Egyes híresztelések szerint a feltört japán kriptotőzsde, a Coincheck alkalmazottainak számítógépén egy orosz származású hackercsoporthoz köthető vírust találtak. Az állításokat a Cointelegraph Japan közölte június 16-án.

2018 januárjában a Coincheck egy rekordméretű hackertámadás áldozata lett – összesen 534 millió dollárnyi NEM tokent loptak el tárcáiból.

A Cointelegraph Japan a japán Asahi Shimbun médiaügynökség beszámolójából idézett, mely szerint a nagy értékű támadás mögött mégsem a korábban gyanúsított észak-koreai szál húzódhat.

A szakértők szerint a bűncselekményt „hackerek ismeretlen csoportja végezhette el.”

Az Asahi Shimbun szerint a „Mokes” és a „Netwire” nevű vírusokat azonosították be az alkalmazottak számítógépén, melyeket valószínűleg egy emailen keresztül telepítettek, majd a vírusok engedély nélkül hozzáfértek a tőzsde privát kulcsaihoz.

Mindkét vírusról ismert, hogy orosz hackerek állnak mögötte. Egy USA-beli szakértő a hírügynökségnek elmondta:

 „A vírusok elemzéséből arra következtethetünk, hogy Kelet-Európa és Oroszország lehet a támadók fő bázisa.”

Az Asahi Shimbun beszámolója szerint a vírusokon keresztül a támadók át tudták venni a fertőzött számítógépek irányítását és távolról kezelhették azt.

A Morks egy orosz fórumon jelent meg először 2011 júniusában, de a Netwire is már 12 éve ismert a kiberbiztonsági szakértők által.

Májusban ismeretlen támadók 7000 bitcoint utaltak ki a Binance aktív tárcáiból. A támadást nem vették észre időben a tőzsde biztonsági rendszerei.

Idén tavasszal egy dél-koreai kiberbiztonsági cég azt állította, hogy észak-koreai támadók állhattak a dél-koreai UpBit kriptotőzsde adathalász támadásai mögött.

Forrás: cointelegraph.com

Kiemelt kép: Emily Clapper

Olvastad már? Ártippelős nyereményjáték a Kriptoworldön!


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂

Kezdőlap Fórumok Vírus állhat a rekordméterű Coincheck-támadás mögött

Ennek a témakörnek tartalma 2 hozzászólás, 2 résztvevő. Utolsó frissítés:  Mészáros András 3 hónapja, 3 hete telt el.

 • Szerző
  Bejegyzés
 • #11795

  DLMC19
  Felhasználó

  Az oroszok a legjobb támadók.

 • #11796

  Mészáros András
  Adminisztrátor

  Annyi hacker van ott, mind égen a csillag 🙂

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.