Ha a bitcoin beesik, a teljes kriptoipar elbukik

-

Charles Hoskinson, az Ethereum-társalapítóból lett Cardano-alapító úgy véli, hogy ha a bitcoin beesik, a teljes kriptoipar elbukhat.

Elgondolását egy, az Off the Chain podcastban adott interjújában fejezte ki október 10-én, Anthony Pomplianónak, a Morgan Creek Digital Assets társalapítójának.
Többféle projektben való részvétel – beleértve az Ethereum társalapítása – után, Hoskinson, a matematikus-kriptográfus-vállalkozó 2015-ben megalapította a peer-to-peer technológiára épülő Input Output Hong Kong (IOHK) céget.
Az IOHK vezérigazgatójaként hozta létre és indította el a Cardanót 2017-ben. A kriptopénz az Ouroborosra keresztelt Proof-of-Stake algoritmust használja.

Bitcoin: „tervezése szerint vak, siket és néma”

Az interjú során Hoskinson reflektált a Bitcoin eredetére, az úgynevezett bitcoinmaximalizmusra, illetve arra, hogy hogyan fog túlélni a bitcoin a jövőben, és mindez milyen hatással lesz a teljes ágazatra.
„A Bitcoin egyik legnagyobb problémája” – kezdte – „az, hogy tervezése szerint vak, siket és néma”.
Ez ugyan megfelelt a korai ambíciók számára – mondta, kifejtve, hogy a Bitcoin kísérletének két alapvető jellemzője volt, hogy „a proof-of-work vajon képes lesz-e működni a decentralizált rendszerekben, illetve a tokennek lesz-e értéke”.
Fordítva, a bitcoinnak soha nem állt szándékában „a világ pénzügyi rendszerének replikálása, valamint teljesen megfelelni ennek a rendszernek”.

Hoskinson kritizálta a bitcoinmaximalistákat, amiért Satoshi vízióját „evangéliumként” kezelték, minden ettől való eltérést pedig hibásként könyveltek el:

„A bitcoinnal még csak fizetéseket sem tudok végrehajtani, márpedig ez jelenti […] a legtöbb kereskedelmi rendszer alfáját és omegáját.”

A maximalistáknak el kell ismerniük, hogy a bitcoin nem feltétlenül felel meg céljaiknak – mondta. Éppen ezért a lánc elhagyása csak azért, hogy megoldjunk néhány korlátozást, nem jelent megoldást:

„Nem oldod meg a decentralizált valóságot, a decentralizált álmaidat, ha centralizálod azokat. Ez filozófiailag összeegyeztethetetlen.”

„A bitcoin valójában a kriptopénzek márkája”

Hoskinson kommentjei a bitcoin teljes kriptotérre kiterjedő fontosságával kapcsolatban abban merül ki, hogy a Proof of Work vagy a Proof of Stake rendszer jobb-e, illetve melyik kettőnek van nagyobb meggyökeredzni.
Szerinte a PoW-rendszerek csak akkor élnek túl, ha találnak egy olyan fejlődési irányt, amelyben a munka – vagyis a számítás – hasznossá válik,.
Azzal érvelt, hogy azok, akik jelenleg evangélikus hangulattal viseltetnek az abszolút bizalommentes protokollok szükségessége iránt, teljesen ignorálnak egy tényt.
Ez pedig az, hogy a PoW-rendszerek a valóságban mindig föderálódnak. Mindez meghatározza, hogy ki férhet hozzá az erőforrásokhoz, az adatközpontokhoz és a specializált ASIC-bányászgépekhez.
Annak ellenére, hogy milyen vízióval rendelkezik azzal kapcsolatban, hogyan szükséges ezeket az akadályokat átívelni, gondolatait egy robusztus elismeréssel nyugtázta:

„A bitcoin valójában a rejtvaluták márkája. Nem mondhatjuk, hogy sikerre viszem a projektet, a Bitcoin meg bebukik. Ha a Bitcoin elesik, a teljes ágazat nagy bajba kerül majd.”

Hoskinson egyébként idén augusztusban jelentette be a Cardano 1.6-os változatának elindulását.

Olvastad már?  Négy nagyvállalat hagyja ott a Libra projektet

Forrás: cointelegraph.com

Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .
Legyen szép estétek! 🙂

Legfrissebb bejegyzéseink

A Bitcoin árfolyama 10%-kal emelkedik – 60 000 dolláros árfolyam van a láthatáron?

A Bitcoin (BTC) meglepte a befektetőket, mivel az éjszaka folyamán bikás teljesítményt mutatott, ami lehetővé tette, hogy átlépje az 57.000 dolláros szintet. A CoinMarketCap szerint a...

A legjobb kriptók, amiket az altcoin szezon előtt meg kell vásárolni

Vendégbejegyzés A digitális eszközökre összpontosító befektetési cég, a Pantera Capital virágzó kriptobika piacot jósol a következő 18-24 hónapban. Ez a bikás előrejelzés megteremti a feltételeket azon befektetők...

A Solana, és a Cardano állapotának értékelése, a Meme Moguls a figyelem központjában

Vendégbejegyzés Anatoly Yakovenko, a Solana (SOL) alapítója nemrég egy játékos tweet-tel keltett érdeklődést a kriptoközösségben, amelyben Satoshi Nakamoto-ot, a Bitcoin rejtélyes alkotóját említette. Ugyanakkor nyilvánosságra hoztak 120...

Ripple (XRP) technikai elemzés 02.27.

Prémium Ripple (XRP) Az XRP árfolyamát a Ripple fejlődése és a SEC kontra Ripple per aktualitásai befolyásolják. Az altcoin a 0,56 dolláros szint fölé emelkedett, mivel az XRPLedger...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!