Nem kell manapság túl mélyre ásni a kriptovilág sajtójában ahhoz, hogy komoly fenyegetéseket találjunk. Bányászvírusok, meghekkelt tőzsdék, ellopott személyes adatok. A lista korántsem teljes.

A kriptoszféra még keresi az útját, nem kiforrott technológia, ráadásul szerteágazó.

Készpénz-helyettesítők, mint ahogy a bitcoin indult. Azóta már inkább értéktárolóként emlegetik, és biztos menedékként, de elsősorban pénznek alkották meg. Részvényszerű, osztalékfizető coinok.

Decentralizált applikációk saját, belső használatú tokenekkel. Gyűjthető, tenyészthető macskák.

Videó- és tartalommegosztó oldalak. Sportfogadás és szerencsejáték, ellátási lánc és logisztika célú platformok, decentralizált tőzsdék és piacterek. Mind-mind egy új, kialakulóban lévő ökoszisztéma részei, és mint ilyenek, fokozott veszélyeket rejtenek magukban.

Mikor valaki bekerül a kriptovilágba, egy teljesen új rendszerbe kell beletagozódnia.

Új, ismeretlen weblapok. Új fórumok és levelezőlisták. Új programok, új appok. Új regisztrációk, mégpedig nem kevés helyre.

Ez mind szép és jó, csak tisztában kell lenni vele, hogy minden új ajtó kinyitása magában hordozza a kockázatot. Az ember, a felhasználó adatforgalmat generál, adatokat oszt meg másokkal.

És minden ajtó mögött várakozik valaki, aki figyel.

Természetesen léteznek megoldások mindenre, jól és részletesen megírt biztonsági tanácsok, ismertetők. Számtalan cikk található az internetbiztonságról még a mainstream médiában is.

Éppen csak vagy nem értik az emberek, vagy nem foglalkoznak vele. Bonyolult. Meg különben is, kit érdekelne a nagyi barackos sütijének a receptje, amit emailben elküldök?

Ezek a gondolatok fogalmazódtak meg a FortKnoxster csapat fejében is, elsősorban az online kommunikáció kapcsán. Egy maroknyi tapasztalt és elkötelezett kiberbiztonsági szakértőről van szó, akik felismerve a lényeget, hamar összehozták a szerintem legegyszerűbb megoldást.

Belepakolták egy applikációba a leggyakrabban használt netes kommunikációs funkciókat, hozzáadtak egy combos titkosítást, és meg is van a konyhakész internetbiztonság.

Figyelembe véve, hogy a böngészők tekintetében az anonimitást biztosító Tor mennyire tartja a népszerűségét, a hasonló funkciók mellett ráadásul a reklámokat, követőket is blokkoló Brave pedig mennyire terjed, azt hiszem, a termékükre jelentős igény mutatkozhat.

Hogy mi is ez a termék, ez az app, és miért is jó, mit csinál, itt olvashattok egy angol nyelvű ismertetőt, igény szerint a magyar fordítását is közölhetjük az oldalon, ezt kommentben jelezhetitek.

Az internetbiztonság praktikus módja

Dióhéjban a következőkről van szó: egyetlen applikáció telepítésével számtalan kommunikációs módot érsz el, mindezt titkosítva.

A lista kifejezetten tetszetős:

  • élő csetelés, akár csoportosan, hangüzenettel is
  • titkosított postafiók az emailezéshez
  • szintén titkosított videóhívás
  • saját felhőtárhely, természetesen titkosított
  • csoportmunkákhoz való funkciók, mint a képernyőmegosztás, konferenciahívás, és hasonlók
  • nincsenek hirdetések, a bevételük a fizetős verzióból származik

Decentralizált blokkláncstruktúrát használnak, bár azt egyelőre nem sikerült megfejtenem, hogy pontosan hogyan és mire.

Az üzenetváltások pedig a küldő kulcsával vannak titkosítva, digitális aláírással ellátva. Így a küldő személye hitelesített, az üzenetet megnyitni pedig kizárólag a címzett tudja.

Olvastad már? A Svájci Központi Bank egyik hivatalnoka szerint a kripto nem stabil pénz

A saját tokenjük a PRO verzióra való előfizetéshez kell, maga az applikáció anélkül is teljes körűen használható. Elérhető PC-re és mobileszközökre is, ha valaki kedvet érez hozzá, ingyenesen letölthető.


Várjuk hozzászólásaitokat itt lent, illetve a közösségimédia-felületeken. Ne hagyjátok ki a többi hírt, és iratkozzatok fel hírlevelünkre. Ne felejtsétek el nyomon követni oldalunkat a Facebookon .

Legyen szép napotok! 🙂