A Facebook június 18.-án mutatta be a régóta várt kriptopénzének és blokklánc-alapú ökoszisztémájának a technikai dokumentációját, a white papert.

A leírás alapján a globálisan használható stablecoin, a libra a szintén Libra néven futó, skálázható blokklánc natív tokenje lesz, különböző eszközosztályokkal fedezve, hogy „tényleges értéket adjanak neki”, valamint mérsékeljék az esetleges volatilitást.

Minden kibocsátott libra mögött bankbetétek és rövid lejáratú állampapírok állnak fedezetként, amelyeket a Libra Reserve kezel.

A calibra.com oldal, a projekt hivatalos weblapja szintén aznap kora reggel indult el.

A kriptopénz a Libra Association nevű, non-profit, svájci konzorcium kezelésében van, amely olyan neveket tudhat az alapítói között, mint a Mastercard, PayPal, Visa, Stripe, eBay, Coinbase, Andreessen Horowitz és az Uber.

A jelek szerint a Facebook 100-ra akarja növelni a résztvevők számát még a Libra 2020 első felében történő elindítása előtt.

A wihte paper így ír erről:

„A döntéshozatal a végén a társulás kezében lesz, viszont 2019 folyamán még a Facebook fogja irányítani a projektet.

Létrehoztuk a Calibra-t, egy szabályozott leányvállalatot, hogy biztosítani tudjuk a személyes és a pénzügyi adatok külön kezelését, valamint, hogy szolgáltatásokat fejlesszünk és üzemeltessünk a Libra hálózatán.”

A Libra Association az úgynevezett tanács igazgatása alatt áll. Kezdetben a tanács tagjai az alapítók közül kerülnek ki, akik mindegyike futtat egy hitelesítő csomópontot, és ehhez a pozícióhoz minimum 10 millió dolláros befektetést eszközölt.

Minden 10 milliós befektetés egy szavazatot jelent a tanácsban a Facebook szerint.

Bemutatásra került a Libra Investment Token is – amely jól elhatárolható a hétköznapi felhasználású libra kriptopénztől – amely megvásárolható, vagy osztalékként kifeizethető az akkreditált befektetők és a társulás alapítói számára.

Mivel a libra technikailag nem valamely nemzeti valuta értékéhez van rögzítve, a white paper leírja, hogy a felhasználók számára nem garantált, hogy mindig azonos mennyiségű fiatért cserébe tudnak tokent váltani.

Habár a Facebook állítása szerint a fedezetként kiválasztott eszközöket a volatilitás csökkentése miatt kombinálják.

Miközben a fedezeti eszközök „földrajzilag elkülönülő letétkezelők hálózatában” vannak, hogy biztosítsák a decentralizációt, magukat az eszközöket a társulás kezeli, amely az egyetlen fél, amely létrehozhatja illetve elégetheti a coinokat.

A libra létrehozásához a verifikált viszonteladóknak elegendő mennyiségű fiat pénzt kell letétbe helyezni vásárlás előtt, fedezetként, míg égetéskor a társulás visszavásárolja a tokeneket a fedezetként szolgáló eszközök tőzsdei értékesítése után:

„A viszonteladóknak bármikor képesnek kell lenniük libra értékesítésére, a tartott fedezettel  arányban lévő áron, a Libra Reserve csak a végső esetben lép fel vevőként a piacon.”

Emellett a Facebook megerősítette, hogy a Libra blokklánc szoftvere nyílt forráskódú, elősegítendő a széles rétegek számára hozzáférhető pénzügyi ökoszisztéma létrehozását.

Olvastad már? Ártippelős nyereményjáték a Kriptoworldön!

Az előző hírek arról is szóltak, hogy a coin fizetési szolgáltatásként is használható lesz a Facebook több platformján, mint amilyen a WhatsApp, a Messenger és az Instagram havonta összesen mintegy 2,7 milliárd potenciális felhasználója által.

Forrás: cointelegraph.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