Lehetséges-e még az 51%-os támadás a Bitcoin ellen?

-

A CoinMetrics legújabb elemzése azt sugallja, hogy a Bitcoin és az Ethereum elleni 51%-os támadás mára már olyan sokba kerülne, hogy nagyon valószínűtlen a végrehajtása.

51%-os támadáson azt értjük, mikor egy rosszindulatú szereplő megszerzi a hálózati hashráta többségét, vagy az Ethereum esetén az ether-mennyiség nagyobb részét, és így átveszi az irányítást a rendszer felett.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Bitcoin és az Ethereum elleni 51%-os támadások már nem életképesek

A CoinMetrics három elemzője, Lucas Nuzzi, Kyle Water, és Matias Andrade úgy érvel, hogy a két legnagyobb hálózat elleni támadás költsége mára olyan nagyra nőtt, hogy még nemzetállami szinten sem biztos, hogy életképes próbálkozás lenne.

A jelentésben meg is határozzák egy ilyen támadás költségét, az úgynevezett TCA összeget.

Az adatokból pedig az derül ki, hogy egyszerűen nincs olyan nyereséges forgatókönyv, amely alkalmazásával megvalósítható lenne a hálózatok elleni sikeres támadás.

Jelenleg tehát nem létezik tovább az anyagi motiváció, hogy valakinek érdemes legyen megtámadnia a Bitcoint vagy az Ethereumot.

A jelentésben egy konkrét példán is végigmennek, hogy valódi számokkal is szemléltetni lehessen, hogy miről is van szó.

Még ha a legnagyobb nyereséggel kecsegtető dupla költési támadást sikeresen végre is tudná hajtani valaki, akkor ahhoz is 40 milliárd dollárt kellene elköltenie, és mindössze 1 milliárd dollár nyereséghez jutna hozzá, azaz 2,5%-os hasznot érne el.

Egy másik faktor a géppark megléte. Ahhoz, hogy a Bitcoin hálózati hashrátájának az 51%-át megszerezhesse valaki, nagyjából 7 millió darab ASIC bányászgépet kellene üzembe állítania.

Ennyi gép beszerzése 20 milliárd dollárba kerülne. Valamint áramra is szükség lenne hozzájuk.

A piacon nincsen ennyi szabadon hozzáférhető ASIC, nem lehet ennyit venni. Ha egy nemzetállam úgy döntene, hogy saját gépparkot építenie, annak a költsége 20 milliárd dollár lenne, amely ismét csak életképtelenné tenné a próbálkozást.

Az Ethereum 34%-os támadása túlzott

Az Ethereum hálózat proof of stake rendszerrel működik, azaz a leggazdagabbak szava számít, az ő szavazatuk ér többet.

A jelenlegi legnagyobb validátor a Lido pool, amely a lekötött ether 34%-át kezeli.

Hasonlóan a Bitcoinhoz, az Ethereum esetében is hatalmas összeget emésztene fel a hálózati többség megszerzése.

A staking során egyszerre leköthető mennyiség korlátai miatt a támadás előkészítéséhez hat hónapra lenne szükség, és ez 34 milliárd dollárba kerülne a támadó számára.

Nagyjából 200 validátor csomópont fölött kellene távennie az irányítást, és ehhez 1 millió dollárt kellene elköltenie az Amazon Web Services szolgáltatásaira.

A kriptoipari szakemberek szerint a CoinMetrics elemzése hiánypótló, és nagy jelentőségű információt nyújt a felhasználóknak.

Ahogyan egyesek megfogalmazzák, az eddigi elemzések főleg filozófiai, elméleti szempontból közelítették meg az 51%-os támadás lehetőségét, ez a jelentés viszont valódi számokkal, valódi adatokkal támasztja alá a következtetéseit.


Olvastad már? A Bitcoin bálnák 10 nap alatt 100.000 BTC-t szedtek össze – És most?

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Egyre meghatározóbbak az intézményi befektetők a bitcoin piacán

Az intézményi befektetők kulcsfontosságú szerepet játszanak a bitcoin piacán. A Glassnode legújabb elemzése szerint a nagy szervezetek, mint az ETF-ek, bányászok, kormányok és tőzsdék, összesen...

13 éve nem volt ilyen alacsony a bitcoin velocityje, de mit jelent mindez?

A bitcoin forgalma 13 éve a legalacsonyabb szintre esett, ami arra utal, hogy ma már inkább „digitális aranynak” tekintik, mint elektronikus készpénznek. Az aktuális on-chain adatok...

A kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált, megjósolja a következő 1000-szeres befutót

Vendégbejegyzés Egy ismert kriptokereskedő, aki 2000 dollárból 20 millió dollárt csinált a 2021-es bikapiacokon történő előértékesítő befektetéseiből, hatalmas FOMO-t és aranylázra készteti a bálnák és az...

Dogecoin (DOGE) árfolyam elemzés 06.14.

Prémium Dogecoin (DOGE) A bikák és a medvék gyakori időközönként megmutatják dominanciájukat, és ennek eredményeként a legtöbb token értéke egy előre meghatározott tartományon belül mozog. Mindeközben némi pozitív...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!