Kellemetlen választ kapott a Coinbase a bíróságtól

-

A Coinbase nemrég egy letisztázandó kérdéssel fordult a bírósághoz, a SEC által indított perrel kapcsolatban, fellebbezést benyújtva.

A SEC úgy véli, a Coinbase manipulálni akarja a bíróság nézeteit, mivel nem tetszik neki a lehetséges válasz.

„A Coinbase kísérletei a fellebbezési kérdés manipulálására önmagukat teszik hiteltelenné. A Coinbase egyszerűen nem örül a válasznak, amit a bíróság adott. De ahogyan a mondás tartja, aki szelet vet, vihart arat.”

Jogi definíciók dönthetnek a Coinbase ügyében

A tőzsdefelügyelet továbbá kihangsúlyozta, hogy a Coinbase nem szereti a Howey-tesztet, a hivatal azon mércéjét, hogy mi minősül értékpapírnak, és a jelenlegi értékpapír-szabályozási keretet sem, miközben állítólag úgy szervezi meg az üzleti tevékenységét, hogy költséges legyen a meglévő jogszabályok betartása.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A hatóság arra válaszul osztotta meg az ügy részleteit, hogy a Coinbase április 12-én úgynevezett közbevető fellebbezést nyújtott be, azzal érvelve, hogy befektetői szerződés nem létezhet utólagos kötelezettség nélkül.

Tehát mivel a tokenek eladásakor semmiféle jövőbeni kötelezettséget sem vállalt a Coinbase a vevők felé, így az értékesítés nem tekinthető befektetési szerződésnek.

coinbase
Forrás: CourtListener

Mivel az SEC nem ért egyet ezzel, a Coinbase állítja, hogy a kérdés megválaszolása irányadó kérdés-e – ez viszont egy kulcsfontosságú jogi fogalom, amely erősen befolyásolhatja az ügy kimenetelét.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

A Coinbase és az értékpapírok

Azonban az SEC azzal érvelt, hogy a Coinbase csak azért állítja ezt irányadó kérdésnek, mert a tőzsde nem tud világos magyarázatot adni arra, hogy mi minősül szerződéses kötelezettségvállalásnak.

A SEC arra is rámutatott, hogy 80 év alatt, a Howey-teszt létrehozása óta egyetlen bíróság sem követelt szerződéses kötelezettségvállalásokat az értékesítés után.

„A Coinbase továbbra sem tudja előterjeszteni egyetlen koherens verzióját sem ennek az elméletnek, amelyről most azt állítja, hogy irányadó kérdést vet fel. A közbevető felülvizsgálat nem indokolt pusztán azért, mert a Coinbase új jogi tesztet javasol, és nem ért egyet a bíróság ezen teszt elutasításával. A Coinbase döntése, hogy ezt teszi, és az a vágya, hogy átírja a bevált, évtizedes jogi precedenst a saját politikai céljaihoz és üzleti igényeihez illeszkedően, nem ad meggyőző okot arra, hogy ebben az ügyben másmilyen döntés szülessen.”

A tokenek értékpapírnak számítanak

Az SEC 2023 júniusában perelte be a Coinbase-t, azzal vádolva a kriptotőzsdét, hogy szövetségi értékpapír-törvényeket sértett 13 token értékesítésével, amelyeket állítása szerint értékpapíroknak minősítettek.

A Coinbase azzal érvelt ez ellen, hogy a tőzsdéjén lebonyolított tranzakciókat nem szabad értékpapír-kereskedelemnek tekinteni, állítva, hogy azok kívül esnek az SEC szabályozásán. Azonban az SEC ellentétes véleményen van.

„A Coinbase platformján és a kapcsolódó szolgáltatások révén lebonyolított tranzakciók egy része legalábbis befektetői szerződést köt, amelyet a szövetségi törvények régóta értékpapírnak ismernek el. A tokenek ezt a szerződést képviselik, így értékpapírok.”

Olvastad már? Miért használják ki a befektetők a mélypontot, és miért vásárolnak Bitcoint, Solana-t és Raboo-t?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Eladni, vásárolni vagy tartani? Itt a legjobb stratégia az Ethereum ETF jóváhagyása után

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) zöld utat adott nyolc Ethereum tőzsdén kereskedett alapnak (ETF), ami izgalmat keltett a kriptoközösségben. Az Ethereum árfolyama azonban a jóváhagyás...

Mi az a felhőbányászat? A MAR mining megtanítja, hogyan lehet napi 1000 dollárt keresni a felhőbányászat segítségével

Vendégbejegyzés Mivel egyre több játékos lép be a kriptopénzek piacára, a bányászat egyre összetettebbé válik, és egyre nagyobb számítási teljesítményt igényel. A bányászat egyre összetettebbé válik...

5 legjobb filléres kripto, amit ma érdemes megvenni

A 2024-es bikafutás felgyorsulása miatt a megfelelő kriptovaluták alacsony áron történő megtalálása a növekedésre éhes befektetők számára kulcsfontosságú lehet. Ebben a válogatásban öt hatalmas potenciállal rendelkező...

Vajon a BNB 2024-ben megdönti az eddigi csúcsát?

A Binance Coin (BNB) az elmúlt években kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kriptopénzpiacon. A kérdés azonban minden befektető fejében ott motoszkál: Vajon a BNB idén meg...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!