A Twitter-alapító Jack Dorsey, és Shawn Carter – művésznevén Jay-Z – egy Bitcoin-alapot finanszíroznak, fejenként 500 BTC-vel, azaz kb. 24 millió dollárral.

A ₿trust névre keresztelt alap, egy visszavonhatatlan bizalmi vagyonkezelőként fog működni (amely az ún. „blind trust” egyik típusa), és a Bitcoin-hálózat fejlesztésére fog összpontosítani kezdetben Afrika és India térségeiben.

Dorsey három igazgatósági tag számára nyitott pályázatot az alap működésének irányítására.

Mi a ₿trust célja?

A vállalat küldetése, hogy „a bitcoint az internet valutájává tegye”, de ezenkívül elég keveset tudunk terveikről.

Mivel kezdetben Afrikára és Indiára összpontosítanak, úgy tűnik, az alap megpróbálja növelni a bitcoin kiskereskedelmi elterjedését a hátrányos helyzetű országokban.

Figyelembe véve az indiai és nigériai törvényhozók legújabb bitcoinellenes intézkedéseit, a vállalatnak lesz teendője politikai és jogalkotási vonalon egyaránt.

Érdekes kérdés – amiről már a találgatások is elkezdődtek – hogy Dorsey és Carter miért pont egy visszavonhatatlan bizalmi vagyonkezelőt alakít ki erre a feladatra.

A bizalmi alap az egyik módszer más emberek pénzeszközeinek kezelésére. Ez jogi védelmet nyújt az alapkezelő vagyonának, és biztosítja a tagok kívánságának megfelelő eszközelosztást.

A bizalmi alapot általában három fél alkotja: a befektető vagy adományozó, aki létrehozza az alapot; az igazgatósági tagok, akik kezelik az eszközöket; illetve a kedvezményezettek csoportja.

Az ún. „blind trust” estében a tagoknak teljes rálátásra van az alap pénzeszközeire. A befektető megszüntetheti az alapot, de nincs ellenőrzése a tagok tevékenysége felett, és nem is kap jelentést ezekről.

A visszavonhatatlan bizalmi vagyonkezelő ugyanez, azzal a különbséggel, hogy ha egyszer létrejött, semmi sem változtatható rajta.

„Például visszavonhatatlan bizalmi alapot lehet úgy kialakítani, hogy a kezelt vagyon ne a befektető jogi tulajdona legyen, ami megakadályozhatja a hitelezőt vagy a kormányt a kezelt eszközök igénylésétől.”

A magyar INLOCK-nál több mint 8%-os kamatot is kaphatsz kriptomegtakarításaid után.

A Bitcoin-közösség a ₿trust mögé áll

Eddig Dorsey tweetje a ₿trust kapcsán több mint ezer kommentet és 17,5 ezer lájkot kapott. Számos jeles kriptotámogató egyén is megszólalt.

Az egyik felhasználó javasolta a Binance vezérigazgatóját, Changpeng Zhaót az igazgatósági tagok egyik helyére, ezt azonban CZ udvariasan elutasította, mondván, hogy már túl elfoglalt enélkül is.

„Köszönöm a jelölést, de vissza kell utasítsam, mivel túl sok a feladat, és túl kevés időm jut rájuk. Szívesen adományozok majd, amint elkészül a dolog. Sok sikert @jack. Nagyszerű munka!”

A Tron vezérigazgatója, Justin Sun is beszállt az akcióba mondván, hogy ő is szívesen adományozna az ügy érdekében.

Olvastad már? A JPMorgan alelnöke beismerte, hogy „egy ponton” kereslet alakulhat ki a bitcoin iránt

Forrás: cryptoslate.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon. Legyen szép napotok! 🙂