Fél éven belül nagy bajba kerülhetnek bitcoin ETF-ek

-

Egy elemző szerint a bitcoin ETF-ek olyan ütemben vonják ki a piacról a készleteket, hogy fél éven belül teljesen elfogyhat az elérhető bitcoin.

Ezzel egy likviditási válság veheti kezdetét, főleg akkor, ha az intézményi vásárlók étvágya nem csökken.


Kriptovalutát vennél vagy eladnál? Próbáld ki a CoinCharlie-t, Magyarország legújabb kriptováltóját!


Ki Young Fu, a CryptoQuant alapítója szerint a tőzsdén esélye sem lesz a medvéknek, ha ez így folytatódik.

Január elején kapott zöld utat a spot piaci bitcoin ETF az Egyesült Államokban, és azóta napi szinten több száz millió dollár értékben vásárolnak az ETF-ek kibocsátói az ügyfeleik számára.

Sok elemző szerint viszont még igazán bele sem lendült a piac, és az igények szintje egyelőre alacsonynak tekinthető.

Mára az ETF-ek összesen nagyjából 30 milliárd dollárt fektettek bitcoinba, és egyáltalán nem úgy tűnik mintha lassítani akarnának.

A piacon körülbelül 3 millió szabadon elérhető bitcoin van, márpedig a legutóbbi héten már 30 ezer bitcoin került az ETF-ek birtokába.

Ilyen piaci dinamizmus mellett látható, hogy hová futhat ki ez a játék, Ki szerint készlet-sokk közeledhet.

„A múlt héten 30 ezer bitcoint vettek az ETF-ek. Az ismert tulajdonosoknál körülbelül 3 millió van. Ha ilyen ütemben folytatják a felvásárlást a pénzintézetek, akkor fél éven belül nem lesz eladó bitcoin a piacon.”

bitcoin
Forrás: Apollo

Ez a trend egyelőre azért nem gyorsul tovább, mert a Grayscale bitcoin alapjából nagyjából napi 500 millió dollár értékben irányítanak át bitcoint máshová.

A cég készletei viszont lassabban csökkennek, mert a dollárban számolt érték bár magas, egyre kevesebb bitcoin tudja fedezni ezt, az áremelkedésnek köszönhetően.

A GBTC alapjában jelenleg 400 ezer bitcoin van, és ahogyan az árfolyam növekedik, sokak szerint problémához vezethet, hogy a Grayscale vagyona nem csökken, hiába adnak el a bitcoinjukból.

1,4 millió Bitcoin van hátra?

Hogy a piacon mikor következik be a fordulópont, mikor kerülnek abszolút többségbe a vevők, azt egyelőre nem tudni.

Ki viszont úgy fogalmazott, hogy a hatás minden várakozásra rácáfolhat, annyira jelentősnek ígérkezik.

„Mikor egy eladási likviditási válság bekövetkezik, akkor azt tapasztaljuk, hogy egyszer csak elfogy a készlet az eladói oldalon. Nem lesz bitcoin, mindegy mekkora árat kínálnak érte a vevők.”

Ki szerint, ha a jelenlegi trend tovább folytatódik, és a címek esetén ekkora mértékű felhalmozódást figyelhetünk meg, akkor a válság majdnem elkerülhetetlen.

bitcoin
Forrás: Ki Young Ju X-en

A sajtóban mindenesetre már szárnyra kaptak a hírek, hogy a bálnákhoz köthető címek, amelyek eddig csak beérkező tranzakciókat dolgoztak fel, a jelek szerint lassítanak a vásárlás ütemén.


Olvastad már? Mennyire fenntartható a jelenlegi bikapiac?

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!


Tájékoztatás: A kriptoworld.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptoworld.hu felelősséget nem vállal.

Legfrissebb bejegyzéseink

A Binance együttműködik a makaói igazságszolgáltatással a bűnüldözés megerősítése érdekében

A Binance, az egyik vezető kriptovaluta-tőzsde, összefogott a makaói igazságszolgáltatással, hogy úttörő szerepet vállaljon egy személyes bűnüldözési képzési programban, ami jelentős mérföldkő a bűnüldöző szervekkel...

A szakértők fogadásokat kötnek a mémcoin rallyra a jelenlegi mélypont után: Melyik emelkedik először?

Vendégbejegyzés A mémcoinok a közelmúltban figyelemre méltó zuhanást éltek át, ami felkeltette az elemzők és a kereskedők érdeklődését. A piaci feltételek 2024-ben bikás trendnek kedveznek, a szakértők...

John Bollinger megtörte a csendet a Bitcoin áráról

A Bitcoin árfolyama az egekbe? John Bollinger feltárja a legfontosabb piaci meglátásait. John Bollinger, pénzügyi elemző és a Bollinger-szalagok megalkotója nemrég megosztotta gondolatait a Bitcoin (BTC)...

Tovább gyorsul a kriptoeszközök adoptációja

Richard Teng, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance vezérigazgatója szerint a digitális pénzügyi eszközök és a Web3 által generált változás csak az internet, a telefonok...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!