Írországban a kriptós csalások helyét átvették a banki csalások

-

A csalók egyre többször adják ki magukat különböző pénzintézetek munkatársainak, pedig korábban a kriptoipari vállalatok neve mögé bújva dolgoztak a legtöbben.

A rendőrség szerint az ehhez hasonló esetek miatt a befektetők már több millió eurós veszteségeket szenvedtek, a hatóságok viszont ennek csak a töredékét tudják visszaszerezni.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Az elkövetők számára vonzóbb, ha jó nevű, megbízható ír bankok munkatársainak adják ki magukat, és így próbálják behálózni az áldozataikat.

A nyomozók elmondása alapján a sajtó arról számolt be, hogy jelenleg is több ügyben folyik nyomozás, befektetési csalás miatt.

Január óta az eddigi adatok alapján 21 millió dollárnyi összeget loptak el írországi befektetőktől.

A gazdasági bűncselekmények ügyében eljáró GNECB elmondása alapján az ellopott összegből mindössze 4 millió eurót sikerült visszaszerezni, a többi még mindig a csalóknál van.

A kriptopénzes csalások nem túl régen még 95%-os arányt képviseltek a befektetésekkel kapcsolatos bűntények sorában, a hatósági adatok alapján viszont mára viszont már egyáltalán nem ezek számítanak a legelterjedtebb befektetési csalásnak.

„Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban történik meg, hogy a csalók különböző, jó hírnevű bank vagy pénzintézet munkatársának adják ki magukat, mikor telefonon felhívják a potenciális áldozataikat, vagy email-ben keresik meg.”

A kriptopénzek népszerűsége nem csak a törvénytisztelő állampolgárok, hanem a csalók között is lecsökkent, és a számos botrány miatt a befektetők is sokkal óvatosabbak.

Így a hatóságok szerint a bűnözők is felismerték, hogy más módszerre van szükségük, új taktikára, és a banki csalások terjedéséből azt láthatjuk, hogy sikerült váltaniuk.

A szakértők szerint az ilyen típusú csalások terjedése minden eddiginél több pénzt tud hozni a különböző bűnszervezetek számára.

A hasonló csalásokat futtató elkövetők legtöbbször hamis weboldalak segítségével ajánlanak valótlan befektetési lehetőségeket, vagy épen létező platformokat másolnak le.

Az áldozatokat befektetésre ösztönzik, és sürgetni próbálják őket, de az a módszer is elterjedt, hogy különböző programok telepítését ajánlják számukra, amelyek segítségével aztán átveszik az irányítást a bankszámláik felett.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Írország jelenleg is részt vesz egy, az Interpol által szervezett nemzetközi akcióban, amely során 975 embert tartóztattak le tavaly, nagyjából 123 millió eurót sikerült visszaszerezniük, és 2800 bankszámlát illetve kriptopénzes felhasználói fiókot sikerült lefoglalniuk, amelyeket különböző csalásokkal lehet összefüggésbe hozni.

Olvastad már? Hamis hírre robbant a Bitcoin árfolyama

Forrás: news.bitcoin.com

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

PEPE (PEPE) technikai elemzés 12.06.

Prémium PEPE A PEPE, az egyik legnépszerűbb mém coin, egy hete emelkedő tendenciát mutat. A Dogecoin (DOGE) és a Shiba Inu (SHIB) kistestvére kitört a hosszú távú ellenállási...

Még el sem indult a BlackRock Bitcoin ETF, de valaki már bevásárolt belőle

Valaki 100 ezer dollárért vásárolt Bitcoin ETF-et a BlackRock-tól, pedig még nem került nyilvánosságra, hogy a Tőzsdefelügyelet engedélyezte volna a befektetési óriás számára az alap...

Az ING elemzői úgy vélik, fordulat jöhet a Fed kamatpolitikájában

A pénzintézet elemzői szerint a Federal Reserve változtathat a jelenlegi kamatpolitikáján, hiszen az amerikai gazdasági mutatók optimista képet vetítenek előre, tehát nagy enyhülés közeledhet, jelentős...

Mutatjuk, hogy miért lehetesz a WSM-mel a 2024-es bikafutam egyik legnagyobb nyertese

Vendégbejegyzés Nagy a nyüzsgés a Wall Street Memes ($WSM) háza táján. Az ökoszisztéma láthatóan továbbra is növekedik, és az új, kripto alapokkal rendelkező Wall Street Memes...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!