Az internetes vállalkozó és a Twitter korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey azt állítja, ha a fejlesztők az Ethereumra építenek, akkor „legalább egy, ha nem sok hibaponttal” kell megküzdeniük.

A kijelentés válasz volt Vitalik Buterin megjegyzésére, amely Elon Musk Twitter-vezetésére vonatkozott.

Próbáld ki a BitPadrét, Magyarország legújabb kriptováltóját!

A Twitter korábbi vezérigazgatója kritizálja az Ethereumra épülő projekteket

Jack Dorsey-t a jelek szerint semmi sem érdekli, ami az Ethereum-hálózathoz köthető, múlt pénteken pedig kritizálta a projektet.

A Twitter-beszélgetés akkor kezdődött, amikor az Ethereum társalkotója, Vitalik Buterin arról beszélt, hogy Elon Musk vezeti a Twittert.

„[Én] nem ellenzem, hogy Elon vezesse a Twittert (legalábbis a status quo-hoz képest), de nem értek egyet azzal az általánosabb lelkesedéssel, hogy gazdag emberek/szervezetek ellenségesen veszik át a közösségimédia-cégeket” – tweetelte Buterin.

„Ez könnyen »nagyon« rosszul sülhet el (pl. képzeljünk el egy etikailag kifogásolt külföldi kormányt, aki ezt teszi).”

Buterin tweetje után Dorsey azt válaszolta: „[Én] nem hiszem, hogy bármely egyénnek vagy intézménynek kellene birtokolnia a közösségi médiát, vagy általánosabban a médiavállalatokat. Nyílt és ellenőrizhető protokollnak kellene lennie.”

Dorsey nyilatkozata után egy Deso protokoll nevű projekt reagált a megjegyzéseire. A Deso kifejtette, hogy az ő víziójuk „a közösségi média jövőjéről”, hasonló a Twitter korábbi vezérigazgatójának elképzeléséhez.

Válaszul Dorsey kifejtette, hogy szerinte az Ethereum protokollnak van egy, sőt talán több hibapontja is. „Ha [az Ethereumra] építesz, akkor legalább egy, ha nem sok hibapontod van, és ezért nem érdekes számomra” – mondta Dorsey.

Jogos Web3-kritika

A volt közösségimédia-főnök véleményére mindenféle reakció érkezett, volt, aki egyetértett vele, és volt, aki nem.

„Tényleg el kellene távolodnod a lézerszemű idiótáktól, Jack” – mondta egy személy Dorsey-nak. „Ez egyszerűen kínos” – tette hozzá az illető.

A Bitcoin-párti Jeff Booth, a The Price of Tomorrow: Why Deflation is the Key to an Abundant Future című könyvének szerzője egyetértett Dorsey kritikájával az Ethereummal kapcsolatban.

„Több vállalkozó fog erre a nehezebb úton rájönni az elkövetkező években” – mondta Booth Dorsey tweetjére reagálva.

„Futóhomokra építeni borzalmas hosszú távú stratégia” – tette hozzá Booth. A szoftverfejlesztő és a Slock.it korábbi vezetője, Christoph Jentzsch azonban nem értett egyet Booth véleményével.

„Ha az [Ethereum] protokollra építesz, akkor nem„ – mondta Jentzsch. „Ha kizárólag az Infura, a Metamask és néhány másik függőségével építkezel, akkor igen. [Ugyanez] igaz a [Bitcoinra] is” – tette hozzá Jentzsch.

A Jentzsch által említett projekteket és a Web3 technológia sok más aspektusát is sokat becsmérelték, és Dorsey maga is kritizálta a Web3-hájpot a múltban.

A Web3 egyik konkrét, január első hetében közzétett áttekintése, amelyet Moxie Marlinspike kriptográfus és számítógépes biztonsági kutató készített, nagyon részletesen kifejti a non-fungible tokenekhez (NFT), a decentralizált alkalmazásokhoz (dapps) és általában a Web3-hoz kapcsolódó számos sebezhetőséget.

A jogos Web3-kritika ellenére Dorsey tweetje nem tért ki az úgynevezett „hibapontokkal” kapcsolatos konkrétumokra.

A tweet nagyon homályos volt, és egyszerűen csak megjegyezte, hogy a Twitter korábbi vezérigazgatóját nem érdeklik az ilyen projektek.

Olvastad már? Hamarosan indul a VizslaSwap – az első magyar decentralizált tőzsde

Forrás: news.bitcoin.com

Kiemelt kép: The DEMO Conference

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!