Kilenc kriptotőzsdét zártak be pénzmosási vádak miatt

-

Május elsején adták ki a sajtóközleményt az amerikai FBI és az ukrajnai rendőrség közös akciójáról, amely során több kriptotőzsde domain-nevét is lefoglalták a hatóságok.

Az érintett tőzsdék között megtalálható a 24xbtc.com, 100btc.pro, pridechange.com, trust-exchange.org és bitcoin24.exchange platform is.

Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Mindegyik oldalon lehetőséget kaptak a felhasználók arra, hogy teljesen anonim módon tudjanak digitális eszközökkel kereskedni, az ilyen szolgáltatás nyújtása viszont rengeteg törvényt és szabályt megszeg, és az ezzel foglalkozó kriptotőzsdéknek megfelelő regisztrációra van szüksége, csak ezek birtokában működhetnek.

A honlapok látogatói jelenleg csak a lefoglalás tényét közlő határozatot látják, az oldala elérhetetlenek.

kriptotőzsde
Forrás: Trust Exchange

Az FBI külön kiemelte, hogy az érintett tőzsdék angol és orosz nyelven is működtek, és kifejezetten hiányoztak a pénzmosás elleni intézkedések a működésükből.

Emellett vagy csak nagyon minimális mennyiségű, személyazonosításhoz szükséges adatot gyűjtöttek be, vagy egyáltalán nem is foglalkoztak ilyennel.

A hatóságok elmondása alapján az ilyen, engedélyek nélkül működő kriptotőzsdék fontos helyszínnek számítanak a kiberbűnözés rendszerében, és sok esetben kifejezetten ilyen, illegális tevékenységek köré szerveződött honlapokon, fórumokon reklámozzák ezeket.

„A legtöbb esetben az ilyen helyeken feltűnő bűnözői aktivitás, amelyet ezeken a tőzsdéken tapasztalhatunk, összefüggésbe hozható több különböző bűncselekménnyel. A résztvevők sokszor kapcsolatban állnak a zsarolóvírusokkal, csalási sémákkal, vagy éppen más kiberbűnözőkkel is.”

Az amerikai FBI az elmúlt hónapokban több különböző, kriptopénzekkel összefüggő ügyben is érintett volt.

Április 27-én a korábbi FTX tisztviselő, Ryan Salame otthonában tartottak házkutatást, mivel kérdések merültek fel, hogy mint tanácsadó, milyen kapcsolatban állt a tőzsde alapítójával, Sam Bankman-Frieddel.

Február harmadikán egy adathalászati ügyben foglaltak le nagyjából 100 ezer dollárnyi NFT-t és 86,5 ethert egy elkapott csalótól.

Ennek az ügynek a felgöngyölítése a Twitteren ismert felhasználó, ZachXBT nevéhez fűződik, aki tavaly szeptemberben osztotta meg, hogy milyen illegális aktivitás nyomaira bukkant a területen.

zeta

Olvastad már? Elon Musk legutóbbi tweetje 84%-os lökötta DAO tokenen

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance vezérigazgatója nyilatkozott a Ethereum ETF-ek jóváhagyásáról

Az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsdefelügyelete (SEC) 2024. május 23-án hagyta jóvá a spot Ethereum (ETH) tőzsdén kereskedett pénzügyi alapok (ETF)- bejegyzését. Az Ethereum árfolyama...

Az altcoinok értéke háromszorosára nő? Elemzők kitörést jósolnak!

Vendégbejegyzés Az altcoinok piaca, egy olyan szegmens, amelyet gyakran beárnyékol nagyobb rokona, a Bitcoin (BTC), jelenleg lenyűgöző emelkedő pályájával kerül a címlapokra. Az elmúlt két hétben ezen...

🚀 Top 5 altcoin milliomos potenciállal: A szakértők választása a mai piacra

Vendégbejegyzés A 2024-es bikafutás új izgalmakat lobbantott fel a kriptopénzek világában. A szakértők öt olyan altcoint emeltek ki, amelyek kiemelkednek a potenciáljukkal, hogy a szerény befektetéseket...

Íme, amiért a Bitcoin ára tovább eshet, állítja a top elemző

A Bitcoin (BTC) árfolyama csökkent, ahogy a kereskedők figyelik a megszűnt Mt. Gox tőzsdéhez kapcsolódó tárcák tevékenységét. Az Mt. Gox adminisztrátorai intenzívebbé teszik az erőfeszítéseket, hogy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!