Kína: 20 embert tartóztattak le cryptojacking vádjával – állítólag több mint egymillió számítógép érintett

-

20 gyanúsítottat tartóztattak le Kínában egy jelentős cryptojacking-esettel kapcsolatban, amely állítólag több mint egymillió számítógépet érint, a legenerált pénz pedig a 15 millió jüant (kb. 2,2 millió dollár) is elérheti – írta július 9-én egy helyi hírforrás, a Legal Daily.

A cryptojacking egy olyan eljárás, amely során bányászatra használják a számítógép számítási kapacitását, anélkül, hogy a tulajdonos erről tudna.

Helyi források szerint az eset kivizsgálása még januárban kezdődött, miután a Tencet – egy tech óriás, amely a WeChatet fejlesztette – biztonsági csapata azzal kapcsolatban riasztotta a Weifangi Közbiztonsági Hivatalt, hogy rejtett bányász scriptet találtak ingyenesen letölthető bővítményekben.

Az úgynevezett „trójai faló” típusú bányász scriptet állítólag úgy programozták, hogy mindig lépjen működésbe, valahányszor a processzor kihasználtsága 50% alá esik.

Miután a script fejlesztőinek nyomai Quingzhou városába vezettek, a Quingzoui Közbiztonsági Hivatal felállított egy különleges munkacsoportot, amely kezébe vette a nyomozást – írta a helyi média.

Az egyik márciusban letartóztatott gyanúsított által elmondottak alapján a munkacsoport feltárta a Dalian Shangping Network Technology vállalat bűnrészességét, amely további 16 személy letartóztatásához vezetett. A vállalat állítólag 2,89 millió számítógépre hirdetett ingyen letöltéseket, ezek közül több mint egymillió volt fertőzött cryptojacking scriptekkel.

Április 18-án további két, más vállalatnál dolgozó embert hoztak összefüggésbe azzal a váddal, hogy malware vírusokkal fertőzik a hejlungcsiangi tartomány internetkávézóinak hálózatkezelő szoftverét. További személy került letartóztatásra, amikor másnap a munkacsoport elkobozta a bányászprogramot.

Tizenegy gyanúsítottat mentenek fel

A cryptojacking script két éves működése alatt állítólag 15 millió jüant (2,2 millió dollárt) sikerült kibányászni.

A McAfee Labs kiberbiztonsági cég által múlt hónapban megjelentetett adatok szerint 2018 első negyedévében 629 százalékkal nőttek a cyberjacking különböző formái az előző negyedévhez képest.

Szintén júniusban egy kiberbiztonsági csapat felfedezte, hogy körülbelül 40.000 eszköz fertőzött Monero bányász scripttel.

 

Forrás: cointelegraph.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

A Floki a következőkben különbözik a többi mémérmétől

A Floki (FLOKI) tokenek összértéke, amelyeket a platform négy hónapja futó staking programjában zároltak, 300 millió dollár fölé szökött, miután az elmúlt 24 órában parabolikusan...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!