A bitcoin erősödő fundamentumai, valamint az intézményi befektetők megérkezése hatással lehet a volatilitásra és árfolyamra a jövőbeli ralik és korrekciók során.

Aaron Brown, a Bloomberg egyik újságírója úgy véli, hogy a következő hosszú bitcoin-rali sokkal megfontoltabb lehet, mivel a fundamentumok és a világgazdaság eseményei fogják befolyásolni, nem pedig a FOMO.

Brown állítása szerint a kriptopiacra jellemző „gyors felfutás – gyors zuhanás” viselkedés nem fog azonnal megváltozni. Ha az árfolyam tükrözni fogja az előző, 2017 év végi árrobbanást, akkor a bitcoin akár a 60K-400K USD zónát is elérheti a meredek zuhanás előtt.

Brown érvelése szerint a két előző, 2013-as illetve 2017-es ralit elsődlegesen a kisbefektetők vezették. 2019-ben viszont már más lesz a helyzet, hiszen a jelenlegi, 260 milliárd dolláros kriptopiaci összkapitalizáció messze meghaladja a 2013-as 1 milliárd, és a 2015-ös 3 milliárd dolláros értéket.

Emellett ma már jelentősen több kriptobefektető van. Csak 2018-ban több mint 30 milliárd USD értékben érkezett a piacra intézményi befektetés, elsősorban platformfejlesztésre.

Szabályozás, növekedés

A szabályozás is egyértelműbb, és az olyan nagy szereplők belépésével a szektorba, mint a Facebook, Goldman Sachs, JP Morgan vagy a Fidelity, a bitcoin árfolyama sokkal kiegyenlítettebbé válhat.

Brown figyelmeztet azonban, hogy bár a terület most kifejezetten erősnek mutatkozik, ez nem jelenti azt, hogy nem fordulhat elő többet buborék.

Az iparág „felnövése” alapján jóval valószínűbbnek tűnik, hogy ezentúl előrejelezhetőnek tekinthető 20%-os korrekciókat láthatunk majd a drasztikus 85%-os helyett. Mindezek egyébként tipikusnak mondhatók a bitcoin bika piaci felfutásai végén.

Ha megnézzük a bitcoin-kereskedések adatait, láthatjuk, hogy egy 2019-es 1%-os árcsökkenés hogyan különbözik a régebbi számoktól. 2017 novemberében a bitcoin 300%-nál nagyobb volatilitást mutatott, a kereskedők pedig 25%-os esélyt jósoltak arra nézve, hogy az árfolyam 10 000 USD fölé emelkedhet.

Jelenleg a bitcoin majdnem ugyanazon a 9100 dollár körüli árfolyamon van, mint akkor. A shortok aránya 85%, amely alapján jelenleg 15% esély van arra, hogy a bitcoin még ebben a hónapban ismét elérje a 10 000 dollárt.

Ennek megfelelően viszont, ha a bitcoin eléri a 10k USD-t, akkor a következő szint a 11 ezer dollár lesz. Ha nem éri el, akkor viszont akár 7500 dollárig eshet. Miközben ez rizikós fogadásnak tűnik, mégis elhalványodik a befektetők által 2017-ben tapasztalt kockázatok mellett.

Piaci korreláció

A bitcoin árfolyamának az S&P500 Indexhez való viszonyulása szintén fogódzót jelenthet a 2019-es árak tekintetében.

Amikor a korreláció közel egy negyedéven keresztül szinte nulla, a bitcoin a következő negyedévre visszatér egy magasabb árfolyamra. A volatilitás szintén hasonló mértékben növekszik.

Másrészről viszont, mikor a korreláció (hiánya) ellenére a bitcoin reagál a piac változásaira, általában alacsonyabb szinteken marad, vagy akár csökkenhet is.

Ahogy a grafikonon látszik, a bitcoin jelenlegi korrelációja az S&P500-zal közel  -0,2, és a múltban ezen a szinten nem volt extrém nagy volatilitás. Brown rámutatott, hogy 2018 közepe óta ez a korreláció közel nulla (2019 első pár hónapja kivételével), és ugyanígy nulla volt 2017 szeptembere és 2018 januárja között.

Brown állítja, a bitcoin folyamatosan pozitív és negatív korreláció között ugrál, és amikor nulla közelébe ér, az ár emelkedésnek indul.

 

Ezek alapján Brown úgy véli, hogy a következő ciklus különbözni fog az eddigiektől. Várakozásai szerint a nyár folyamán az árfolyamot inkább a piaci fundamentumok fogják meghatározni, nem pedig a FOMO.

Mit gondolsz erről az elméletről? Mondd el nekünk a véleményed kommentben!

Olvastad már? Ártippelős nyereményjáték a Kriptoworldön!

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂

Kezdőlap Fórumok Bloomberg: A bitcoin akár a 400 ezer dollárt is elérheti

Ennek a témakörnek tartalma 2 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja, 3 hete telt el.

 • Szerző
  Bejegyzés
 • #11733

  DLMC19
  Felhasználó

  Lehet, hogy csak 15% esély van arra, hogy a bitcoin még ebben a hónapban elérje a 10 000 dollárt, mégis úgy gondolom (1-3 arányban) 12k USD lesz .

 • #11734

  Mészáros András
  Adminisztrátor

  Minnél tovább húzza időben, annál stabilabb a helyzet!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.