Helyzetjelentés: blokklánc a nemzetközi kereskedelemben

-

Az elosztott főkönyvi technológia, közkeletűbb nevén a blokklánc, ígéretes eszköz lehet, hogy a kereskedelmi szektort átsegítse a digitális korszakba.
Hogy megvilágítsa a technológia szerepét a nemzetközi kereskedelmi szektorban, illetve megnézze, hol tart az elterjedés, a Trade Finance Global és a WTO közös vizsgálatot végzett.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

Tavaly decemberben pedig publikáltak egy 56 oldalas tanulmányt, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara részvételével.
David Bischof, az ICC pénzügyi fejlesztésekért felelős igazgatóhelyettese egy interjúban beszélt erről:

„Ez a jelentés nem egyszerűen azért készült el, hogy információt adjon a szektor számára. Azt is világosan megmutatja számunkra, hogy az üzletmenethez standardizálni kell a számos, különböző blokkláncalapú platformot, amelyet használunk. Ez az egyik legfőbb kihívás.
Hogy ez a technológia mindenki számára elérhető legyen, az ICC a partnereivel együtt azon dolgozunk, hogy befoltozzuk az esetleges réseket, és, hogy mindenki számára biztosítsuk a hozzáférést ezekhez az innovációkhoz.”

A jelentés azzal kezdi, hogy egy periódusos rendszerre hasonlító táblázatba sorolja a különböző projekteket. Így egyszerre tekinthető át mind  a hasonlóságok, mind az eltérések listája.

Az elemek periódusos rendszerén látszik, hogy a hidrogén és a hélium a tömeg alapján nagyon hasonlóak, viszont mikor előkerül, hogy hogyan szerepelnek a kémiai reakciókban, láthatjuk, hogy a különbség is óriási közöttük.
A kereskedelmi, pénzügyi periódusos rendszerben is megfigyelhetünk ilyen hasonlóságokat az egyes kriptoprojektek között.
A jelentés mélyebbre ás minden egyes vizsgált kezdeményezés esetén, hogy jobban megismerje azok hátterét. Milyen problémát akar megoldani, és ehhez milyen eszköztára van, milyen a szerkezeti és a szervezeti felépítése, amelyet ennek a célnak az elérésére használ.
Ami még érdekesebb, az a jelentésben közölt, kvantitatív felmérés eredménye. Több, mint 200 résztvevőt kérdeztek meg a banki, fintech, ipari és vállalati szektorból, hogy osszák meg a jelenlegi meglátásaikat, elvárásaikat az iparág lehetőségeiről, kihívásairól, és a fejlesztésekről.

Lehetőségek

A megkérdezett kereskedelmi, pénzügyi szereplők 44%-a azért használ vagy fejleszt blokkláncot, hogy a három legnagyobb előnye közül a sebességet és hatékonyságot tudja kihasználni. 35%-uk említette az alacsony költségeket.
A harmadik előny viszont, at átláthatóság mindkettőt maga mögé utasítja a maga 55%-os eredményével. Ezekből a számokból látszik, hogy a technológia számos lehetőséget tartogat.

A várható jövő

Ezek a lehetőségek valószínűleg szerepet játszanak a pozitív, előretekintő perspektívát mutató jövőképekben. A kiadott jelentés alapján az iparág 5, 10, 30 és 50 éves előretekintése egyaránt bizakodó.
A 10 éves várakozások a legpozitívabbak, és a 30 illetve 50 éves kilátások is kevéssel maradnak el mögötte. Ezek alapján láthatjuk, hogy a blokklánc technológiája, és annak szélesebb körű elterjedése a következő 10 évben fogja elérni a csúcsát, és fog belesimulni a hétköznapokba.
Érdekesség viszont, hogy bár a várakozásokban nincs különbség a blokkláncot használó vagy nem használó cégek között, annak nagyságrendjében már mutatkoznak eltérések.
A WTO vezető elemzője, Emmanuelle Ganne egy interjúban osztotta meg a gondolatait ennek kapcsán:

„A blokklánc és az elosztott főkönyv rendelkezik azzal a potenciállal, hogy alapjaiban alakítsa át a nemzetközi kereskedelmet. De a technológia csak egy eszköz. Ahogy egyre több projekt jelenik meg termékekkel a piacon, a megfelelő gazdasági környezet megléte létfontosságú lesz. Ennek a kialakításában pedig a kormányoknak lesz a legnagyobb szerepe.”

Kell-e a blokklánc vagy sem

Szintén érdekes összehasonlítani az elvárásokat a blokkláncot használó, és az azzal nem dolgozó cégek esetén. Azok a cégek, amelyek semmilyen módon nem használják az elosztott főkönyvet, mind a négy időtávon lassabb és kisebb elterjedését várják a technológiának.
Ez az eltérés több okból is eredeztethető. Lehetséges, hogy a cégek, akik jelenleg nem használják a technológiát, alapvetően negatívabban állnak hozzá. Akik viszont használják, természetesen pozitívabban értékelik.
A másik ok pedig a nagyobb fokú rálátás lehet. Hiszen a technológiát használó vállalatok jobban rálátnak a szektorra, mint azok, amelyek egyáltalán nincsenek kapcsolatban vele.

Mekkora kihívásokról is beszélünk?

Egy másik kérdés azt vizsgálta, hogy az aktív blokklánchasználat befolyásolja-e, hogyan értékelik a cégek a kihívásokat.
Nem meglepő módon azok, akik már kapcsolatban vannak a kriptoiparral, a szabályozói és a technológiai kihívásokat jelentősen kisebbnek becsülik, mit a megkérdezettek másik csoportja.
Negatív korrelációt láthatunk a fejlesztés jelenlegi állapota és a jogi, technikai kihívások között. Minél jobban implementálta egy cég a blokklánc technológiáját a saját folyamataiba, annál kisebbnek értékeli a kihívásokat. Ez azért lehet, mert a már elért eredmények segítségével megoldott múltbeli kihívások előrevetítik, hogy az iparág a jövőben is profitálhat a lehetőségekből.
Azt viszont hozzá kell tenni, hogy ezek az adatok a várakozások megbecslését mutatják. Így akár azt is jelenthetik, hogy a kriptoiparban érdekelt szervezetek rózsaszín szemüvegen keresztül nézik a világot.

Kihívások

Mindenesetre a kihívások nincsenek alábecsülve. A válaszadók 91%-a egyetértett abban, hogy az átjárhatóságra megoldást kell találni, 50%-uk pedig kifejezetten jelentős mértékű kihívásnak tekinti ezt.
65%-uk arról számolt be, hogy már az sem volt egyszerű döntés, melyik blokkláncplatformot használják. 86%-uk pedig a szervezeti háttérfolyamatok integrációját értékelte fontosnak.
Kétségkívül vannak javítandó területek a szektorban, de ahogy a mondás tartja, a kihívás egyben lehetőség is.
Jelenleg ezek a kihívások lehetőséget adnak a cégeknek, hogy lebontsák a határokat a digitalizáció előtt, és a jövőbe kormányozzák az iparágat.

Olvastad már? 3 akadály, amely a 10 000 dolláros bitcoin előtt áll

Forrás: cointelegraph.com
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép napotok! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Starknet TVL: Áttörés az Ethereum Layer 2 szektorban

Az elmúlt héten robbanásszerűen növekedett a Starknet Total Value Locked (TVL) értéke, adataink szerint 194%-kal emelkedett, elérve a 1.32 milliárd dollárt. Ezáltal a Starknet az...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!