António Guterres az Egyesült Nemzetek Szervezetének főtitkára, létrehozta a “Digitális Együttműködés Magas Szintű Bizottságát”, amely kifejezetten a blokklánc-technológiát tűzte napirendjére, írta az ENSZ hírszolgálata július 12-én.

A bizottság a “maga nemében az első” lesz, és 20 kiemelkedő számadatot gyűjt majd az iparból és a civil társadalomból, hogy megvizsgálja a digitális technológiák globális gazdaságra és társadalomra gyakorolt hatását – egy hatást, amely Guterres szavaival élve “soha nem látott skálán” mozog, és “elvetemült sebességgel” fejlődik.

ENSZ titkársága részéről az új testületet Amandeep Geel nagykövet, ügyvezető igazgató, társelnök képviselte:

“Nem tekinthetsz a “web3.0-ra” anélkül, hogy nem tekintenél a blokkláncra, vagy hogy ne nézz az MI-re (mesterséges intelligencia) […] azt reméljük, hogy beszélgetések útján ezekkel a különböző digitális tartományokkal kapcsolatban, az emberi jogok, az adatvédelem és a demokrácia tekintetében képesek leszünk valamilyen közös elvek kinyilatkoztatására…a határon átnyúló együttműködések
erősítésére.”

Gill kiemelte a digitális transzformáció “nem kívánt következményeinek lehetőségeit és kockázatait”, idézve, hogy ez aggodalomra ad okot mind a kibertámadások, mind a választások manipulálása szempontjából.
valamilyen közös elvek kinyilatkoztatására…a határon átnyúló együttműködések erősítésére.”

A nagykövet figyelembe vette azt is, hogy a bizottság “horizontális” megközelítése az olyan új technológiák felé, mint a blokklánc és az MI, “maximalizálhatja” annak 9 hónapos működése alatt kifejtett hatását.

A főtitkár azt is elárulta, hogy a bizottság társelnökei olyan amerikai emberbarátok lesznek, mint Melinda Gates, illetve a kínai e-kereskedelmi óriás, az Alibaba alapítója, Jack Ma.

A Cointelegraph jelentése szerint Ma az Alibaba partnerén, az Ant Financialön keresztül mutatta be a blokklánc-technológiát még 2016 nyarának elején. A cég azóta 14 milliárd dollárt gyűjtött össze blokkláncfejlesztésekre, legutóbb pedig sikeresen kipróbálták első blokklánc-átutalásukat.

Figyelembe véve, hogy Ma nemrég kijelentette, hogy a “blokklánc emberiségre gyakorolt jövőbeli hatása minden képzeletet felülmúlhat,” az új ENSZ bizottságbeli társelnöksége egy pozitív lépést jelez a technológia globális elterjesztésében.

Az ENSZ a maga részéről azóta foglalkozik a blokklánc – főleg humanitariánus – felhasználási lehetőségeivel, amióta az Ethereum blokkláncát használta fel kuponalapú kriptopénzek továbbítására szír menekültek számára.

Azóta szintén elindított egy blokkláncalapú digitális személyazonosító rendszert, amellyel a gyermekkereskedelem ellen kíván küzdeni. Idén áprilisban a belga kormány kétmillió euróval járult hozzá a World Food Programme (WFP) blokkláncprojektjének népszerűsítéséhez, amely lehetővé tenné az ENSZ számára, hogy az elmaradott régiókban harcolhasson az éhezés ellen.

 

Forrás: cointelegraph.com