Kína a Bitcoin segítségével pumpálja ki a pénzt az USA-ból

-

Úgy tűnik, a kínai hatóságok inkább rendet tesznek a dolgok között, minthogy hadat üzenjenek a kriptóknak, és ezzel az amerikai gazdaság további gyengítését célozzák.
Az Egyesült Államok és Kína között zajló kereskedelmi háború immár negyedik éve tart.
Donald Trump korábbi amerikai elnök más eredményeket látott, mint amire eredetileg számított: Amerika a kínai vállalatokkal szembeni magasabb vámok és szankciók miatt szenvedte el a csapást, és közel sem profitált belőle ugyanolyan mértékben.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ez akár 245 ezer munkahelybe is kerülhetett az országnak. Az amerikai kereskedelmi kamara kiszámolta, hogy a helyzet minden egyes állam exportját veszélyezteti. Például csak Florida exportjának a kára már elérte az 1,9 milliárd dollárt.
Kína ugyanakkor okosabban közelítette meg a helyzetet: Nemcsak kölcsönös szankciókat vezetett be, és termékeit közvetítő országokon (Vietnam, Tajvan és Mexikó) keresztül exportálta, hanem az Egyesült Államokat is megfizettette a fedezetlen és rosszul szabályozott eszközökért – a kriptovalutáért.

Rejtett milliárdok

Az Egyesült Államok évente dollármilliárdokat injektál a kínai gazdaságba anélkül, hogy ezt gyanítaná. Ennek oka, hogy a világszerte főként amerikai dollárra cserélt bitcoin nagy részét Kínában bányásszák.
Az összes bányászfarm 65%-ának ad otthont. (Szerkesztői megjegyzés: ez most mér nem így van, a bányászok éppen tömegesen költöznek el az országból.)
A Bitcoin jutalmak megszerzéséhez nagy teljesítményű számítógépek nehéz matematikai problémákat oldanak meg a nap 24 órájában.
Az újonnan bányászott érmék egy része közvetlenül a kriptotőzsdékre kerül, míg a többi a bányászok kriptotárcájában maradhat, de végül dollárért adják el.
Naponta átlagosan 900 BTC-t bányásznak, és a teljes napi bevétel körülbelül 31 millió dollár (június végén). Ez azt jelenti, hogy egy év alatt a bányászok több mint 10 milliárd dollárt kerestek.
Ha figyelembe vesszük Kína részesedését a bányászfarmokból, akkor a helyi bányászok tavaly nyár óta mintegy 7 milliárd dollárt kerestek.
Ha a bitcoin ára és népszerűsége is tovább nő, a bevételek évente megduplázódnak, sőt megháromszorozódnak. Így vagy úgy, de a pénz az ország gazdaságában fog keringeni: elköltik, megtakarítják vagy befektetik.

A párt ellenőrzése alatt

A kínai kormány tisztában van a kriptovalutákon keresztül történő amerikai dollárbefektetések mennyiségével és jelentőségével. Az erősen fokozódó szabályozás ellenére a hatóságok nyilvánvalóan nem fogják betiltani a Bitcoint.
Kína már 2013-ban korlátozta a kriptotranzakciókat a bankok és a fizetési vállalatok számára. A hatóságok 2017-ben a helyi kriptotőzsdéket is bezárták, és blokkolták a külföldi platformokhoz való hozzáférést.
Ennek ellenére a helyiek mindvégig legálisan birtokolhattak kriptopénzt. Amit most látunk, az lényegében a pénzintézetekre vonatkozó korábbi korlátozások emlékeztetése, nem pedig újak bevezetése.
A kínai hatóságok egyrészt meg akarják akadályozni az „egyéni kockázatok társadalmi területre való átterjedését”, másrészt pedig szélesre tárják az ajtót a külföldi befektetők előtt.
Ugyanakkor a kínai hatóságok elkezdték korlátozni a bányászatot, ami sokakat aggaszt a piacon. A hivatalos indokok a túlzott energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás, amely megakadályozza, hogy az ország 2060-ra szén-dioxid-semlegességet érjen el. A valós helyzet azonban kicsit eltér a hivatalos nyilatkozatoktól.
Először is, a kínai bányászok már most is olcsóbb vízenergiát vesznek igénybe, amely a déli tartományokban igen fejlett, és csak a száraz téli időszakban váltanak fosszilis alapú üzemanyagra, amikor északra vándorolnak.
Másodszor, a hatóságok három régióban teljesen betiltották az új bányaprojekteket és a már meglévőket: Qinghai, Belső-Mongólia és Hszincsiang.
Más, vízenergia-forrásokban gazdag tartományok, mint Yunnan vagy Sichuan, nem sietnek a teljes tilalom bevezetésével.
Míg Yunnan csak az illegális BTC bányafarmok bezárását tervezte „a villamos energiával való visszaélés elleni kampánnyal”, később, júniusban arról számoltak be, hogy Yunnan tartományban az összes bányafarmot bezárják.
Úgy tűnik, hogy a kínai hatóságok inkább rendet tesznek a dolgok között, mintsem hogy hadat üzenjenek a kriptovalutáknak.
A Bitcoin-kínálat technológiai korlátai Kína javára válnak: lehetővé teszi az ország számára, hogy úgy befolyásolja a kripto árát, hogy közben a bányászok birtokában tartja azt, és nem adja el a pénzügyi piacokon.
Ha azonban a korlátozások tovább szigorodnak, a bányászat más országok között felosztható.
A kínai bányászati berendezésgyártók – a BTC.TOP, a Huobi és a HashCow – bejelentették, hogy felfüggesztik a belföldi értékesítést, és kiterjesztik nemzetközi jelenlétüket, többek között Észak-Amerikára is.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Ki fogja felkarolni az ötletet

