Dupla költés explained – hogy is van ez az 51 százalékos dolog?

-

Képzeljünk el egy olyan fantasztikus világot, amelyben az elköltött pénzt valójában többször is fel lehetne használni.
A való világban ez többé-kevésbé lehetetlen. A blokklánc és a kriptopénzek területén viszont nem az, sőt, még csak pénzügyi szakértőnek sem kell lennünk, hogy megtehessük.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben is. A részletekért kattints!

A BTC dupla költése

Mi lenne, ha megpróbálnánk elküldeni néhány bitcoint, majd ugynazokat az érméket újra? Két lehetséges forgatókönyv van.

  1. Mindkét tranzakció bekerül a megerősítetlen tranzakciók pooljába, de csak az első tranzakció kap megerősítést és kerül bele a következő blokkba. A második tranzakció nem kap elég megerősítést, mert a bányászok érvénytelenként tekintenek rá, és eltávolítják a hálózatból.
  2. Ha a bányászok egyszerre veszik ki a tranzakciókat a poolból, az a tranzakció kerül a blokkláncra, amely a legtöbb megerősítést kapja. A másodikat a rendszer elutasítja.

Ennél a pontnál fontos tudatosítani, hogy bár a blokkot kriptográfiailag megerősítették, maga a tranzakció nem feltétlenül lesz megbízható a közösség nézőpontjából. Csak egyetlen blokk megerősítés után továbbra is lehetséges dupla költést végrehajtnai.
Többféle támadás és mód létezik minderre, ebben a cikkben viszont a legtöbbet emlegetettel, az 51 százalékos támadással foglalkozunk.

51%-os támadás

Az 51%-os támadás double spending támadás néven is ismert. Mindez azt jelenti, hogy a bányász, vagy bányászok egy csoportja képessé válik ugyanazon érme kétszer történő elköltésére.
Ennek eléréséhez azonban az adott csoportnak a teljes blokklánc számítási kapacitásának több mint 50 százalékával kell rendelkeznie.
Ha a bányász létrehozza a tranzakciók egy érvényes blokkját, az továbbításra kerül a további bányászhálózatoknak, hogy a hitelességet ők is megerősítsék. Az a bányász azonban, aki a hálózai hashráta több mint 50 százalékával rendelkezik, hozzáfoghat a magánbányászáshoz.
Ennek eredményeképp a nyilvános láncot kénye-kedve szerint irányíthatja, és az általa megerősített blokkot sem kell továbbítania a többieknek.
Most már hozzáfoghat a dupla költés kivitelezéséhez. Egy egyszerű példán szemléltetve:
Hősünk bitcoinért vesz egy Lamborghinit, mert mi mást is venne egy kriptomániás… Kifizeti érte a szükséges pénzt, amelyet aztán a rendes láncon megerősítenek, de közben ugyanazt a pénzt elutalja magának is – ez utóbbi tranzakcióját csak ő erősíti meg, látszólag titokban.
A rendes láncon szépen zajlanak a megerősítések: immár túl van a hatodikon, a Lamborghiniket bitcoinért közvetítő netes vállalat telephelyéről pedig pár percen belül kigördül a vadonatúj járgány.

Amint az autót a támadó kézhez kapja, nemcsak a kocsival, de a bányászat sebességével is bámulatos rekordokat ér el. Beelőzi a tisztességes bányászokat, és immár ő fog a leghosszabb lánccal rendelkezni.
Ekkor, a leghosszabb lánc törvényének értelmében a konszenzusalgoritmus arra kényszerít mindenkit, hogy térjen át erre a láncra.
Ezen a láncon viszont a támadó második költései vannak, vagyis azok, amelyeket saját magának utalt át. A pénz tehát újra az övé, és azt csinál vele, amit csak akar.
Gyakorlatban azonban az 51 százalékos támadás kivitelezése egyáltalán nem egyszerű, mivel a támadónak elképesztő hashelő erőforrásra lenne szüksége hozzá.
Meg egyébként is: ki az az elvetemült, aki százcsillió dollárt költ egy számítógépre, hogy egyéni „egyet fizet, kettőt kap” akciót csináljon magának egy négymilliós kocsira?
Az 51 százalékos támadás eddig csak elméleti szinten létezik, az esély és lehetőség azonban mindenki előtt nyitva áll.
Ui.: Ha sikerül, ne felejtsetek el szólni nekünk sem.

Olvastad már? 3 akadály, amely a 10 000 dolláros bitcoin előtt áll

Forrás: kryptomagazin.sk
Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin az áprilisi feleződés előtt minden idők legmagasabb szintjére emelkedik?

A kriptopénzpiac egyre inkább felforrósodik. Számos grafikon függőlegesen emelkedik, mivel a Bitcoin árfolyama évek óta először átlépte az 57 ezer dollárt. A Bitcoin egy ideje már...

A Bitcoin árfolyama 10%-kal emelkedik – 60 000 dolláros árfolyam van a láthatáron?

A Bitcoin (BTC) meglepte a befektetőket, mivel az éjszaka folyamán bikás teljesítményt mutatott, ami lehetővé tette, hogy átlépje az 57.000 dolláros szintet. A CoinMarketCap szerint a...

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!