A JPMorgan vezérigazgatója, Jamie Dimon visszatért kritikusabb hangvételéhez a Bitcoinnal kapcsolatban, „csalásnak” nevezve a kriptopénzt, és azt állítva, hogy őt ez „nem érdekli” – írta a Bloomberg augusztus 5-én.

Dimon az Aspen Institute 25. Éves Nyári Ünnepi Gáláján fejtette ki véleményét. A kriptopénzekről az Egyesült Államok gazdasági kilátásaival kapcsolatos általános észrevételek részeként beszélt.

Szavait hamarosan átvette a mainstream sajtó, a kiemelt gazdasági forrásokból, nevezetesen Nouriel Roubini-től, aki idén is nagy ismertségre tett szert azzal, hogy kritikus véleményének adott hangot a Bitcoinnal kapcsolatban.

A Bloomberg szerint Dimon továbbá „azt állította, hogy a kormányoknak lépniük kellene a kriptovaluták lekapcsolása érdekében, mert képtelenek irányítani azokat.

A pénzügyi mogul kriptopénzekkel kapcsolatos története igencsak bonyolult. 2017 szeptemberében azzal kavarta fel a piacot, hogy először nevezte „csalásnak” a Bitcoint. Ez után úgy tűnt, taktikát változtatott, amikor kijelentette „megbánta” szavai megválogatását.

„Nem helyezném olyan magasra a világ fontos dolgainak kategóriájában. De nem fogok többé a bitcoinról beszélni” – mondta a riportereknek múlt év októberében.

Januárban Dimon betartotta ígéretét, és privát megjegyzésként még mondta is a Cointelegraphnak, hogy „nem válaszolhat” arra, hogy érezte magát, miután korábban igencsak megmozgatta a piacot a bitcoin és a „csalás” szavak egy mondatba foglalásával. Hozzátette azonban, hogy „nem volt szkeptikus” a kriptopénzeket illetően.

Legutóbbi interjújában, amelyet a Harvard Business Review július-augusztusi kiadványában közöltek, Dimon ismét megtagadta, hogy közvetlenül fogalmazzon véleményt a kriptoról, megismételve, hogy „talán nem lenne szabad többé a kriptopénzekről beszélnem.” Ugyanebben az interjúban Dimon elmondta, hogy szerinte a blokklánc „valódi” – miközben utalt arra, hogy a kripto nem. Azt is elárulta, hogy a bankóriás „teszteli [a blokkláncot], és nagyon sok dologra fogja majd használni.”

Azóta különböző értesülések bukkantak fel a JPMorgan forrásaiból, a vállalat társelnöke, Daniel Pinto például májusban azt mondta a CNBC-nek, hogy a kriptopénzek „valódiak, de nem a jelenlegi formájukban.” Hozzátette, hogy az ügyvezetők már „átvizsgálták” a témát, amikor a Goldman Sachs pénzügyi óriás bejelentette, hogy Bitcoin határidős termékek szolgáltatásán dolgozik.

Forrás: cointelegraph.com