Az ENSZ a blokkláncot helyezi az új „Digitális Együttműködés Magas Szintű Bizottságának” központjába

-

 

António Guterres az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, létrehozta a „Digitális Együttműködés Magas Szintű Bizottságát”, amely kifejezetten a blokklánc-technológiát tűzte napirendjére, írta az ENSZ hírszolgálata július 12-én.

A bizottság a „maga nemében az első” lesz, és 20 kiemelkedő számadatot gyűjt majd az iparból és a civil társadalomból, hogy megvizsgálja a digitális technológiák globális gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatását – egy hatást, amely Guterres szavaival élve „soha nem látott skálán” mozog, és „elvetemült sebességgel” fejlődik.

ENSZ titkársága részéről az új testületet Amandeep Geel nagykövet, ügyvezető igazgató, társelnök képviselte:

„Nem tekinthetsz a „web3.0-ra” anélkül, hogy nem tekintenél a blokkláncra, vagy hogy ne nézz az MI-re (mesterséges intelligencia) […] azt reméljük, hogy beszélgetések útján ezekkel a különböző digitális tartományokkal kapcsolatban, az emberi jogok, az adatvédelem és a demokrácia tekintetében képesek leszünk valamilyen közös elvek kinyilatkoztatására…a határon átnyúló együttműködések
erősítésére.”

Gill kiemelte a digitális transzformáció „nem kívánt következményeinek lehetőségeit és kockázatait”, idézve, hogy ez aggodalomra ad okot mind a kibertámadások, mind a választások manipulálása szempontjából.
valamilyen közös elvek kinyilatkoztatására…a határon átnyúló együttműködések erősítésére.”

A nagykövet figyelembe vette azt is, hogy a bizottság „horizontális” megközelítése az olyan új technológiák felé, mint a blokklánc és az MI, „maximalizálhatja” annak 9 hónapos működése alatt kifejtett hatását.

A főtitkár azt is elárulta, hogy a bizottság társelnökei olyan amerikai emberbarátok lesznek, mint Melinda Gates, illetve a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba alapítója, Jack Ma.

A Cointelegraph jelentése szerint Ma az Alibaba partnerén, az Ant Financialön keresztül mutatta be a blokklánc-technológiát még 2016 nyarának elején. A cég azóta 14 milliárd dollárt gyűjtött össze blokkláncfejlesztésekre, legutóbb pedig sikeresen kipróbálták első blokklánc-átutalásukat.

Figyelembe véve, hogy Ma nemrég kijelentette, hogy a „blokklánc emberiségre gyakorolt jövőbeli hatása minden képzeletet felülmúlhat,” az új ENSZ bizottságbeli társelnöksége egy pozitív lépést jelez a technológia globális elterjesztésében.

Az ENSZ a maga részéről azóta foglalkozik a blokklánc – főleg humanitariánus – felhasználási lehetőségeivel, amióta az Ethereum blokkláncát használta fel kuponalapú kriptopénzek továbbítására szír menekültek számára.

Azóta szintén elindított egy blokkláncalapú digitális személyazonosító rendszert, amellyel a gyermekkereskedelem ellen kíván küzdeni. Idén áprilisban a belga kormány kétmillió euróval járult hozzá a World Food Programme (WFP) blokkláncprojektjének népszerűsítéséhez, amely lehetővé tenné az ENSZ számára, hogy az elmaradott régiókban harcolhasson az éhezés ellen.

 

Forrás: cointelegraph.com

Legfrissebb bejegyzéseink

A Dogecoin felült az 1 dollár felé tartó rakétára

Vendégbejegyzés A Twitter és a YouTube közösségi oldalainak kripto szakértői szaftos, bullish Dogecoin árfolyam előrejelzéseket osztottak meg velünk ezen a héten. Ráadásul Elon Musk is több...

Kifogyóban a kriptopiac a Bitcoinból? Mit kell tudni

A központi tőzsdékről február folyamán közel 50.000 Bitcoint (BTC) vontak ki, ami a világ legnagyobb kriptopénzének „megvásárolható" kínálatában meredek visszaesést okozott. A CryptoQuant adatainak felhasználásával elemezve,...

Új Solana-t keres? Tekintsd át ezt a kripto választékot

Vendégbejegyzés A kriptopénzek piacán jelenleg jelentős fellendülés tapasztalható, amelyet a Solana (SOL) vezet, amely erős bikás mintát mutatott, meghaladta a 130 dolláros határt, és erőteljes piaci...

Az Ethereum ETF 2024-ben? A kíváló kripto ügyvéd pesszimista

Az Egyesült Államok felügyeleti hatósága, a SEC túl sok „politikai ellencsapást" kapott, miután a Bitcoin spot ETF-eket engedélyezték az Egyesült Államokban, mondja a tapasztalt jogi...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!