A felezés után a hashráta 20%-a veszteségesen működhet

-

Áprilisban jön a blokkjutalom-felezés, ezután pedig a régebbi bányászgépek lehet, hogy nem tudnak majd nyereségesen működni.

A Galaxy Digital felmérése alapján ez akár a bányászati kapacitás 20%-os csökkenéséhez is vezethet majd.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A Galaxy friss jelentéséből kiderül, hogy 2023 végén a hálózati hashráta nagy része, 70%-a összesen nyolc fajta ASIC modelltől érkezik, ezt támasztják alá a CoinMetrics adatai egyaránt.

„Figyelembe véve az ASIC modellek esetén, hogy milyen alacsony árréssel működnek, a felezés utáni csökkent blokkjutalom ahhoz vezethet, hogy a becsléseink alapján akár 15-20%-kal is csökkenhet majd a hálózati hashráta mértéke. Ennyit kell majd kikapcsolni a bányászoknak, mert nem fognak nyereségesen működni.”

A Galaxy a lehetséges jövőbeni árakat is figyelembe vette, és meghatározta, hogy az egyes ASIC modellek esetében mi az az áramköltség, működési költség, amellyel még profitot tudnak termelni.

Ennek során figyelembe vették, hogy a blokkjutalom 3,125 bitcoin, a tranzakciós jutalék ennek a 15%-a, és az árfolyam 45 ezer dollár.

felezés

Ezekkel a számokkal viszont az öregebb gépeket le kell majd állítani, így valószínűleg nem fognak tovább működni a Bitmain S9, a Canaan A1066 és a MicroBT M32 bányászrigek.

A MicroBT M20S és a Bitmain S17 vélhetően még ezután is nyereségesen működhet majd, de ez még nem biztos.

Ez az öt típus adja a Bitcoin hashrátájának nagyjából a 15%-át, és ezek valószínűleg veszteségesen tudnának csak működni a felezés után.

A legjobb esélyei az Antminer S19-es modelleknek vannak, amelyek újabb, népszerű készülékek, és egyben ezek adják a hashráta több, mint a felét.

Ezek a modernebb gépek sokkal költséghatékonyabban tudnak működni, de lehet, hogy ezek egy részét is ki kell majd kapcsolni az olyan régiókban, ahol például túl drága az áram.

Az előrejelzések alapján egy sokkal pesszimistább forgatókönyvre is van esély, mégpedig arra, hogy mind a Canaan, mint az Antminer újabb gépei közül rengeteget ki kell kapcsolni, annyira kiéleződik majd a verseny a piacon.

A Galaxy persze azt is egyértelművé tette, hogy az ilyen döntéseket a bányászvállalatok többi üzleti döntése is nagymértékben befolyásolhatja.

Lehetséges, hogy az öregebb gépeket használó bányászok egyedi programokat futtatnak a gépeken, hogy azok hatékonyabban működjenek, más bányászgépeket pedig egyszerűen továbbértékesítenek, és olyanoknak adják el, akik olcsóbb áram mellett tudják üzemeltetni azokat. Így az ilyen gépek végül is nem lesznek kikapcsolva.

Ha az újabb kiadású S19 gépek nem tudnak majd nyereségesen működni az egyes régiókban, akkor ezeket fel tudják vásárolni a régi gépekkel dolgozó bányászok, akik olcsóbb energiához jutnak.


A precíziós kereskedés itt kezdődik, Útmutató a TradingView sikeres használatához!

A blokkjutalom felezése után ez kiderül, így csak áprilisig kell várni rá.

A felezés a 840 ezredik blokknál fog bekövetkezni, az előzetes becslések alapján pedig ez április 20-án fog elérkezni.

Olvastad már? Digitális szerencse: A kripto előnyeinek felfedezése az online kaszinók világában

Kiemelt kép

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bajban a Trump token – eladásba kezdtek a bálnák

Egy jelentős mémcoin bálna, 3,7 millió dollár profitot könyvelhetett el, miután értékesítette MAGA (TRUMP) tokenjeit a jelenlegi piaci hullám közepette. A „0x52C0” azonosítóval jelölt bálnatárca az...

Mémcoinok a Holdra? A kriptoelemzők a mémcoinok fellendülésének lehetőségét látják a piac élénkülésében

Vendégbejegyzés A piac fellendülésének kezdetével néhány kevésbé ismert kriptovaluta, a gyakran mémcoinoknak nevezett kriptopénzek felkeltik az elemzők figyelmét. Ezeket a furcsa, az internetes kultúra által inspirált tokeneket...

Távozik a SEC-től a kriptocégek réme

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdebizottsága (SEC) végrehajtási osztályának kriptoeszközökkel és kibernetikai eszközökkel foglalkozó részlege vezetője kilenc évnyi szolgálat után távozott az ügynökségtől. Az ő...

A kereskedők a DTX Exchange-re igyekeznek, miközben az Avalanche és a Tron összeomlik

Vendégbejegyzés A piac újabb dömpinget hajtott végre a lejtmenet folytatásában. A piaccal együtt az Avalanche (AVAX) és a TRON (TRX) is jelentős csökkenést szenvedett, míg az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!