Ismét a klímakárokra hivatkozva kritizálják a Bitcoint

-

A kutatók szerint a bányászat egy sor vörös zászlót villant fel a fenntartható ágazatként való megfontolás szempontjából.

A bányászat még a medvepiac mélyén is töretlenül folytatódik, mivel egyre több kutatás kérdőjelezi meg az energiafelhasználását és a környezetre gyakorolt negatív hatását.

Próbáld ki a CoinCharliet, Magyarország legújabb kriptováltóját!

Az Új-Mexikói Egyetem közgazdasági tanszékének kutatói által szeptember 29-én közzétett legújabb tanulmány azt állítja, hogy az éghajlatkárosítás szempontjából a bitcoin inkább “digitális nyersolajként”, mint “digitális aranyként” működik.

A kutatás megkísérli megbecsülni a proof-of-work (PoW) bányászat által okozott, energiával kapcsolatos klímakárokat, és összehasonlítást végez más iparágakkal.

Azt állítja, hogy 2016 és 2021 között átlagosan minden egyes 1,00 dollárnyi BTC piaci értékű bányászat 0,35 dollárnyi úgynevezett globális klímakárért felelős.

„Ami a piaci érték arányában a marhahústermelés és a benzinként elégetett nyersolaj között van, ez pedig nagyságrendekkel magasabb, mint a szél- és napenergia.”

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények vörös zászlókat jelentenek a fenntartható ágazatként való bármilyen megfontolás szempontjából, hozzátéve, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a Bitcoin-hálózat fenntarthatóvá válhat.

„Ha az iparág nem tér át a POW-tól, nem mozdul el a POS felé, akkor a digitális áruk ezen osztályát szabályozni kell majd, és a késlekedés valószínűleg növekvő globális klímakárokhoz fog vezetni.”

Nemrég Lachlan Feeney, az ausztrál székhelyű Labrys blokklánc-fejlesztési ügynökség alapítója és vezérigazgatója az Ethereum Egyesítése után azt mondta, hogy „nyomás nehezedik” a Bitcoinra, hogy hosszú távon igazolja a PoW rendszert. A POS rendszerben ráadásul a leggazdagabbak irányítanak.

Mindig vannak azonban ellenérvek. A Cambridge-i Egyetem jelenlegi jelentése szerint a Bitcoin-hálózat jelenleg 94 terawattórát (TWh) fogyaszt évente. Hogy ezt kontextusba helyezzük, csak az Egyesült Államokban az összes hűtőszekrény többet fogyaszt, mint a teljes BTC-hálózat, évi 104 TWh-val. Ez pedig ténylegesen csak a hűtőszekrény, a többi elektronikus készülék nélkül.

Továbbá az átviteli és elosztási villamosenergia-veszteségek csak az Egyesült Államokban évi 206 TWh-t tesznek ki, amely a Bitcoin-hálózat 2,2-szeresét is elláthatná energiával.

A Cambridge arról is beszámol, hogy a Bitcoin-hálózat áramigénye június közepe óta 28%-kal csökkent.

Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a bányászok a medvepiac alatt kapituláltak, és hatékonyabb, alacsonyabb fogyasztású bányászhardverek kerültek bevezetésre.

LÉGY TE A KRIPTOWORLD CSÁSZÁRA

Az is érv lehet, hogy több bányászatot végeznek megújuló energiával, különösen az Egyesült Államokban, ahol a kínai tiltás óta nőtt a beáramló bányászcégek száma.

A hónap elején a MicroStrategy korábbi vezérigazgatója, Michael Saylor a Bitcoin-hálózat energiafelhasználásával kapcsolatos „félretájékoztatást és propagandát” szidta.

Rámutatott, hogy a mérőszámok szerint a BTC bányászatához felhasznált energia közel 60%-a fenntartható forrásokból származik, és az energiahatékonyság egy év alatt 46%-kal javult.

Texas, amely az elmúlt években egyfajta bányászati Mekkává vált, szintén olyan példa, ahol a megújuló energiaforrások uralkodnak – ez a legnagyobb szélenergia-termelő terület az Egyesült Államokban.

Számos bányászati tevékenységet is úgy alakítottak ki, hogy a felesleges vagy más módon elpazarolt energiát, például a gázfáklyázást, felhasználják.

Augusztusban a kriptós sajtó arról is beszámolt, hogy a BTC-bányászat fenntartható energiafelhasználása egy év alatt közel 60%-kal nőtt, tehát nem csak borúlátásról van szó.


Olvastad már? Az amerikai dollárindex ellentétes mozgása a Bitcoinnal

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Ivan Radic

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoin (BTC) On-Chain analitikai elemzés

Miközben az FTX hirtelen összeomlását követően az általános kriptovaluta piac felépülésbe kezdett, a Glassnode egy új jelentésében megvizsgálta, hogy a Bitcoin folyamatos eladásai a...

Mark Mobius: a Bitcoin ára 10.000 dollár alá csökkenhet

Mark Mobius veterán befektető, a Mobius Capital alapítója arra számít, hogy a bitcoin ára 10.000 dollárra esik. Ennek ellenére azt mondta: „A kriptónak megvan a helye...

A Bitcoin 16 500 dollár fölé emelkedett

Prémium A Bitcoin árfolyama a 16 500 dolláros ellenállási szint fölé emelkedett. Tovább emelkedhet, ha a 17 000 dolláros küszöbszint felett zár. Az árfolyama bázist hozott létre...

Rekordot döntött a kisebb bitcoin-tulajdonosok száma

Az FTX tőzsde csődjének az utóhatásai között olyan pozitív fejleményeket is találni, mint a 10-nél kevesebb bitcoint tartalmazó címek számának a megnövekedése. A kisebb befektetők...

50% Black Friday
kedvezmény a Kriptoworld-ön

Bármelyik Prémium csomagra felhasználható, 2022.11.30.ig! Prémium felhasználóként exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed. Kuponkód: Black Friday

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!