A kínai bányászok Észak-Amerikába költözésének lehetősége első látásra előnyösnek tűnik az Egyesült Államok számára. Szakértők azonban rámutattak, hogy a kontinensnek nincs sok kihasználatlan energiakapacitása.
Emellett az létesítmények átköltöztetése időt vesz igénybe, amelyet a versenytársak kihasználhatnak.
A fejlődő országokban gyorsan terjed az ötlet, hogy nemcsak a kriptotranzakciók, hanem a Bitcoin-bányászat felett is átvegyék az irányítást. Iránban a bányászat az egyik legkönnyebben elérhető iparággá vált a kemény amerikai szankciók közepette.
Az iráni kormány szinte ugyanazt az utat járja, mint Kína. A hatóságok megtiltják a külföldön generált kriptovaluták használatát, de megengedik, hogy az importált árukért belföldön bányászott érmékkel fizessenek.
Az elmúlt évben Irán több mint 400 millió dollárt keresett a kriptopénz-bányászatból, az Egyesült Államok bevétele ennek csak a kétszerese volt.
Egy másik ország, amely bányászati projektek fejlesztését tervezi, El Salvador – az első ország, amely a bitcoint hivatalos fizetőeszközként fogadta el -, amelyet Joe Biden amerikai elnök nem volt hajlandó meglátogatni.
El Salvador elnöke, Nayib Bukele azt fontolgatja, hogy tőkét kovácsol a helyi vulkánokból származó „nagyon olcsó, 100%-ban tiszta, 100%-ban megújuló” energiából.
Ebben az összefüggésben Kazahsztán tűnik politikailag a legsemlegesebb országnak. Itt az Enegix hatalmas, 180 MW kapacitású bányászati központja szeptemberben kezdi meg működését.
Mi több, a bányászati berendezések kínai gyártója, a Canaan új szervizközpontot hozott létre Kazahsztánban.
Kína kihasználhatja kriptofarmjaik exportját az amerikai gazdaság további gyengítésére, miközben az amerikai kormánynak nincs jelentős befolyása arra, hogy megállítsa a kriptotranzakciók okozta dollárkiáramlást.
Egyszerűen antidemokratikus lenne kriptotilalmat bevezetni az amerikaiak számára.

Az egyetlen lehetőség az amerikai kormány számára az, hogy minden lehetséges eszközzel gyengítse a Bitcoin vonzerejét.
Ez megmagyarázná, hogy Elon Musk, az egyik legnagyobb amerikai vállalat, a Tesla és a SpaceX tulajdonosa miért váltott hirtelen a Bitcoin támogatásáról annak környezeti hatásának kritizálására.
Ugyanez történt a Greenpeace-szel is, amely többé nem fogad el kriptoadományokat, pedig már hét éve ezt tette.
Úgy tűnik, hogy a Bitcoin elleni eszkalálódó kampánynak inkább a politikához van köze, mint a környezethez.

Olvastad már? Hogyan alakítsd ki kriptovaluta portfóliódat kezdőként 2021-ben? – A BitPadre tippjei

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

ArbitrageScanner Dubajban! Hogy lehet pénzt keresni a blokklánc elemzéssel és a kripto arbitrázzsal?

Vendégbejegyzés A kripto Side Event az ArbitrageScanner.io által - a legjobb kereskedési eszközök kriptopénz arbitrázshoz, on-chain elemzéshez. Csatlakozz hozzánk egy exkluzív side eventre Dubaiban, amelyet az...

Ethereum (ETH) technikai elemzés 04.14.

Prémium Ethereum (ETH) Az Ethereum (ETH) befektetők bajban lehetnek, mivel az árak a pszichológiai 3.000 dolláros támaszszint alá süllyedtek. A múlt héten megnövekedett bálna-aktivitás és felhalmozás volt tapasztalható,...

A TON coin riasztása: Itt a top 5 kriptovaluta, amibe azonnal be kell fektetni!

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piaca az aktivitás és az izgalom megugrásának tanúja, mivel jelentős fellendülés látszik a láthatáron. A 2024-es bikafutás kibontakozásával a befektetők lelkesen keresik az ígéretes...

Kriptogyémántok csiszolatlanul: Az altcoinok amelyek 500%-os hozamot ígérnek

Vendégbejegyzés A kriptopénzek növekedésének ugrásszerű növekedése az utóbbi időben számos alternatív coint hozott reflektorfénybe. Mivel a figyelem most már a bevált óriásokon túlra tolódik, a kevésbé...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!