India élen jár a határokon átnyúló CBDC fizetési megoldásokban

-

A digitális jövő ígéretét felkarolva India a határokon átnyúló fizetések (CBDC) átalakításának útját egyengető szerepet játszik.

Az Indiai Központi Bank (Reserve Bank of India, RBI) leleményessége révén az ország folyamatosan lépéseket tesz a „digitális rúpia” néven ismert központi banki digitális valuta (CBDC) bevezetése felé.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


India ambiciózus törekvései ezen a téren nem korlátozódnak a határaira.

Az ország hatalmas erőfeszítéseket tesz a CBDC-ben rejlő lehetőségek kiaknázására a nemzetközi kereskedelmi fizetések terén.

Nemzetközi kereskedelmi beáramlás a digitális rúpiával

Az RBI innováció iránti elkötelezettségét fejezi ki, hogy legalább 18 másik országgal folytat megbeszéléseket a digitális rúpia határokon átnyúló fizetésekben történő bevezetésének feltárása érdekében.

Ez az ambiciózus törekvés az RBI kormányzójának, Shaktikanta Dasnak az elképzelését követi, aki folyamatosan hangsúlyozta a digitális rúpiát magában foglaló, hatékony külkereskedelmi infrastruktúra szükségességét.

Az ezen országok által a digitális rúpia iránt tanúsított élénk érdeklődés nem alaptalan.

2023 júliusától 18 külföldi bank kezdte meg a rúpiás vostro számlák működtetését, ami az India digitális valutájába vetett nemzetközi bizalmat mutatja.

Ez a globális érdeklődés a digitális rúpia vonzerejéből ered, amely az Indiából származó áruk importálásához használható fizetési módot jelent, különösen az amerikai dollárhiánnyal küzdő országok számára.

A digitális rúpia használatának kiterjesztése a nemzetközi kereskedelemben döntő előnyt jelent India számára.

A digitális pénznemben történő tranzakciók megkönnyítésével India megvédi dollárkészleteit, és hatékonyan megakadályozza a „taper tantrum” időszaki válság megismétlődését, amely kimerítette a nemzet külföldi forrásait.

A pénz jövője a CBDC-vel

Azzal a szilárd meggyőződéssel, hogy „a CBDC lesz a pénz jövője”, India az átalakulás élére állítja magát.

A digitális rúpia 2022 novemberében, illetve 2023 februárjában elindított nagykereskedelmi és kiskereskedelmi kísérletei ígéretes eredményeket mutatnak.

A digitális rúpiát használók száma belföldön várhatóan eléri az egymilliót, ami jelentős erőt jelent India fizetési környezetében.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Ezzel párhuzamosan az RBI olyan projektekbe kezdett, amelyek célja a digitális rúpiás alkalmazások körének bővítése.

Ezek a vállalkozások különböző központi bankokkal való partnerségeket tartalmaznak, amelyek vagy bevezették, vagy folyamatban van a CBDC-k bevezetése.

Az Egyesült Arab Emírségek (EAE) központi bankjával nemrégiben kötött megállapodás a kereskedelem és az átutalások CBDC-hídjainak feltárásáról fontos mérföldkő ezen együttműködések terén.

Az RBI úttörő kezdeményezéseit a CBDC határokon átnyúló fizetések terén egy erős hazai digitális fizetési rendszer támogatja.

Az egységes fizetési interfész (UPI) rendszer sikere megmutatta, hogy India készen áll a digitális forradalomra a pénzügyi szektorban.

Ez a felkészültség, valamint az RBI eltökélt szándéka a digitális rúpia kiterjesztésére, a gyorsabb, zökkenőmentes és költséghatékonyabb pénzügyi tranzakciók új korszakát hozza el.

Az a folyamatos fejlődés, amelyet India a digitális valuták terén tesz, a határokon átnyúló kereskedelem forradalmasítását ígéri.

A nemzet minden egyes lépésével nemcsak a CBDC-kről szóló globális diskurzushoz járul hozzá jelentősen, hanem biztosítja azt is, hogy továbbra is a pénzügyi innováció élvonalában maradjon.

Ez a merész lépés a pénz jövője felé megerősíti India pozícióját a fintech világelsőjeként, és megmutatja, hogy az ország hogyan alakítja a globális pénzügyek jövőjét.


Olvastad már? Mégsem vonulnak ki az USA-ból a kriptós cégek?

Kiemelt kép: Bablu Badmash

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A SEC bepereli az FTX tőzsdét auditáló céget

A SEC célkeresztjébe került a bedőlt FTX tőzsdét auditáló Prager Metis, mivel a vádak alapján számos ponton megsértették a felülvizsgálati pártatlanság elveit. A PM elsősorban...

A Bitcoin tulajdonosok megújult bizalmat mutatnak

A Bitcoin (BTC) hosszú távú tulajdonosai rendületlenül hisznek a coinban, mivel a BTC az induló hónapban is 27.000 dollár felett tartotta az árfolyamát. Ez a...

Arbitrum (ARB) technikai elemzés 10.01.

Prémium Arbitrum (ARB) Az Arbitrum (ARB) veszteségeinek több mint 20%-át a szerkesztési időre visszaszerezték. Az ARB szeptember első felében 0,929 dollárról 0,739 dollárra esett, de az összes veszteségét...

Meglepi-e a Bitcoin a befektetőket 2023 utolsó negyedévében?

A Bitcoin (BTC) árfolyama nem volt olyan volatilis, mint korábban, ami elbátortalanította a befektetőket. A legfrissebb adatok szerint a Bitcoin az elmúlt 900 napban egy...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!