Negatív hatással lehet az árfolyamra a spot ethereum ETF-ek bevezetése

-

A JPMorgan a spot ethereum tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) kezdeti negatív piaci reakcióját jósolta, mivel a bitcoin ETF-ekhez képest alacsonyabb keresletre számít.

A globális befektetési bank arra is figyelmeztet, hogy mintegy 1 milliárd dollárnyi összeg távozhat a Grayscale Ethereum Trustból, ami röviddel a spot ethereum ETF-ek elindítása után lefelé irányuló nyomást gyakorolhat az ether árfolyamára.

A spot ether tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) jóváhagyása az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) által felerősítette a jelentős beáramlásra vonatkozó várakozásokat.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


A JPMorgan azonban figyelmeztetett, hogy ezek a remények túlságosan optimisták lehetnek a spot bitcoin ETF-ekhez képest.

A befektetési bank elemzői Nikolaos Panigirtzoglou ügyvezető igazgató és globális piaci stratéga vezetésével egy csütörtöki jelentésben kifejtették:

„A spot ethereum ETF-ek bevezetésére adott kezdeti piaci reakció valószínűleg negatív lesz… Úgy gondoljuk, hogy a spot ethereum ETF-ek iránti kereslet töredéke lenne a spot bitcoin ETF-ek iránti keresletnek.”

A JPMorgan elemzői óvatos kilátásaiknak több okát is felvázolták. Részletezték, hogy a Bitcoin „elsőként lépő előnye” és a közelmúltban bekövetkezett feleződés jelentős keresleti katalizátorként szolgál a BTC ETF-ek számára, ami a ETH esetében hiányzik.

Megjegyezve, hogy az Ethereum proof-of-stake mechanizmusa nem biztosít hasonló keresletlökést, az elemzők hangsúlyozták, hogy a bitcoin feleződése „további keresleti katalizátorként hatott a spot bitcoin ETF-ek számára”.

Emellett megjegyezték, hogy a spot ether ETF-ek nem teszik lehetővé a stake-elést, ami „kevésbé vonzóvá teszi az alapokat a stake-hozamot kínáló platformokhoz képest”.

A Bitcoin arany versenytársként való státusza a portfólióallokációkban tovább növeli a keresletét az ethereummal szemben, amelyre elsősorban alkalmazások tokenjeként tekintenek.

Ráadásul az ether alacsonyabb likviditása kevésbé teszi vonzóvá a fedezeti és kvantumalapok számára, részletezte a JPMorgan.

A befektetési bank elemzői 2024-re 1 milliárd és 3 milliárd dollár közötti nettó beáramlást várnak, ha az év végéig elindulnak a spot ethereum ETF-ek.

Megjegyezték, hogy a beáramlások potenciálisan megháromszorozódhatnak, ha az ETF-ekbe bekerül a stake-elés lehetősége, feltéve, hogy a kongresszus intézkedik az ether árucikké minősítéséről.

Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a Grayscale Bitcoin Trusthoz hasonlóan az ethereum ETF-eknél is előfordulhat, hogy a kereskedés megkezdését követően kiáramlás következik be.

Azt írták:

„Arra számítunk, hogy körülbelül 1 milliárd dollárnyi összeg fog távozni a Grayscale Ethereum Trustból, mivel azok a spekulatív befektetők, akik korábban az ETHE-t az ETF-fé való átalakulás reményében vásárolták, valószínűleg profitot fognak húzni, így nem sokkal a spot ethereum ETF-ek elindítása után lefelé irányuló nyomást gyakorolnak az ethereum árfolyamára.”

A JPMorgan nemrég megjegyezte, hogy a SEC nem valószínű, hogy jóváhagyja a bitcoinon és ethereumon túli kripto ETF-eket.


Csatlakozz Prémium csoportunkhoz, ahol exkluzív tartalmakhoz, elemzésekhez és érdekességekhez nyílik hozzáférésed.


Bár a spot ethereum ETF-ekre vonatkozó 19b-4 formanyomtatványokat már jóváhagyták, a SEC még nem minősítette véglegesen árucikknek az ethert.

Gary Gensler, a SEC elnöke következetesen fenntartotta, hogy a legtöbb kriptotoken – a bitcoin kivételével – értékpapírnak minősül, anélkül, hogy kifejezetten megerősítette volna az ether státuszát.

Egy nemrégiben készült bírósági dokumentumból kiderül, hogy a SEC tavaly hivatalos vizsgálatot indított az ether mint potenciális értékpapír ügyében.

Kövesd a Kriptoworld-öt a Google News-on

Olvastad már? 305 millió dolláros hackertámadás ért egy japán kriptotőzsdét

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

Bitcoinért kínál európai uniós állampolgárságot egy kriptoalap

Egy új alap elérhetővé tette a Bitcoin-tulajdonosok számára azt a lehetőséget, hogy a portugál aranyvízum-programon keresztül európai uniós polgárrá váljanak. Alessandro Palombo, az Unbound Fund társalapítója...

Gazdagodjon meg a választások napjáig: Az 5 legjobb altcoin, amibe érdemes most befektetni

Vendégbejegyzés A kriptopiac továbbra is nyugodt, és egy potenciális bikafutás küszöbén áll. Az altok továbbra is vonzó belépési ponton vannak, fokozatosan emelkednek és készen állnak egy...

Kamala Harris véget vethet a Ripple vs. SEC pereskedésnek?

Azok számára, akik abban reménykednek, hogy a Ripple vs. SEC per hamarosan lezárul, James Murphy ügyvéd, más néven MetaLawMan, megadja a választ. Az ő spekulációi azt...

Az Ethereum ETF-ek rekord 1 milliárd dolláros kereskedési volumennel debütálnak

Az Ethereum ETF-ek figyelemre méltó debütálást hajtottak végre, ami jelentős mérföldkövet jelent a digitális eszközök számára a hagyományos pénzügyi piacokon. A bevezetés során nyolc kibocsátótól kilenc...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!