Ethereumra épít az új decentralizált fogadóiroda

-

 

Több hónapnyi háttérmunkát és spekulációkat követően, az Ethereum blokkláncra épített decentralizált protokoll életre kelt. Igaz, a sztereotipikus internetkultúra számára még mindig nagyon vitatott témával foglalkozik. Az Augur egy nemrég elindított Ethereum-alapú előrejelző protokoll, amely lehetővé teszi felhasználói számára, hogy fogadásokat kössenek a piac előrejelzéseire, bármely valódi eseménnyel kapcsolatban, bármilyen cenzúra vagy centralizált felügyelet nélkül.

A háttérsztori

A decentralizált „mozgalomnak” már régóta az a reménye és a vágya, hogy fogadásokat kínáljon bármilyen valódi tevékenységre, anélkül, hogy központi hatóságok azt felügyelnék. Hosszú ideig mindez csupán teoretikus volt, mindaddig, amíg a nonprofit Forecast Foundation elhatározta, hogy megépít egy ilyen decentralizált protokollt.

Ennek eredményeképp létrejött az Augur, amelyet július 9-én indítottak útjára azzal az ígérettel, hogy teljesen és gyökerestül megváltoztatja az előrejelzések piacát. Most először, az internet végre megkapta azt, amiről annyi gondolatmenet szólt a Redditen és a BitcoinTalkon: egy tényleg szabad előrejelző piacot, amelynek semmiféle korlátozásai nincsenek.

A támogatók azt állítják, hogy ez egy új tudatos lépés az emberek közötti kommunikáció és kölcsönhatások decentralizálásában. A logika szerint: „Ha fogadhatok arra, hogy mi lesz egy sportmérkőzés vagy egy választás eredménye, akkor miért ne fogadhatnék mondjuk arra is, hogy adott híresség elmegy-e a drog rehabilitációra?” Általában, ha ez eléggé fontos valakinek, akkor lehetőségük lesz piaci előrejelzést készíteni, és pénzt feltenni rá, annak kockázata nélkül, hogy egy olyan központi hatóság, mint mondjuk a kormány beavatkozna.

Az Augur azt teszi, amit mond; tényleg nincs semmilyen korlátozása annak, hogy melyik piaci felhasználó tehet fel téteket. Képzelgésnek tűnik arra fogadni, hogy hol követik el a következő jelentős terrortámadást? Hol valósul meg természeti katasztrófa? Hogy az Egyesült Államok elnöke ellen az idén merényletet követnek-e el? Mindez lehetséges az Auguron keresztül. Az oldal saját szavaival:

„A decentralizált technológia decentralizált irányítást jelent. Egyetlen személy sem tudja egymaga megváltoztatni vagy leállítani az Augurt.”

Ha a kedvezőbb eseményre fogadnak, a felhasználók ether segítségével vásárolhatnak részvényeket. Ha a kedvezőtlenebbre, akkor hatékony módon adhatják el részvényeiket, amelyeket aztán etherre váltanak, ha a felhasználó előrejelzése igaznak bizonyul.

Előrejelző piac

Az internetnek hosszú és színes története van ezzel a sajátos fantáziával kapcsolatban, 2013-ra visszamenőleg, amikor egy bizarr online piactér bitcoin adományokat gyűjtött az akkori amerikai elnök, Barack Obama, és pénzügyminiszter, Ben Bernanke meggyilkolása céljából.

Miközben az Augur nem játszik aktív szerepet ilyen törekvésekben, meg kell jegyezni, hogy a platform azzal ösztönzi a hasonló tevékenységeket, hogy etherrel jutalmazza a győztes fogadókat, függetlenül attól, hogy témájában mennyire ízléstelen vagy illegális az adott fogadás. Más szavakkal, ha valaki elég szociopata és kapzsi ahhoz, hogy spekulatív módon Donald Trump meggyilkolására fogadjon, majd merényletet kövessen el az elnök ellen, akár meg is teheti. Ebben az esetben a felhasználók mindenféle kérdés nélkül megkapják az ether bevételüket.

