A kriptoelemzők előrejelzései alapján a világkereskedelem végül át fog állni a kriptopénzek használatára. Ez többféle hatással is lesz a banki folyamatokra, de a legtöbb pénzintézmény most mintha homokba dugná a fejét, hogy ne is lássa a közelgő veszélyt.

A Nemzetközi Valutaalap hozzáállása a kriptókhoz sajátosnak mondható, mintha jobban otthon érezné magát az iparágban történő változások között.

Az új IMF kiadvány szerint a bankokat, és a készpénzes tranzakciókat kiüthetik a digitális pénzek. Kifejezetten megemlíti a fiathoz kapcsolt stablecoinokat, mint tökéletes helyettesítőit a hagyományos valutáknak.

Egy július 15.-i fintech jelentés, amely „A digitális pénz felemelkedése” címmel jelent meg, kimutatta, hogy már elindult a verseny a techcégek és a bankok, hitelkártya-társaságok között.

Ahogy a szerző megfogalmazza:

„A digitális pénzek ugyanúgy terjednek a fogyasztói köztudatban, mint ahogy a törvényhozók körében. A készpénz és a számlapénz szinte kapkod azért, hogy e-pénz lehessen, hogy hozzákapcsolják olyan valutákhoz mint az euró vagy a dollár.”

Az IMF optimistán tekint a stablecoinokra

A jelentés ennél is tovább megy, letisztázza az előnyök mellett a hátrányokat is, amelyek a tömeges elterjedés során felléphetnek. Ez még inkább megerősítheti a digitális pénzek útját a monopólium irányába.

Ahogy az IMF figyelmeztet rá, a fiat pénzek most a létükért küzdenek, és ez egy ádáz küzdelem, amelyben végül a kriptók kerekedhetnek felül.

Christine Lagard, az IMF elnöke támogatóan nyilatkozott a blokklánc-technológiáról a múltban. Ahogy véli, a blokkláncos innovációk felrázhatják a világ pénzügyi rendszerét.

Egy április 10.-i CNBC interjúban megjegyezte, a központi bankok végre elkezdték elismerni a blokklánc potenciálját.

Emellett kiemelte, a bizalom és a stabilitás fontos a pénzügyi célú blokkláncos megoldások esetén, és szerinte ezeknek az aspektusoknak kell rendezetten tartani az iparágat. Ahogy várható is volt, ezzel a szabályozás szükségessége mellett tette le a voksát.

Az egyik kriptopénz, amelyik osztozik a bankok szabályozási törekvéseiben, az XRP, a Ripple kriptója. Nem meglepő, hogy az IMF vezetője korábban már elismerte mind a Ripple, mind a Circle létjogosultságát.

A Ripple jelentős partnerkapcsolatokkal rendelkezik a világ legnagyobb bankjai között, beleértve a központi bankokat is.

Az USA törvényhozása harcba száll a Facebook kriptopénzével

A pénzintézményekhez hasonlóan a kormányok is szembesültek a digitális pénzek valóságával. A világ néhány kormányzata pedig úgy döntött, megpróbálja eltaposni a kezdődő burjánzást. Az USA jogalkotói egyenesen meg akarják tiltani, hogy a techcégek belépjenek a pénzszolgáltatások területére.

A törvényjavaslat, amely a „Techcégek távoltartása a pénzügyi szektortól” néven fut, kimondja, hogy az éves 25 milliárd dollárnál nagyobb bevételű vállalatok számára tilos lesz a saját kriptopénz létrehozása.

Ez tulajdonképpen a Facebook Libra nevű kriptoprojektje ellen született meg.

A Libra 2020-as indulása mindenesetre most kérdésessé vált, miután a törvényhozóknak el kell döntenie, elfogadják-e ezt a jogszabályt. A tervezet szerint a Facebook és 28 partnere által kibocsátott kriptó esetében a

Libra Társaság központi bankként működne, holott nincs erre jogosultsága.

Olvastad már?  A kriptopénzekről beszélt Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója a keddi Millásreggeliben

Az IMF-fel ellentétben – bár ez is a kriptó jövőjét támogatja bizonyos nézőpontból – az USA elnöke, Donald Trump inkább dollár tartására buzdít. Szerinte a digitális pénzek értéke a semmin alapul.

Forrás: ethereumworldnews.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