Egy frissen megjelent beszámoló szerint a Visa és a PayPal több millió dollárt fizetne azért, hogy csomópontot futtathassanak a Facebook kriptopénzének hálózatán.

A Facebook kriptovilágba történő belépése nagyon vegyes fogadtatást kapott. Egyesek szerint ez a globális pénzügyi világ következő forradalma felé tett következő lépés, míg megint mások a cég megkérdőjelezhető múltja miatt aggódnak a biztonság és az adatok védelme miatt.

Mindezek ellenére az egyesült államokbeli pénzügyi óriások is szeretnének egy szeletet a Facebook tortájából. A Wall Street Journal (WSJ) szerint számos pénzügyi, e-kereskedési és telekommunikációs cég, valamint kockázati befektető is beállt az új projekt mögé.

Nagy nevek vannak a „Globalcoin” mögött

A beszámoló szerint több mint egy tucat cég, köztük a Mastercard Inc., Visa Inc., PayPal Holdings Inc., Stripe Inc., Booking.com és az Uber Technologies Inc. is alapított egy konzorciumot. Megegyeztek, hogy cégenként 10 millió dollárral támogatják az új kriptopénzt.

Először a múlt hónapban esett szó arról, hogy a közösségi médiaóriás befektetőket keres és egymilliárd dollárnyi fedezetet szeretne kriptoprojektjéért.

A jelenleg „libra” vagy „global coin” hivatalos bejelentésére a jövő héten számíthatunk. A biztosérme értéke számos kormányok által kiadott valuta értékéhez lesz rögzítve, hasonlóan az IMF SDR-je (Special Drawing Rights – Különleges Lehívási Jogok) ezzel küszöbölve ki a kriptopénzek árfolyam-ingadozását.

A beszámoló nem vélekedett túl pozitívan a bitcoinról:

„A bitcoin már több mint egy évtizede jelen van, de a fogyasztók alig használják vásárlásokra ezt vagy az egyéb kriptopénzeket. A Facebook úgy véli, hogy mindezt meg tudja változtatni egy kriptoalapú fizetési rendszerrel, amely a közösségi médiaoldal több milliárd felhasználójára épít.

Hallhatjuk a szokásos szabályozási aggodalmakat, a kormányok aggódnak az esetleg pénzmosási kockázatok miatt. A WSJ szerint nem teljesen a Facebook irányítja majd az új koint, de a Libra Association névre hallgató konzorcium sem.

A témában jártas emberek szerint a hagyományos blokkláncok fenntartójához hasonló csomópontok lesznek.

Továbbra is a Facebook a titokzatos projekt közvetlen fejlesztője, ezért valószínűsíthető, hogy olyan nagy befolyása lehet az új koinra, mint a közösségi médiaplatformra.

A Google-höz hasonlóan a Facebook is rendelkezik egy titkos algoritmussal, amely eldönti, hogy mi jelenik meg a felhasználók hírfolyamán.

A „Facebook Coin” a bitcoint is megdobhatja

Anthony Pompliano, A Morgan Creek Digital társalapítója és üzlettársa elmondta, hogy ez a lépés nagyon jó jel a bitcoin számára, ugyanis a befektetők közt ott a Visa és a Mastercard.

Az, hogy olyan cégek szállnak be a Libra-projektbe, mint a PayPal, a Visa és a Mastercard valamilyen szinten azt jelenti, hogy részt akarnak venni az új „kriptopénz” irányításában és kormányzásában. Így a koin sokban különbözik a bitcointól, melyet bárki letölthet és futtathat egy csomópontot.

Olvastad már? A BAKKT bitcoin határidős kereskedést tesztel júliusban

Így a „Facebook Coin” nem fog valós veszélyt jelenteni a decentralizált peer-to-peer gazdaságra. Valószínűleg sokkal nagyobb konkurencia a bankok, vagy akár a Starbucks Rewards számára, mint a peer-to-peer „digitális arany” számára.

Forrás: bitcoinist.com


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂

 

Kezdőlap Fórumok 10 millió dollárt fizet a Visa és a Paypal a „Facebook koin” futtatásáért

Ennek a témakörnek tartalma 0 hozzászólás, 1 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja, 4 hete telt el.

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.