Ismét vitatéma a bitcoin energiafogyasztása

-

A Digiconomist fogyasztási indexe alapján a bitcoin energiafogyasztása 2020 vége óta folyamatos emelkedést mutatott.
A bitcoin árfolyamának megugrása jelentősen megemelte a bányászok villamosenergia-fogyasztását, így a közösségen belül ismét vitatéma lett a bitcoin energiaigénye.

A legújabb adatok szerint a bitcoin éves energiafogyasztása már rekordideje 75 TWh felett van.
A bitcoin jelenleg évente 77,8 TWh-t fogyaszt, amely megegyezik Chile energiafogyasztásával. A bitcoin ökológiai lábnyoma évente nagyjából 37 megatonna szén-dioxid, vagyis annyi, mint Új-Zéland teljes éves kibocsátása.

A bitcoin energiafogyasztása már november óta meghaladta a „normál” értéket, a kriptoközösség pedig megosztottá vált a fejlemények miatt.

„Minél sikeresebb a bitcoin annál magasabb lesz az árfolyam, és így a verseny és az energiafogyasztása is együtt emelkedik.”

Charles Hoskinson, a Cardano mögött álló cég vezérigazgatója elmondta, hogy a Cardano hálózata csupán 6 GWh-t fogyaszt, mivel a Polkadot és Algorand blokkláncokhoz hasonlóan proof of stake rendszert használnak.
Egyes kriptoközösségek tagjai úgy vélik, a bitcoin egyedi tulajdonságai megérik az energiafogyasztását.

Meltem Demirors, a CoinShares stratégiai igazgatója szerint a bitcoin egy jó felhasználása a villamosenergiának:

„Az emberek próbálják eldönteni, hogy a bitcoin jó felhasználása-e az energiának, miközben a bitcoin fogyasztása teljesen átlátható más iparágakhoz képest.”

Demirors hozzátette, hogy az energiafogyasztás önmagában még nem rossz dolog.

„Az e-mailek küldése és tárolása is energiába kerül, de senki nem vonja kétségbe az e-mailek energiafogyasztását.”

Michel Rauchs, a Cambridge Centre for Alternative Finance kutatója szerint a bitcoin továbbra is kevesebb energiát fogyaszt, mint az inaktív háztartási eszközök az USA-ban.
Az amerikai mikrók háttérfogyasztása két évre elegendő lenne a bitcoin hálózata számára.
Arról egyébként, hogy mennyi tévhit kering a Bitcoin energiafogyasztásáról, korábban a BitcoinBázis hazai kriptohírportál írt egy részletes cikket, ezt ide kattintva olvashatjátok el.

Olvastad már? A magas költségek miatta a Liquid szünetelteti az Ethereum-utalásokat

Forrás: cointelegraph.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Legfrissebb bejegyzéseink

Avalanche technikai elemzés 06.02.

Prémium Avalanche Az AVAX árfolyam nagyrészt a 14 dolláros támasz körül ragadt, mivel a május 8-i 16,48 dolláros árfolyamról, az elmúlt egy hónap legmagasabb árfolyamáról való...

A kenyai elnök szerint az afrikai országoknak nem kellene használniuk a dollárt

William Ruto úgy gondolja, a kontinens országainak saját pénzrendszert kellene kialakítani, és nem az amerikai dollárt használni az egymás közötti üzleteléshez. Ruto szerint egy ilyen...

Csomópontot indít a Polygon hálózatán a Deutsche Telekom

A német óriásvállalat szeretne belépni a web3 területére, és ehhez első lépésként a Polygon hálózatán indítanak el egy saját validátor csomópontot. A telekommunikációs cég egyike...

Elindult az ország első megújuló energiából táplálkozó kripto bányász farmja

A Green Watt Project a Felpéci biogáz üzemet elindította és már megújuló bio forrásból származó energiából bányásszák a Bitcoin. Az országban úttörőnek számító fenntartható zöld energiából...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!