nem akarják elveszíteni a befolyásukat egy olyan rendszer hatalmi karjai felett, amely csak az elitnek dolgozik.”

Olvastad már? A legutóbbi Bored Ape Yacht Club hackernek nem ez lehetett az első támadása

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!