Ez azonban lehetetlennek tűnik, hiszen az amerikai elnök biztonságáért egy őt körülvevő kisebb hadseregből és titkosügynökökből álló különleges csoport felel, olyan felszereléssel, amilyen egy internet-libertariánusnak valószínűleg nincs. És ezek után képzeljük el annak a lehetőségét, hogy tömegesen fognak majd az elnök meggyilkolásra fogadni. A lövöldöző nyilván profitálna egy ilyen eseményből, de ezek után már nem lenne nehéz kideríteni, ki volt az elkövető.

Mindez növeli annak lehetőségét, hogy az Augur legyen az utolsó a kripto bűnelkövetők hosszú sorában, beállva a Silk Road mellé. A fent említett Donald Trump-merénylet azonban tényleg egy létező fogadás az Augur platformján. Július 23-án hozták létre, azzal a címmel, hogy „Meg fogják-e gyilkolni Donald Trumpot (az Amerikai Egyesült Államok elnökét) 2018 végéig”. Még rosszabb, hogy a fogadásra néhány ember már meg is tette tétjeit.

                                                                              Forrás: mashable.com

Az Augur ragaszkodik ahhoz, hogy nemcsak hogy nem tesz semmit, de nem is szeretne. Egy Augur által e-mail-ben a Mashable-höz eljuttatott közleményben azt írják, hogy „A piac még mindig él” – majd csatoltak egy linket, ami az előrejelző piacra vezet. Még rosszabb, hogy a másolatok olyanokat közöltek, hogy „Túl fogja –e élni DJT 2018-at.”

                                                                           Forrás: mashable.com

A Forecast Foundation GYIK oldala mintha felkészült volna egy hasonló forgatókönyvre:

„A Forecast Foundationnak nincs hatalma cenzúrázni, korlátozni vagy megszervezni a piacokat, a rendszert, a kereskedéseket, a pozíciókat vagy az Augur protokoll szerződéseinek határozatait. A Forecast Foundation csak annyira tudja ellenőrizni az Augur protokollját, mint bármely más Ethereum használó.

Az Augur eddig nem kommentált azzal kapcsolatban, hogy mi van akkor, ha olyan cselekmény történhet vagy történik a piac manipulálása érdekében – mint a fent említett példa – amelynek katasztrofális hatásai lehetnek.

Van azonban az egészben egy jó dolog is. Egy „riporter” mechanizmus épült az Augur protokolljára, amely biztosítja, hogy adott felhasználók osztályát ösztönözzék annak érdekében, hogy megjósolják egy esemény kimenetelét, a platform REP tokenjének a segítségével. Elméletben az ilyen „riporterek” jelenléte nehézzé vagy lehetetlenné teszi, hogy Donald Trump merényletére fogadjanak.

Remélhetőleg egy kis szerencsével és némi REP tokennel talán elkerülhetjük, hogy megtörténjen a világ első kripto-merénylete.

 

Forrás: btcmanager.com

Legfrissebb bejegyzéseink

Ezrek tolonganak az ingyen kriptóért

A Solana lánc egy újabb nyerő mém érmét készített a kriptó befektetőknek. A SMOG sárkányos érme lángnyelvei olyan messzire érnek, hogy már több ezernyi harcos...

A Bitcoin bálnák követése egyáltalán kifizetődő?

Annak ellenére, hogy a Bitcoin (BTC) ára magasabb szintre emelkedett, az új adatok azt sugallják, hogy a bálnák nem a legkedvezőbb ügyleteket biztosították a Bitcoinjaikért. A...

A Polygon (MATIC) végre 1 dollárt ér, de ezek az altcoinok 10 dollárra ugorhatnak

Vendégbejegyzés A Polygon (MATIC) a 2021-es figyelemre méltó növekedésről mint top Layer 2 skálázási megoldásról áttért, és késedelemmel szembesült a tranzakciós sebesség és a költségek javítását...

Az Ethereum eladással szembesülhet, ha eléri ezt az ártartományt

Az Ethereum (ETH) legutóbbi, 3000 dolláros ársávba való emelkedését követően a nyereséges kereskedők száma megnőtt, majd csökkent. Mivel most az árfolyam e tartomány alá esett, fennáll...

Legolvasottabb híreink

Vendégbejegyzések

SZERETNÉD MEGKAPNI LEGFRISSEBB HÍREINKET? IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!